De Nederlandse identiteitskaart heeft sinds 4 januari 2021 op de voorkant een zogenoemd Card Access Number (CAN). Dit is een 6 cijferig nummer. De CAN wordt (als wachtwoord) gebruikt voor het makkelijker toegang krijgen tot een deel van de gegevens in de chip.
Allerlei combinaties
Omdat een pincode uit vier cijfers bestaat, zijn er 10x10x10x10 pincodes mogelijk. Dat zijn er dus 10.000. Pincodes zoals 1111, 1234 en 4444 worden als onveilig beschouwd. Er zijn daarom iets minder dan 6561 (9x9x9x9) pincodes in omloop.
De simkaart is beveiligd met een pincode. Je ontgrendelt hem door de simcode in te voeren. Deze bestaat uit 4 cijfers en is meestal 0000. Deze voer je in als je de telefoon opstart of als je een nieuwe simkaart in je smartphone stopt.
De pincode beveiligt de gegevens op je simkaart en smartphone. Als je een nieuwe simkaart hebt is de code meestal vier keer nul. Bij sommige providers is de code anders, deze vind je dan op het kaartje dat bij de simkaart wordt geleverd.
De pincode staan op het kaartje waar je simkaart in zat. Bewaar deze dus goed! Nadat je de pincode van de simkaart hebt ingevoerd, kun je de pincode wijzigen. Dat regel je bij de instellingen in het toestel.
Als je drie keer een verkeerde pincode hebt ingevoerd, wordt er automatisch een blokkade op de simkaart geplaatst.Deze kan worden opgeheven door het invoeren van de pukcode.
Met een 5 cijferige pincode zijn er 100 000 mogelijkheden. Door het aantal gebruikers en de periode die een gebruiker naar binnen mag, zijn 170 mogelijke pincodes correct op ieder moment.
Voor pintransacties is de chip op uw betaalpas beveiligd met een pincode van 4 cijfers.
Maar het illustreert nog eens hoe zeer gemak bij het beveiligen van gegevens voorrang krijgt. De verreweg meest gebruikte viercijferige code blijkt, inderdaad, 1234. Maar de overmacht waarmee dit wachtwoord wint, is verbijsterend: 10,7 procent van de viercijferige wachtwoorden bestaat uit deze vier cijfers.
Stop je betaalpas in de automaat. Toets je pincode in, houdt daarbij je andere hand boven je hand waarmee je de code intoetst, zodat niemand kan zien wat je intoetst. Druk op de groene knop of op goed. Het geld wordt nu van jouw rekening overgemaakt naar die van de winkel.
Een pincode is een reeks cijfers of een combinatie van letters en cijfers die u zelf kiest. Het gebruik van een pincode is een snelle, veilige manier om u aan te melden bij uw Windows-apparaat. Uw pincode wordt beveiligd op je apparaat opgeslagen.
Bij een standaard cijferslot met drie schijven van met de cijfers van 0-9 zijn dit echter al 1000 verschillende combinaties. Bij vier van deze schijven zijn het al 10.000 verschillende mogelijke combinaties.
Korter geschreven: Met 3 cijfers kunnen we 103 getallen maken. En in het algemeen: Met n cijfers kunnen we 10n getallen maken.
Met drie letters en drie cijfers kan je in principe meer dan 17 miljoen verschillende combinaties maken.
Wilt u niet het risico lopen dat uw simkaar blokkeert? Dan kunt u de puk code opvragen bij uw mobiele provider. Wanneer u de puk code opvraagt bij de provider, zullen zij deze aan u doorgeven. Zo kunt u daarna weer zorgeloos genieten van uw smartphone!
Het nummer valt te herkennen aan de eerste vier cijfers, namelijk '8931'. Een simkaartnummer is dus niet hetzelfde als een pukcode of een pincode.
Met zes posities zijn er 1 miljoen verschillende 6-cijferige pincodes mogelijk.
Het aantal permutaties van 4 elementen uit een reeks van 6 getallen is gelijk aan 6 _ 5 _ 4 * 3 = 360. Ook hiervoor kun je je (grafische) rekenmachine gebruiken. Je gebruikt dan n nPr k. In dit voorbeeld is dat gelijk aan 6 nPr 4 = 360.
Bij een macht van 10 is de exponent gelijk aan het aantal nullen. Zo is 103 = 1.000 en 106 = 1.000.000.
Naast de cijfercode zit een klein puntje, druk deze in met een pen zodat hij ingedrukt blijft. Nu kun je je eigen cijfercode invoeren. Als je je code hebt ingevoerd, kun je het schuifje met het sleutelgat naar de code toe schuiven, waardoor het puntje weer omhoog springt. Je eigen cijfercode is nu ingesteld!
Een combinatieslot is een slot waarbij een reeks cijfers wordt gebruikt om het slot te openen of te sluiten. De cijferreeks kan worden ingevoerd door middel van een serie van onafhankelijk draaiende schijven met in gestanste cijfers, of door één enkele draaischijf die verschillende schijven aanstuurt.
Als je voor elk cijfer keuze hebt uit 1, 2, 3 of 4 is het aantal mogelijkheden voor een code van n cijfers gelijk aan 4 tot de n-de. Bv: als de code uit 4 cijfers bestaat moet je vier keer kiezen uit 1, 2, 3, 4 en heb je 44 = 256 mogelkheden. Dat is in nood nog wel te doen, hoewel er leukere bezigheden bestaan.
Lang niet alle banken staan toe dat je zelf de pincode van je nieuwe of bestaande betaalpas kiest of aanpast. De pincode van je bankpas wijzigen is op dit moment mogelijk bij ABN Amro, SNS, ASN, Regiobank en Bunq.
Als u zich niet kunt Aanmelden bij Windows met de pincode vanwege foutmeldingen, klikt u op de koppeling Aanmeldingsopties in het Windows aanmeldingsscherm en selecteert u de optie Microsoft-account wachtwoord om u aan te melden bij het systeem voor verdere probleemoplossing.