Kinderen die in de maanden januari tot maart geboren zijn, worden late leerlingen genoemd. Met name kinderen uit de maand januari kunnen eerst een half jaar in groep 0 meedraaien en daarna nog 2 jaar in groep 1 en groep 2. Hierdoor kleuteren ze in totaal 2,5 jaar.
Groep 1: 4-5 jaar. Groep 2: 5-6 jaar. Groep 3: 6-7 jaar. Groep 4: 7-8 jaar.
Groep 2 is het tweede leerjaar van de basisschool. Dit zijn over het algemeen kinderen van 5 en 6 jaar. Deze kinderen zijn leerplichtig en worden ook wel oudste kleuters genoemd.
Zittenblijven komt vooral voor in de eerste jaren van de basisschool. In groep 1 en 2 wordt zittenblijven ook wel 'verlengd kleuteren' genoemd. In het voortgezet onderwijs is zittenblijven de laatste jaren toegenomen tot bijna 6 procent in 2019.
eerste klas: voor kinderen van 6-7 jaar (komt overeen met groep 3 van de basisschool) tweede klas: 7-8 jaar (groep 4) derde klas: 8-9 jaar (groep 5) vierde klas: 9-10 jaar (groep 6)
Normaal gesproken kleuteren kinderen twee jaar. De gemiddelde leeftijd groep 3 is dus zes jaar. Maar hoe zit dat als je kind bijvoorbeeld in januari is geboren? Dan stroomt hij in groep 1 dus halverwege het schooljaar in.
Als kinderen in groep 7 of 8 zitten, zijn de meeste kinderen oud genoeg om voor het eerst even alleen thuis te blijven, zeggen de meeste experts. Er zijn ook experts die de vuistregel hanteren: als je een kind alleen op de fiets de straat op kunt sturen, kun je hem ook alleen thuislaten.
In het algemeen wordt het door deskundigen afgeraden kinderen tot 7 jaar alleen thuis te laten. Zij zijn dan nog niet goed in het inschatten van risico's en het bekwaam handelen tijdens gevaarlijke situaties. Van Kilsdonk: 'Vanaf 8 jaar kun je voorzichtig gaan oefenen.
In groep 7 kunnen leerlingen blijven zitten. Bijvoorbeeld om werkwoordspelling en niet-werkwoordspelling nog extra in te oefenen. Of extra aandacht te geven aan redactiesommen. Meestal zijn er meerdere punten die samen leiden tot deze beslissing.
In groep 1 leren de kinderen spelenderwijs al een hele hoop dingen! Je kind gaat letters en cijfers herkennen, soms al een beetje schrijven (natekenen) en tellen. Ook wordt er in het kringgesprek door iedereen iets verteld. Daar zijn flink wat mondelinge vaardigheden voor nodig!
Door dezelfde kinderen over de tijd te volgen ontstaat een beter beeld van de ontwikkeling in schoolprestaties. Late leerlingen scoorden tijdens de basisschoolleeftijd (8-11 jaar) beter op taal- en rekentoetsen dan hun iets jongere klasgenoten.
Doubleren in het basisonderwijs
Maar dit beleid verschilt per school. Volgens de wet moet een leerling de basisschool in ieder geval verlaten na het schooljaar waarin de leerling veertien jaar wordt (Art. 39 lid 4 WPO).
Een kleuter is een kind van ongeveer 4 tot 6 jaar en gaat normaliter naar groep 1 en 2 van het primair onderwijs. De kleutertijd is een periode van boeiende ontwikkeling voor een kind.
Zodra een kind geen kleuter meer is, vanaf 6 jaar, noemen we het ook wel een schoolkind. Of basisschoolleerling. In Nederland zijn kinderen vanaf 5 jaar verplicht om onderwijs te volgen.
Doordat kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar zitten komen ze meer tot spel. Ze stimuleren en helpen elkaar waar nodig. De taalontwikkeling van groep 1 en 2 is van groot belang. Door te kiezen voor een combinatiegroep ontwikkelen de kinderen van groep 2 hun taal extra goed.
Kind alleen thuis slapen
Overdag je kind voor een korte tijd alleen laten kan meestal vanaf een jaar of 9-10 en zo bouw je dat met de jaren op. Laat je je kind een hele dag en dus ook 's nachts alleen thuis blijven, dan kan dit gewoonlijk vanaf een jaar of 16.
Veel ouders kiezen ervoor hun kind(eren) vanaf ongeveer 9 jaar een huissleutel mee te geven naar school. Ze kunnen op die leeftijd alleen naar huis lopen en kunnen altijd naar binnen; ook als je er als ouder even niet bent.
'Laat kinderen van 0 tot 4 jaar niet alleen buitenspelen. Vanaf 4 tot 6 jaar kun je dit langzaam opbouwen als je merkt dat je kind goed op zichzelf kan passen. Vanaf 6 jaar lukt het de meeste kinderen om zelf buiten te spelen en kun je ze zelfs alleen op pad sturen, bijvoorbeeld naar een vriendje.
In de Nederlandse wet staat niet vastgelegd wat de leeftijd is waarop een kind alleen thuisgelaten mag worden. Er is een wet is die zegt dat je geen hulpbehoevenden zonder toezicht thuis achter mag laten.
In Nederland zijn er geen wettelijke regels over de leeftijd waarop kinderen alleen thuis mogen blijven. Wel is er een wet die zegt dat het verboden is om een kind dat hulpbehoevend is alleen te laten. Dus zolang je kind nog niet (deels) voor zichzelf kan zorgen, mag je hem of haar eigenlijk niet alleen thuis laten.
Wel is bekend dat ongeveer 60 procent van de kinderen wordt begeleid naar school. Dit begeleiden gebeurt ook vaak te voet of per fiets. Gemiddeld gaan kinderen rond 9 jaar zelfstandig naar school.
De wettelijke toelatingsleeftijd voor het basisonderwijs is dus 4 jaar, en als hierboven vermeld de regel van 3 jaar en 10 maanden. Maar de directeur van een school heeft in uitzonderingsgevallen – zoals bijvoorbeeld bij grote ontwikkelingsvoorsprong – de mogelijkheid aan kinderen onder de 4 jaar toegang te verlenen.
Niet mogen blijven zitten in de brugklas; Maximaal één keer mogen blijven zitten in de onderbouw; Maximaal twee keer mogen blijven zitten in verschillende jaargroepen; Eén keer mogen zakken voor het eindexamen.
In het schoolreglement van de meeste scholen staat dat leerlingen: maximaal 1 keer mogen blijven zitten in dezelfde klas;1 keer mogen zakken voor het examen;of 2 keer mogen blijven zitten in verschillende klassen.