Een kabel doormeten
Kies met de draaischakelaar het symbool o))). Hou de rode meetpen tegen het ene metalen uiteinde van de kabel en de zwarte meetpen tegen het andere. Als de multimeter piept, is de kabel nog goed.
Wil je bijvoorbeeld een draadje op kabelbreuk meten dan zet je 'm in de Ohm stand (Omega teken, omgekeerde hoefijzer zal ik maar zeggen). Je zal zien dat als je de ene pen aan kant a van het draadje houdt en de andere aan kant b van het draadje dat de meter naar 0 gaat (geen weerstand).
Steek de spanningszoeker in één van de polen van het stopcontact of houd de punt tegen het koper van de draad. Leg je duim op het metalen gedeelte van de spanningszoeker. Als het lampje gaat branden staat er spanning op het geteste punt.
De multimeter test continuïteit door een beetje stroom via de ene meetpen door het apparaat te sturen en vervolgens te meten of deze stroom bij de andere meetpen aankomt. Als de meetpennen verbonden zijn—door een continu circuit, of doordat ze elkaar direct aanraken—loopt de teststroom door.
Tijdens een doorgangstest stuurt een digitale multimeter een geringe stroom door het circuit om de weerstand in het circuit te meten. Een meter met een doorbeltestfunctie geeft een kort geluidssignaal als de meter een gesloten stroomkring detecteert.
Een multimeter is een meetapparaat waarmee je spanning, stroom en weerstand kan meten. Er bestaan zowel digitale als analoge multimeters.
Niet alle apparaten gebruiken natuurlijk evenveel energie. Hoe meer elektrische energie er nodig is, hoe meer elektronen er door de draad moeten stromen. Met een stroommeter, een ampèremeter, kun je de stroomsterkte meten. In deze stroomkring is een stroommeter aangesloten.
Spanning meten
De eenheid van spanning is volt (V). In een schakelschema geef je een voltmeter aan met een rondje met de hoofdletter V erin. De voltmeter sluit je aan op twee punten waartussen je de spanning wilt meten. De voltmeter komt dus naast het apparaat te staan waarover je de spanning wilt meten.
Als je de draad dan op een bepaalde manier weer draait of vasthoudt, dan krijg je ineens wel weer geluid. Eerst probeer je het nog op te lossen met wat plakbandjes, maar na verloop van tijd valt het geluid steeds vaker weg. Herkenbaar? Ja, dan heb je kabelbreuk.
Wanneer de spanningszoeker contact maakt met elektrische spanning licht het lampje in de spanningszoeker op. Contact met elektrische spanning wordt gemaakt wanneer de punt van de spanningszoeker in verbinding staat met een spanningsvoerend deel en wanneer iemand zijn vinger op het uiteinde van de spanningszoeker houdt.
Oneindige weerstand (open stroomkring) wordt op het display van sommige multimeters weergegeven als OL. Dit betekent dat de weerstand groter is dan het instrument kan meten. Weerstandsmetingen moeten plaatsvinden bij spanningsloze stroomkring, anders zou het meetinstrument of de stroomkring beschadigd kunnen raken.
De bruine draad is de fasedraad en zorgt voor de stroomtoevoer. Hier staat altijd spanning op. De blauwe draad zorgt voor de afvoer van stroom. Hier staat geen spanning op.
Voor het opsporen van de kortsluiting kijk je naar de groepenkast.Staat er een knop omlaag?Dan bevindt de kortsluiting zich in die groep. Bij een groepenkast zit vaak een groepenkaart waar precies op staat welke ruimtes op welke groepen zijn aangesloten.
Sluit het ene uiteinde van de draad met het breekpunt aan op het zwarte meetsnoer van de multimeter en het andere uiteinde op het rode meetsnoer. Gebruik de multimeter om de weerstand * 200 ohm in te stellen. Buig heen en weer waar de draad het meest waarschijnlijk zal breken (zoals het punt van frequente buigingen).
Voorbeeld 2.
Stel je hebt een 24V motor met een vermogen van 1kW (=1000W). Hoeveel ampère trekt deze motor als je op vol vermogen vaart? Antwoord: W = V x A, dus 1000 = 24 x A. In dit geval deel je dus 1000/24 = 41,7.
Het meten van weerstand
Om de waarde te meten van een weerstand mag deze NIET verbonden zijn in een circuit. Als je toch probeert een weerstand in een circuit te meten dan krijg je een verkeerde meting en je kunt de multimeter beschadigen.
Een digitale multimeter is een meetinstrument waarmee u twee of meer elektrische waarden kunt meten – met name spanning (volt), stroom (ampère) en weerstand (ohm). Het is een standaard diagnosehulpmiddel voor technici op het gebied van elektrotechniek en elektronica.
Een stroommeter of ampèremeter is een meetinstrument om de sterkte van een elektrische stroom te meten. De sterkte van een elektrische stroom wordt uitgedrukt in ampère, vandaar de voorheen gangbare naam ampèremeter.
Hoe weerstand meten met een multimeter
De ohmmeter meet weerstand. Zet de meter op stand ohm en meet in parallel. Sluit de zwarte meetprobe aan op de COM-ingang. De rode meetprobe sluit je aan op de '+'-ingang.
Stel de multimeter in om gelijkspanning te meten. Identificeer de positieve en negatieve pool van de lithiumbatterij. Sluit de rode sonde van de multimeter aan op de pluspool van de batterij, en de zwarte sonde op de minpool. Controleer de spanning op de multimeter.
We meten de stroomsterkte met een ampèremeter (ook wel stroommeter genoemd). De ampèremeter sluit je in serie met het onderdeel waar je de stroomsterkte van wilt meten. Dit doe je door aan één kant van het onderdeel de draden los te halen en de ampèremeter hiertussen te voegen.