Een van de bekendste klachten is het 'trombosebeen': een gezwollen en pijnlijk been.Daarnaast kan het been een rood-paarse kleur krijgen, kan de huid strakgespannen staan en glanzen, en kan het been warm aanvoelen. Belangrijk: niet iedereen krijgt deze klachten of uiterlijke kenmerken!
Verschijnselen van diep veneuze trombose Bij diep veneuze trombose kunt u de volgende klachten hebben: • pijn in de kuit die verergert bij beweging; • het aangedane been kan zwaar voelen en dikker zijn; • soms is er sprake van vochtophoping (oedeem) in het been, meestal rond de enkels; • de huid van het been is vaak ...
Soms is het tijdelijk, meestal 3 maanden. Heb je vaker trombose gehad, dan kan het medicijngebruik langer nodig zijn. Verder is het belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te nemen.
Trombose kan in principe optreden in elke ader in het lichaam. Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Bij een bloedstolsel in een ader spreken we van veneuze of diep-veneuze trombose (DVT).
Wanneer bellen als je een trombosebeen hebt? Spoed: Bel direct je huisarts of de huisartsen-spoedpost bij 1 of meer van deze klachten:Je wordt benauwd, ademt sneller en ademen doet pijn.
Het is voor iedereen goed om te bewegen.Dat geldt ook als u een verhoogd risico heeft op trombose: ook dan is het belangrijk om op een gezonde manier in beweging te blijven.
In veel gevallen is er een bloedpropje aanwezig waar u niets van merkt. Uw lichaam lost dit deeltje vanzelf weer op. Als het niet vanzelf over gaat, blijft het bloedpropje meestromen in de bloedbaan. Zolang het een klein propje is, hoeft ook dit geen klachten te geven.
Met een zogenaamde d-dimeertest kan de arts zien of er in uw bloed sprake is van stolselvorming.
Trombose voet symptomen
Een bovengemiddeld warme plek op voet of been. Zwelling op de voet. Zwelling rondom de enkel. Zwelling op het been.
Trombose is het ontstaan van een bloedstolsel in een bloedvat. Bij veneuze trombose gebeurt dit in een ader. Er zijn twee plaatsen waar trombose in een ader meestal ontstaat, namelijk de benen en de longen.
Als een bloedstolsel een ader in het been of de arm afsluit, kan het bloed niet meer weg. Het gevolg is dat het been of de arm opzwelt, de huid strak en glanzend is, warm aanvoelt en rood-paars van kleur kan zijn. Daarnaast kan het bewegen pijnlijk of vermoeiend zijn.
Trombose in de aders van de benen komt het meeste voor. In de arm komt het minder vaak voor. Een trombosebeen voelt warm aan, is roodpaars van kleur en de huid is strak en glanzend. Lopen is pijnlijk.
Verschijnselen. Pijn bij het lopen is de belangrijkste klacht bij vernauwde bloedvaten in de benen, ook wel etalagebenen genoemd. De krampende pijn gaat weer over na een paar minuten rust. Als de vaatvernauwing erger wordt, treedt er ook pijn op in rust, meestal eerst aan de tenen.
Zeer pijnlijk been. Het gevoel een zweepslag te hebben in de kuit. Pijn in de benen bij lopen, die afneemt bij stilstaan.
Soms is helemaal geen aanleiding te vinden en ontstaat spontaan een stolsel. Vanaf 65 jaar neemt het risico op trombose toe. Maar ook jonge en sportieve mensen krijgen soms te maken met trombose.
U mag gewoon lopen met een trombosebeen. Bedrust is niet nodig. Als het been meer pijn gaat doen of dikker wordt tijdens of na het lopen, dan moet u rust nemen. U moet het been dan zoveel mogelijk hoog houden boven heuphoogte.
Door een trombose wordt de doorstroming van uw bloed verhinderd en kunt u klachten aan uw been of arm krijgen. Elastische kousen of steunkousen helpen in dit geval bij de doorstroming van het bloed en voeren vocht af.
Het is belangrijk dat een trombosebeen direct behandeld wordt, want anders kan dit een aantal ernstige gevolgen hebben, zoals: een longembolie. Een bloedstolsel in de ader van het been schiet los, passeert het hart en loopt vast in één van de longslagaders. Het achterliggende weefsel kan afsterven.
Een trombosebeen ontstaat als een bloedstolsel een bloedvat in het been afsluit. Het is belangrijk om bij klachten meteen de huisarts te bellen. Een trombosebeen kan namelijk leiden tot een (levensgevaarlijke) longembolie.
Vernauwingen in de beenslagaders (etalagebenen) ontstaan door slagaderverkalking. Door de vernauwing vermindert de bloedtoevoer naar de benen. De beenspieren krijgen minder zuurstof, en dit geeft pijnklachten bij het lopen.
De oorzaken van trombose
Als het bloed te langzaam stroomt, kan er een stolsel ontstaan. Bijvoorbeeld als je lang stilzit tijdens een vliegreis, langdurig bedrust moet houden, geopereerd bent of een been hebt dat in het gips zit.
1 op de 4 mensen overlijdt door trombose. Bijvoorbeeld door een losgeschoten bloedstolsel, dat resulteert in een hersen– of hartinfarct. Of een veneuze trombose, met als gevolg een levensgevaarlijke longembolie.