Rode mieren eten vooral kleine insecten, dode insecten en van kadavers van andere dieren. Sommige mierensoorten 'ontvoeren' bladluizen, want die scheiden een lekker zoet vocht af dat honingdauw heet.
Een van de mogelijkheden die u heeft om de rode steekmier te verjagen, is door peper rond de ingang van het nest te strooien. Ook koffiedik kan helpen! De mieren zelf kunt u doden door kokend water over de beestjes te gieten. Met kokend water zullen de mieren in een keer gedood worden.
Mieren hebben weinig natuurlijk vijanden, daarom kan een kolonie lang leven. Van de meest voorkomende mier, de tuinmier, leven de werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) 2-3 jaar. De koningin kan 15 jaar oud worden.
Ze komen af op de vuile vaat op het aanrecht – zet dit dus direct in de vaatwasser of was het af. Mieren houden van zoetigheid. Zorg er voor dat er geen koekkruimels, suikerkorrels of jamvlekken door je huis zwerven. Ditzelfde geldt voor broodkruimels en andere etensresten.
Een gewone mierenbeet kun je herkennen aan een klein rood, jeukend vlekje. Rode mieren zijn meestal agressiever. Na een rode mierenbeet is de pijn vaak erger en zwelt de huid op. Je kunt ook vochtblaasjes krijgen.
De beet van een rode mier is alleen wat venijniger. Over het algemeen bijt een mier niet zomaar; alleen als hij of zij zich bedreigd voelt. Als een mier bijt, laat het beestje als verdediging wat mierenzuur achter in de huid. Dit kan gaan jeuken of zelfs een beetje pijn doen, maar is gelukkig ongevaarlijk.
Mieren bestrijden met kokend water
Het kokende water moet alle mieren bereiken, daarom is herhaling noodzakelijk. De mieren die in aanraking komen met het kokende water zullen direct sterven. Deze truc werkt extra goed volgens oma als je aan het kokende water een mix van citroenschillen toevoegt.
Gooi een scheut azijn in een emmer water en maak de vloer goed schoon met dit water. Mieren houden helemaal niet van azijn en zullen direct rechtsomkeert gaan. Deze truc van oma werkt niet alleen goed tegen mieren, maar ook andere ongedierte zullen op afstand blijven door de azijngeur op de vloer.
Mieren worden actief vanaf de lente, wanneer de temperatuur hoger wordt. En hoe warmer het weer, hoe actiever de mieren! Een piek in mierenactiviteit vindt dan ook meestal plaats in de zomer.
Hoeveel mieren leven er in een mierennest? In een enkele jaren oud mierennest leven 80-200 mieren (slankmieren bijvoorbeeld), 500-10.000 (wegmieren en steekmieren bijvoorbeeld), 5000-100.000 (bijvoorbeeld schaduwmieren, gele weidemieren en glanzende houtmieren) tot 30.000-1.000.000 (rode bosmieren).
Mierennest herkennen
Een mierennest kun je herkennen aan kleine hoopjes aarde of zand. Wanneer er gaatjes in deze hoopjes zijn ontstaan, kun je er vanuit gaan dat dit de plek is waar de mieren zich hebben genesteld.
Er zijn ook dieren die wel graag mieren eten, maar niet als formicivoor worden beschouwd omdat ze ook andere voedingsbronnen aanspreken. Een voorbeeld is de groene specht, die graag rode bosmieren eet maar daarnaast leeft van insectenlarven en bessen.
Een mierennest onder de grond kan duizenden gangen bevatten en wel acht meter diep zijn.
Houd voedsel altijd bedekt: laat er geen mieren bij komen. Afval trekt mieren aan. Bewaar resten dus in dichte afvalbakken! Poets oppervlakken waar mieren lopen goed na.
Koffiedik
Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken, die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen. In de tuin kun je het beste een cirkel van koffiedik om het nestje heen leggen.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Kunnen mieren in de tuin veel schade aanrichten? Mieren kunnen zeker veel schade aanrichten in de tuin! Heel actieve mieren kunnen namelijk stoepen, terrassen, opritten en je strakke gazon doen verzakken als ze de grond eronder uitgraven.
Het wordt pas een probleem wanneer er teveel mieren zijn. Dankzij hun ondergrondse wandelingen en gangen, zorgen ze er namelijk voor dat de terrastegels verzakken. Daarnaast kunnen mieren voor overlast zorgen.
Mieren kunnen in ieder geval wel verdrinken. Ze hebben geen longen, maar kleine buisjes (trachea heten die) over hun lichaam waar zuurstof in komt. Als de buisjes door water worden afgesloten krijgt de mier geen zuurstof en gaat dood. Als hun nest geheel onder water komt hebben de mieren inderdaad wel een probleem.
Mieren die in de strijd gewond raken, worden door hun soortgenoten naar het nest vervoerd om aldaar verzorgd te worden. Dat hebben Duitse onderzoekers ontdekt.
Buldogmieren behoren tot de giftigste mieren ter wereld. Ze zijn zeer alert en reageren agressief bij verstoring. Bij allergie voor het gif kan anafylaxie optreden, waarbij eerst de huid opzwelt en een levensbedreigende shock volgt.
Rode bosmieren zijn agressieve kereltjes die hun nest met hand en tand verdedigen. Ze hebben stevige kaken waar ze mee kunnen bijten en ze scheiden het prikkende mierenzuur af. Niet met een angel zoals bijen of wespen. Op die manier kunnen ze beesten die veel groter dan hen zijn met een grote groep makkelijk verslaan.
Bovendien poepen en plassen ze continu als ze lopen en die ontlasting is onhygiënisch. Als het bij je voedsel komt, kun je zelfs een voedselvergiftiging oplopen. En mierenkolonies kunnen behoorlijk uitdijen als ze zich eenmaal ergens hebben gevestigd.”