Je hebt nare ervaringen vanuit het verleden waardoor je uit angst het probleem liever vermijdt dan onder ogen ziet. Je kent een vorm van uitstelgedrag. Je bent conflictvermijdend. Je bent bang voor kritiek of je bent bang voor afwijzing.
Vluchten komt voor wanneer er moeilijkheden zijn die stress opleveren. Vooral ook moeilijkheden waar je zelf geen invloed op hebt, onopgeloste vragen, gezeur, conflicten, trammelant, zorgen, financiële problemen, narigheid. Ook bij veranderingen is vluchtgedrag mogelijk.
Hoe kun je vluchtgedrag voorkomen? Vluchtgedrag kun je voorkomen ten eerste door er bewust van te worden. Erken voor jezelf dat je op de vlucht bent voor een negatieve ervaring, een negatieve emotie of iets anders. Pas als je doorhebt dat je voor iets aan het wegrennen bent kun je er daadwerkelijk iets aan gaan doen.
Vlucht- of vechtgedrag
Je staat voortdurend in de vluchtstand. Daarnaast houd je vluchtgedrag in stand door bv. moeilijke situaties te vermijden of door te vluchten voor je eigen gevoel en emoties.
Oorzaken vermijdingsgedrag
Wanneer iets oncomfortabel aanvoelt, ga je dat liever uit de weg. Meestal ervaar je een angstig gevoel, waardoor je er liever niet komt. Wanneer je op een bepaald moment in je leven vervelende dingen hebt meegemaakt wil je dit een volgende keer vermijden.
Als je bevriest, ben je besluiteloos en kunnen negatieve gedachten ervoor zorgen dat je overweldigd wordt of dat je je verlamd voelt. Je herinnert je bijvoorbeeld dat er iets is dat je moest doen, maar je weet niet meer precies wat.
Kun je onbewust een trauma hebben? Ja. Het kan zijn dat je jezelf bewust of onbewust afsluit voor de verwerking van het trauma. Dan stop je het weg en vermijd je nadenken over je gevoelens en gedachten die met het trauma te maken hebben.
Een trauma herkennen
Je hebt last van sombere gevoelens en / of huilbuien en vaak ben je voortdurend gespannen. Een traumatische ervaring kan leiden tot het hebben van flashbacks van de gebeurtenis, herbelevingen van de gebeurtenis overdag of in je slaap.
Enige optie dan is wegrennen of tegen vechten. Dat is ook precies wat je lichaam doet want je overlevingsstand gaat dan vanzelf aan. Deze situatie is natuurlijk niet wenselijk, zeker niet als dat lang duurt. Je wordt namelijk steeds verder vermoeid.
Iedereen kijkt anders, heeft een 'ander venster op de wereld'. Vaak kan je een patroon herkennen, hoe je naar jezelf kijkt en naar anderen. Er zijn drie gedragspatronen de vaak leiden tot de Ongeluksroute: de moralist, de calimero en de criticaster.
Een overlevingsmechanisme is aangeleerd, vaak onbewust gedrag, dat je heeft geholpen om door bepaalde pijnlijke of onplezierige situaties heen te komen. Vaak dient zo'n mechanisme je niet meer als je ouder bent geworden.
Wanneer mensen bepaalde belevingen (gedachten, emoties, herinneringen, impulsen, lichamelijke gewaarwordingen) niet willen ervaren, kunnen ze allerlei strategieën ontwikkelen om deze te vermijden. Dit noemt men experiëntiële-vermijdings- of controlestrategieën.
Vermijdings- en veiligheidsgedrag
Vermijdingsgedrag is het niet-aangaan van de blootstelling aan hetgeen waar men angstig voor is of het stoppen van deze confrontatie (respectievelijk passieve en actieve vermijding).
De officiële betekenis van 'acting out' luidt: gedrag waarbij de patiënt agressief en destructief handelt, zonder rekening te houden met de negatieve gevolgen. Met andere woorden: de 'normale' remmen die ons voor dergelijk destructief gedrag behoeden, werken niet meer.
Projectie heeft van zichzelf een vrij negatieve lading. In de psychologie wordt er van projectie gesproken wanneer iemand eigenschappen van zichzelf of emoties van zichzelf probeert te verdringen of verbergen door deze te toe te kennen aan iemand anders.
Veranderen is nu eenmaal lastig als je niet de juiste aanpak en strategie hanteert. 95% van ons gedrag is 'automatisch', dus onbewust. Het kost inspanning om bewust na te denken over zaken die normaliter vanzelf gaan. Daarnaast betekent veranderen, dat je niet meer zeker bent van de uitkomst.
De enige manier om je patronen los te laten en echt vrij te leven is door je emoties er te laten zijn. Ze te voelen, te doorvoelen en ook al je oude lagen los te laten en te veranderen. De enige manier om Vrij te Leven is om volledig en onvoorwaardelijk van jezelf te houden.
Verplaats je aandacht en je gedachten zullen volgen!
Door simpel je aandacht te verplaatsen, je te concentreren op iets anders, zullen gedachten volgen die samenhangen met het nieuwe aandachtsgebied. Aandacht zou je in deze context kunnen zien als energie. Alles wat je energie geeft groeit.
Doorzetten is geen garantie voor succes, maar opgeven wel een zekerheid voor falen. Voordat opgeven een optie wordt, vraag jezelf dan altijd af of je het een echte kans hebt gegeven. Je hoeft in ieder geval niet wachten te wachten op motivatie of een goed gevoel.
Het is daarbij van belang om goed voor uzelf te zorgen door goede voeding, voldoende beweging, voldoende beweging en genoeg slaap. Daarnaast zal door het regelmatig beoefenen van meditatie minder snel een vecht- en vluchtreactie in het lichaam teweeg worden gebracht.