Met zijn 20 g eiwitten per 100 g past een stukje kip prima op het bord van iedere sportman en sportvrouw. In combinatie met veel groenten en aardappelen of volkoren graanproducten vormt het een ideale herstelmaaltijd na inspanning. Bovendien zijn de eiwitten in kip van goede kwaliteit.
Om dat herstelproces te bevorderen, kan je na je work-out eiwitten consumeren. Want eiwitten ondersteunen een snel herstel van de spieren na training. De richtlijnen spreken van 20 tot 25 gram eiwitten na het sporten. Eiwitten vind je in eiwitrijke voeding zoals kip, vis, eieren, bonen of peulvruchten.
Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Het is algemeen geweten dat kipfilet veel eiwitten bevat, en laat die nu net goed zijn voor spieropbouw en -onderhoud.
Eten en drinken na het sporten
Eet na het sporten een normale hoofdmaaltijd: een ontbijt, een lunch of een avondmaaltijd. Zij leveren alle voedingsstoffen die je nodig hebt, dus ook voldoende koolhydraten voor energie en voldoende eiwitten voor spierherstel. Drink daarbij voldoende vocht.
Je hoeft niet per se meteen na het sporten iets te eten. Er zal niets ernstigs gebeuren als je eens een snack of maaltijd na het sporten overslaat. Het kan echter gevaarlijk worden als dit herhaaldelijk gebeurt en je regelmatig voeding vermijdt of je voedingsinname beperkt doorheen de rest van de dag.
Na het sporten hoef je de verloren hoeveelheid zout niet aan te vullen door extra zout te eten. Dit gaat vanzelf door bijvoorbeeld je normale maaltijd of een extra volkoren boterham met 30+ kaas te eten. Het is voldoende om alleen water te drinken tijdens en na trainingen of wedstrijden.
Binnen de Schijf van Vijf draait het om afwisseling tussen dierlijke en plantaardige producten. Een voorbeeld van een weekindeling kan zijn: 1 dag vis, 1 dag peulvruchten, 1 dag noten, 2 dagen rood vlees en 2 dagen kip of ander gevogelte.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Sommige sporters beschouwen bijvoorbeeld 'kip met rijst' als de ultieme hoofdmaaltijd voor explosieve (kracht)sporten omdat het een goede combinatie is van trage koolhydraten en eiwitten.
Houd ongeveer 125 tot 150 gram kipfilet per persoon aan voor een hoofdgerecht. Let op: tijdens het bakken slinkt de kipfilet nog een beetje. 125 tot 150 rauwe kipfilet komt overeen met 100 tot 120 gram gebakken kipfilet.
Per persoon kun je zo'n 400 gram kipfilet rekenen voor een hoofdgerecht. Dit gaat om het rauwe gewicht, tijdens het bakken verliest kip vaak nog wat vocht. Daarnaast is kip wat lichter verteerbaar omdat het een magere vleessoort is. Een hele kip uit de supermarkt weegt vaak zo'n 1,2 tot 1,4 kilogram.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Koolhydraten zijn juist belangrijk om je meer energie te geven na een sportieve inspanning. Dit kan al door het eten van een banaan. Daarnaast is het eten van groenten, fruit, een cracker of een bakje kwark ook prima. Vetten zijn eveneens belangrijk om te herstellen na een intensieve training.
Na een intensieve of lange hardlooptraining is het belangrijk dat je even goed eet. Voor een goed herstel zijn vooral koolhydraten eiwitten hard nodig.Kwark is daarom ideaal herstelvoer. Na het hardlopen is het zaak dat je snel zorgt dat wat je verbruikt hebt tijdens de training ook weer bijvult.
Koolhydraten zijn onontbeerlijk als je aan bodybuilding doet. Koolhydraten voeden je spieren en je hersenen. Kortom – ondanks wat tegenwoordig gezegd wordt – heel goed voor je lichaam. Opteer voor bruine rijst of zilvervliesrijst.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
De Kip van Kip Rijst broccoli!
Bij kip met rijst en broccoli bedoelen we eigenlijk, kipfilet met rijst en broccoli. Maar waarom wordt er specifiek kipfilet gebruikt? Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen.
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
Wat is het voedingsadvies voor vlees? Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf.
Ook kipfilet is niet gezond
Maar ook het eten van dit vleeswaar, is niet geheel zonder risico. Ook aan een plakje kipfilet is namelijk veel bewerking vooraf gegaan. De laatste jaren tonen steeds meer onderzoeken aan dat deze vormen van bewerkt vlees een groot risico vormen voor onze gezondheid.
Een stukje kip past prima in een gezonde voeding: het is mager wit vlees en brengt van nature belangrijke voedingsstoffen aan zoals hoogwaardige eiwitten en vitamine B12. Kip is ook super veelzijdig. Je kan het gemakkelijk combineren met andere basisvoedingsmiddelen en op talloze manieren bereiden.
Borst, triceps, schouders.
Testosteron zorgt ervoor dat de spieren eiwitten sneller en beter opnemen. Hierdoor kunnen spieren groeien. Grote hoeveelheden alcohol zorgen ervoor dat de hoeveelheid testosteron in het lichaam minder wordt. De spieren nemen dan minder goed eiwitten op en zullen minder goed groeien.