Bij een verdenking op een recidief liesbreuk is lichamelijk onderzoek in combinatie met een dynamische echo van de lies het meest geschikt om de diagnose te stellen.
Meestal kan de huisarts met lichamelijk onderzoek van uw lies vaststellen of u een liesbreuk heeft. De huisarts kan u vragen om, als u staat, op uw hand te blazen. Door het blazen is de uitstulping beter zichtbaar. u wel liesklachten heeft, maar er geen zwelling te voelen is.
Daarom laat de uroloog vaak een echo maken van de liezen. Is er op de echo een verdachte klier te zien? Dan neemt de arts een stukje weefsel (biopt) weg uit deze lymfeklier. Een patholoog onderzoekt dan of er sprake is van kwaadaardige cellen in de lymfeklier.
Meestal geen pijn bij een liesbreuk
Pijn ontstaat door 'druk' van de zwelling en wordt vaak als zeurend omschreven. Ook kan een liesbreuk door zenuwprikkeling uitstralende pijn tot in de balzak of aan de binnenzijde van het bovenbeen veroorzaken.
Wanneer de liesbreuk niet goed voelbaar is, kan de chirurg een echo-onderzoek (geluidsgolvenonderzoek) laten uitvoeren. Als de chirurg dan nog geen goed beeld heeft van de breuk, wordt een herniografie gedaan. Dit is een onderzoek waarbij contrastmiddel via een dunne naald in de buikholte wordt gespoten.
Geruststellen. Uit de studie blijkt dat de echo heel betrouwbaar is: de techniek kan borstkanker uitsluiten met 99,8% zekerheid. Vier op de vijf vrouwen kon al tijdens de echo gerustgesteld worden. Zij hadden alleen een goedaardige afwijking, bijvoorbeeld een cyste.
De medische term voor een liesbreuk is een hernia inguinalis. De enige manier om van een liesbreuk af te komen is een operatie. In het Liesbreukcentrum Nederland bieden we u twee operatiemogelijkheden: de kijkoperatie en de klassieke methode.
Meestal kan het geen kwaad om enige tijd met een liesbreuk rond te blijven lopen. Maar er zijn uitzonderingen: in een enkel geval kan een liesbreuk wel gevaar opleveren. Dit gebeurt wanneer de darm bekneld begint te raken.
Symptomen liesbreuk en hoe herken je een liesbreuk
Dit kan een zeurderige, branderige of stekende pijn zijn. Soms heeft u helemaal geen klachten. U kunt een liesbreuk herkennen aan een zwelling in de lies die u kunt zien of voelen. Soms heeft u wel pijn in de lies, maar ziet of voelt u geen bult.
Het herstel van een liesbreukoperatie duurt meestal 1 tot 2 weken. De 1e week na een liesbreukoperatie moet u nog wat voorzichtig aan doen. Als u geen pijn meer heeft, kunt u meestal na een week uw dagelijkse activiteiten weer oppakken. Wat u kunt doen, mag u doen.
Met een echografie van de hele buik kunnen zowel de organen in de bovenbuik (zoals de lever, galblaas en nieren) als de organen in de onderbuik (zoals de blaas, baarmoeder en eierstokken) zichtbaar worden gemaakt.
Een liesbreuk geneest nooit vanzelf. Het is mogelijk om de opening operatief te sluiten. Een operatie is echter alleen noodzakelijk als u klachten heeft door de liesbreuk. Als u nauwelijks klachten heeft en de zwelling makkelijk kunt terug duwen is een operatie niet direct nodig.
Symptomen liesbreuk
De zwelling verdwijnt of is makkelijk terug te duwen wanneer u gaat liggen. Een enkele keer komt het voor dat een breuk bekneld raakt. De uitstulping is dan niet meer terug te duwen, doet veel pijn en kan rood verkleuren. Ook kan dit tot buikpijn en braken leiden.
Liesklachten en liespijn zijn veelvoorkomende klachten, met name onder sporters. Overbelasting is een van de meest voorkomende oorzaken van liespijn. Andere veel voorkomende oorzaken zijn fracturen, slijtage van het kraakbeen in de heup maar ook een liesbreuk of nierstenen kunnen pijnklachten in de lies geven.
Een liesbreuk kan indirect zijn (lateraal, aan de buitenkant ) of direct (mediaal, in het midden). De indirecte liesbreuk doorloopt het hele lieskanaal en kan in de balzak uitkomen. De directe liesbreuk treedt via de mediale opening van het lieskanaal direct naar buiten en komt minder vaak voor.
Mannen met een symptoomloze liesbreuk (hernia inguinalis) die niet chirurgisch worden geholpen, ervaren na twee jaar dezelfde (pijn)klachten, als mannen die meteen een chirurgische ingreep hebben ondergaan. Dat blijkt uit een studie die Robert Fitzgibbons c.s. op 18 januari publiceerden in JAMA.
De meeste patiënten ondergaan een liesbreukoperatie in dagbehandeling. Dat betekent dat ze op de dag van de operatie weer naar huis mogen. Soms is het nodig om 1 of 2 nachten in het ziekenhuis te blijven. De arts informeert de patiënt hierover.
Bij een klinisch evidente liesbreuk is aanvullend onderzoek zelden nodig. Een hernia femoralis kan klinisch worden onderscheiden van een liesbreuk als de zwelling zich caudaal en lateraal van het tuberculum pubicum bevindt, in plaats van craniaal ervan.
Een blessure in de lies is een overbelasting die kan optreden bij het lopen. Hoewel liesklachten meestal veroorzaakt worden door een blessure van een van de spieren in de lies, is het mogelijk dat een liesbreuk of darmproblemen de mogelijke boosdoeners zijn. Ga daarom met liesklachten altijd eerst langs de huisarts.
In veel gevallen kan je door op het bultje te duwen alles weer binnen de buikwand duwen waardoor de pijnklachten afnemen. Hierdoor kan je vaak lang met een liesbreuk blijven lopen. Het kan echter acuut worden, waarna het niet meer mogelijk is om het bultje naar binnen te duwen. In dat geval moet er geopereerd worden.
Als u weinig of geen klachten heeft, is een afwachtende behandeling (geen operatie) veilig. De kans op beklemming is immers 'maar' 2%. Wel is het bekend dat na verloop van tijd de meeste mannen klachten krijgen en toch voor een operatie kiezen.
Met een liesblessure wordt een lokale (niet bacteriele) enthesopathie van de adductorenaanhechtingen ter hoogte van de lies bedoeld. De pijn bevind zich doorgaans aan de binnen-onderzijde van het schaambeen en straalt soms uit naar de binnenzijde van het bovenbeen, de gehele lies- en of onderbuikregio.
De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.
Operatie via snee in de lies (open operatie)
Een open operatie kan onder plaatselijke verdoving. Uw chirurg bespreekt dit met u.
Een liesbreuk kan pijn doen, knellen, branden of steken, maar dat hoeft niet. Zolang u nog geen klachten van de liesbreuk hebt, is een operatie nog niet nodig. U kunt in overleg met de huisarts of chirurg veilig afwachten. Bij klachten kunt u geopereerd worden.