Kan ik in Nederland en Spanje ingeschreven staan? Als je residencia in Spanje aanvraagt, moet je je uitschrijven uit Nederland. Voor je aanvraag van de residencia heb je het bewijs van uitschrijven uit Nederland nodig. Het is dus niet mogelijk om tegelijkertijd in Nederland en Spanje ingeschreven te staan.
Langer dan 3 maanden
Indien u langer dan drie maanden in Spanje verblijft, dient u zich in te schrijven in de Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policía van de provincie waar u verblijft. U kunt daar een verklaring van inschrijving (certificado de registro) aanvragen.
U mag gewoon in Nederland werken als u uit een ander land van de Europese Unie (EU) komt. Als u niet uit de EU komt gelden er voorwaarden. U heeft dan bijvoorbeeld een werkvergunning nodig.
Daarna ontvangt u van de gemeente een padrón met geldigheidsduur van 3 maanden. Na verloop van de drie maanden kunt een nieuwe padrón aanvragen met een geldigheidsperiode van 5 jaar.
Kun je zomaar in Spanje gaan wonen? Ja, dat kan. Als inwoner van de EU heb je het recht om in ieder land van de Europese Unie te gaan wonen. Heb je de Nederlandse nationaliteit (of die van een ander EU-land), dan kun je dus in Spanje gaan wonen.
Als je in Spanje woont (ook al is dat maar een gedeelte van het jaar) moet je ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente. Dit bevolkingsregister wordt in Spanje “Padron” genoemd. Deze bevindt zich meestal in het gemeentehuis of ayuntamiento van de gemeente waar je gaat wonen of verblijven.
U mag maximaal 8 maanden per van 12 maanden buiten Nederland verblijven. Dit betekent dat we losse periodes ook bij elkaar optellen.
Wanneer u in het buitenland werkt, bijvoorbeeld doordat u emigreert, bent u niet meer verzekerd voor de AOW. Voor ieder jaar dat u niet verzekerd bent, wordt uw AOW met 2% gekort. Dit kunt u voorkomen door u vrijwillig te verzekeren voor de AOW.
De prijzen variëren behoorlijk, maar voor €2000 tot €3000 kunt u van december tot eind februari overwinteren in een appartement in Spanje of Portugal, inclusief de reiskosten.
Het belastingverdrag met Spanje bestaat al ruim 40 jaar, enige modernisering kan dan prima zijn. In Nederland is de opbouw van pensioen aftrekbaar (premiebetalingen), de uitkeringen zijn belast. Steeds meer Nederlanders laten het echter niet zover komen, ze emigreren zodra hun pensioen ingaat.
Kosten levensonderhoud in Spanje zijn lager.
Wanneer u besluit om in Spanje te gaan wonen, zal u ontdekken dat het 41% goedkoper is om daar te wonen in vergelijking met het Verenigd Koningrijk. Het is ook 44% goedkoper dan New York City, 35% goedkoper dan Los Angeles en zelfs 8% goedkoper dan Brussel.
Ook zijn de prijzen in de supermarkten vaak hoger doordat er veel toeristen zijn. Kosten levensonderhoud per maand 2-persoons huishouden: Huur – 500 Euro per maand (vanaf) Nutsvoorzieningen (gas, licht, water) – 100 Euro (zonder zwembad en verwarming)
Deze jaarlijkse belasting, genaamd IBI, wordt door de gemeente waar u woont geheven. In de provincie Valencia innen SUMA kantoren deze belasting. Vrijwel iedere gemeente heeft een eigen SUMA vestiging.. De meeste mensen doen de betaling via een automatische incasso, om een boete te voorkomen bij te late betaling.
Je hebt in Spanje te allen tijde een visum nodig wanneer je buiten de EU afkomstig bent. Een toeristenvisum geeft je het recht om 90 dagen te verblijven in Spanje of één van de andere landen van het Schengengebied. Dit gebied omvat nagenoeg alle landen uit de Europese Unie.
Dit betekent dat de Spaanse fiscus geen belastingen mag heffen op je pensioen.
De publieke gezondheidszorg is gratis voor bijna iedereen die in Spanje woont. Als je medische zorg nodig hebt ga je naar een gezondheidscentrum, een Centro de Salud. Hier werken meestal verschillende huisartsen en verpleegkundigen. Je wordt er geholpen door de huisarts die op dat moment beschikbaar is.
Woont u buiten Nederland en ontvangt u daar uw AOW? Dan kan er loonbelasting of een bijdrage voor zorgkosten van uw AOW worden afgehaald. Wij kunnen niet per land aangeven wat er precies van uw AOW afgaat. Dit is namelijk per land en per situatie verschillend.
Ook je gas, water en licht vallen in Spanje waarschijnlijk goedkoper uit dan in Nederland. Voor een tweepersoons- huishouden zijn deze kosten bij elkaar ongeveer 70 euro per maand. Ter vergelijking: In Nederland ben je al snel meer dan 100 euro kwijt (ook voor 1 persoon).
U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.
Als resident ingeschreven staan in beiden landen is niet toegestaan, dus woonachtig zijn in Nederland b.v. en tegelijkertijd in bezit zijn van een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), waaruit blijkt dat de persoon resident is in Spanje..
Als EU-burger hebt u het recht om naar een ander EU-land te gaan om er te wonen, te werken, te studeren, een baan te zoeken of met pensioen te gaan. U kunt tot drie maanden zonder registratie verblijven in een ander EU-land, maar in sommige landen moet u wel uw aanwezigheid melden.
Zoals gezegd, als je langer dan drie maanden aaneengesloten in Spanje woont, wordt je gezien als vaste inwoner, een residente permanente. Je bent dan wettelijk verplicht je in te schrijven in het Registro de Residente Permanente, het “Register van Permanente Inwoners”.
Wanneer u in Spanje bent, kan u een NIE-nummer aanvragen via het lokaal politiekantoor. U dient hiervoor persoonlijk aanwezig te zijn. Dit is de gemakkelijkste manier als u ter plaatste bent en veel tijd heeft. Het is immers gebruikelijk dat u een maand moet wachten vooraleer u een afspraak kan bekomen.
Inschrijven in de gemeente in Spanje
De inschrijving in het bevolkingsregister van de Spaanse gemeente gebeurt in het lokale gemeentehuis (junta municipal). U zal samen met een bewijs van woonplaats, uw NIE-nummer, uw identiteitskaart en een vertaald afschrift van de huwelijksakte moeten voorleggen.