De gebruikelijke eenheid voor houtvolume is de kubieke meter, afgekort m³. Dat is een kubus van 1 x 1 x 1 meter massief hout. Naargelang de houtsoort weegt die in verse toestand 600 à 1100 kg/m³. Bij houtverkoop op stam, beheerplanning en aanwasbepaling is het gebruikelijk om over kubieke meters hout te spreken.
Haardhout wordt vaak geleverd per kuub. Een kuub wordt aangegeven met het symbool m3 en is de afkorting voor een kubieke meter. Zo is 1 kuub dus een kubus van 1 bij 1 bij 1 meter (oftewel 1m3). Hout kan op twee verschillende manieren geleverd worden, namelijk gestapeld of losgestort.
Bij losgestort hout bevindt zich meer ruimte tussen de houtblokken, je krijgt dus minder hout per kuub. Wat de verhouding is hangt af van de maat van de blokken, maar grofweg kun je uitgaan van het volgende: 1 kuub gestapeld haardhout staat gelijk aan 1,3 tot 1,6 kuub losgestort haardhout.
Eén kuub hout, is een bak van 1 x 1 x1 meter volgestort, dus los. Hout wordt altijd los gestort en geleverd. Wanneer u die stapelt heeft u tweederde aan ruimte nodig, dus circa 660 liter per kuub.
Op zaterdag 13 december 2014 kochten we 1 kuub brandhout. We betaalden voor dit kachelhout 50,-. We vonden het adres via marktplaats. Het waren vier enorme kruiwagens vol met hout.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
Hoe komt het dat de transportkosten zo hoog zijn? Dat komt mede door corona. Veel houtzagerijen zijn een poos dicht geweest en kampen met personeelstekorten waardoor ze de vraag naar haardhout nauwelijks aankunnen. Daarnaast is er weinig retourvracht naar Oost-Europa.
Kies voor droog stookhout
Een kuub droog, losgestort hout kost ongeveer 90 euro. Een kuub droog gestapeld hout, wat ongeveer twee keer zoveel is, kost circa 200 euro.
Hoe vaak stook je de kachel op? Zijn de wintermaanden heel koud of genieten we van zacht weer? Bij slecht geïsoleerde woningen gaat er soms wel 15 kuub per jaar doorheen, terwijl een goed geïsoleerde woning voldoende heeft aan 7,5 kuub.
1 kubieke meter is dus 1 meter breed, 1 meter lang en 1 meter hoog. De totale inhoud van 1 kubieke meter is echter meer dan 1. Als je het in liters uitdrukt, kom je bij 1 kubieke meter uit op 1000 liter. In centimeters wordt dit in totaal 1 miljoen kubieke centimeter.
Een stère hout neemt het volume in van 1m³. We kunnen echter niet spreken over 1m³ hout, want dan zou er geen lucht tussen mogen zitten, terwijl dat wel zo is met gestapeld hout. Om dus duidelijk te maken dat de kubieke meter niet enkel uit hout bestaat, spreken we over een stère. 1 stère = 0,7 m³ gestapeld hout.
Een kuub losgestort nat haardhout bijvoorbeeld, heb je al voor 50 euro per kuub. Kies je echter voor ovengedroogd berkenhout dan betaal je 300 euro per kuub. Dan heb je echter wel hout dat direct te gebruiken is. Per kuub direct te gebruiken essenhout en eikenhout betaal je 329 euro.
Het hout voor uw kachel en/of open haard zit los gestort in een Big Bag van 2 kuub. Het hout is op een lengte van 25 cm gezaagd en in handzame stukken gekloofd.
Je mag rekenen tussen de 50 tot 65 euro per kubieke meter haardhout.
Gemiddeld zul je per jaar zo'n zes maanden moeten stoken (herfst en winter). Als je woning goed geïsoleerd is, heb je aan 7.5 kuub genoeg.
Een stère is een kubieke meter rondhout van 1 meter lengte gemeten in de bult. Dus stammen hout van 1 meter lengte (nog niet gezaagd op brandhoutlengte en ongekloofd). Sommige brandhout leveranciers werken met een hoeveelheid in stère, omdat het rondhout vaak in stères wordt geleverd.
Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen. Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af.
Hout van fruitbomen geeft het mooiste vuur met de minste rook. Eik en beuk branden lang, geven mooie vlammen, en de kooltjes gloeien lang na. Zachtere houtsoorten (populier of wilg) branden minder lang maar geven sneller warmte, en je vuur laait hoger op.
Verwarmen met een houtkachel
Een houtkachel is goedkoper dan een gashaard en heeft een hoger rendement dan een open haard. De houtblokken klieven en stockeren is een heuse onderneming, maar door de houtblokken kant-en-klaar aan te kopen, spaar je al de helft van die moeite uit.
Het is iets wat lastig te verkrijgen is, maar vaak kan een hovenier u voorzien van gratis openhaardhout. Zij zagen dagelijks bomen om, zijn met het opruimen lang bezig en zijn hierdoor erg blij om het aan anderen te geven. Een andere mogelijkheid is eventueel om een goedkope partij op te kopen bij een lokale houtboer.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok ð .
De levensduur van een houtkachel is 20 jaar. Het is belangrijk om de verpakkingen te vervangen, eens in de 3 tot 5 jaar. Daarnaast is het van belang om de houtkachel niet boven zijn maximumvermogen te stoken. Je kunt hierbij de richtlijn van 1 kg hout bij 3 kW vermogen per uur aanhouden.
De houtprijs zal in 2022 doorstijgen. Hout is op dit moment extreem schaars. De achterstand in de beschikbaarheid van hout die in 2021 is ontstaan, de Russische exportbeperkingen en nu ook de ingrijpende oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de eerder genoemde EU sancties creëren een uitzonderlijke situatie.
Openhaardhout wordt zogenaamd “droog” genoemd als het vochtigheidspercentage onder de 20% is. Vanaf dit moment is het haardhout droog genoeg om direct te kunnen stoken. Als het vochtigheidspercentage meer dat 20/25% is, dient u het openhaardhout nog langer te laten drogen.
123hout.nl is dé grootste leverancier op het gebied van goedkoop en ovengedroogd haardhout. Wij vinden het belangrijk dat u goedkoop haardhout kunt kopen, maar wel van hoge kwaliteit. In onze webshop vindt u een ruim assortiment aan houtsoorten waaronder haagbeuk, berkenhout, elzenhout, eikenhout en essenhout.