Met Microferm ondersteun je nuttige micro-organismen die de bodem, plant, dier en vijver beschermen tegen schadelijk schimmels en bacteriën. Zo creëert Microferm onder meer een ziekteonderdrukkend effect op planten en groenten en stimuleert het bodemleven.
Men spreekt van Effectieve Micro-organismen omdat ze belangrijk zijn voor de gezondheid. Ze komen uit de vrije natuur, worden niet gemanipuleerd of gemodificeerd. Ze worden op een natuurlijke wijze in labo-omstandigheden geproduceerd.
Schimmels zoals champignons en truffels zijn voorbeelden van onschadelijke, eetbare micro-organismen. Ongewenste micro-organismen hebben een negatief effect op levensmiddelen. Ze zorgen ervoor dat voedsel bederft. De aanwezigheid van deze micro-organismen in voedsel maakt ze echter niet direct ziekteverwekkend.
Nuttige micro-organismen
Zoals bij fermentatie, waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Yoghurt en zuurkool zijn hier een voorbeeld van.
Waarom desinfecteren? Door te desinfecteren worden 99.9% van de micro-organismen gedood. Een must! Zeker in situaties, ruimtes en op oppervlakken waar hygiëne juist erg belangrijk is.
Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen zoals bacterieën, virussen, parasieten en schimmels. Deze microbiologische ziekteverwekkers worden verspreid door contact met andere mensen, contact met dieren, insectenbeten en via voedsel.
1 De meeste van deze microben leven in het spijsverteringskanaal, waar de aantallen hoger worden naarmate men dichter bij het rectum komt. Maar ook elders in en op het menselijke lichaam zijn er microbiële gemeenschappen, zoals op de huid, in de neus, de vagina en de mond.
De keuken is meteen de plek waar ook het smerigste voorwerp van het huis te vinden is: het schuursponsje. Omdat ze van binnen niet droog worden, kunnen bacteriën in de sponsjes goed huishouden. Ook vaatdoekjes zijn niet echt fris. Op een enkele vierkante centimeter vaatdoek leven wel miljarden bacteriën.
Ze zorgen voor het immuunsysteem, darmflora en het hele verteringsstelsel. Bepaalde microben hebben een zeer positief effect op ons lichaam. Toch bevat ons voedsel steeds minder micro-organismen sinds de opkomst van industriële voedingsverwerking.
Er zijn drie hoofdgroepen micro-organismen: bacteriën, schimmels en virussen. Onder gunstige omstandigheden kunnen bacteriën en schimmels zich snel vermenigvuldigen. Hiervoor is de juiste temperatuur belangrijk. Voor de meeste bacteriën is dit tussen de 20 °C en 40 °C.
Van alle bekende ziekmakende factoren zijn micro-organismen toch wel de belangrijkste. Ze zijn in vier groepen onder te verdelen: bacteriën, virussen, schimmels (fungi ) en gisten , en protozoën .
Mesofiele bacteriën en schimmels groeien het best bij temperaturen tussen 25 en 40 °C.Thermofiele micro-organismen groeien dan weer het best tussen 45 °C en 100 °C. De temperatuur van olievrije compressie-elementen (> 180 °C) is hoog genoeg om veel micro-organismen te doden.
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden. Dat wil zeggen dat de bacterie dan niet meer gevoelig is voor het antibioticum.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood. Voedingsstoffen als eiwitten en koolhydraten in de buurt.
Door het consumeren van voedingsmiddelen die probiotica (bacteriesoorten die onder andere het aantal goede darmbacteriën stimuleert) voeden, kan je het microbioom herstellen en je gezondheid bevorderen. Welke voeding dan precies? Via gefermenteerde producten zoals kefir, zuurkool, kombucha, kimchi, miso, tempeh…
Rol van voeding
Een ander dieet heeft, naast een effect op het microbioom, immers ook een direct effect op het menselijk lichaam. Gezonde voeding, rijk aan vezels uit groente, fruit, volkorengranen, noten en peulvruchten, stimuleert de groei van bacteriën die betrokken zijn bij de fermentatie van voedingsvezels.
Op onze huid leven miljoenen beestjes.Van bacteriën en gisten tot schimmels en mijten. Ja, ook mijten. Het gaat hierbij om de demodexmijt.
Iedereen kan wel een infectie herkennen. Vaak zijn er algemene klachten als koorts, slap voelen en misselijkheid. Een infectie met bacteriën is echter niet altijd gemakkelijk te onderscheiden van infecties door virussen.
Het grootste verschil tussen een bacterie en een virus is dat een bacterie een eencellig micro-organisme is. Het is een levendige cel, iets wat niet voor een virus geldt. Een virus is namelijk geen organisme en het heeft ook geen eigen cellen.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf.
U kunt uw huis blijven schoonmaken met uw gebruikelijk schoonmaakmiddel. Is iemand uit uw gezin besmet of mogelijk besmet, dan kunt u best harde oppervlakken die vaak aangeraakt worden ontsmetten met bleekwater (ook wel “javel” genoemd).
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen.
Als voedsel bederft dan wordt het opgegeten en verteerd door micro-organismen: bacteriën en schimmels. Dat is op zich heel goed want zo ruimen ze de troep op. Maar net zoals jij ook plast en poept, laten zij ook dingen achter.