Windsnelheden van 75-100 km per uur zorgen voor schade, bijvoorbeeld door dakpannen die van daken waaien en takken die afbreken. Bij windsnelheden boven de 100 km per uur is het echt gevaarlijk.
3: Matige wind (12-19 km/uur) 4: Matige wind (20-28 km/uur) 5: Vrij krachtige wind (29-38 km/uur) 6: Krachtige wind (39-49 km/uur)
Is er een kans op windstoten van meer dan 75 km per uur dan is dat code geel. Boven 100 kilometer per uur wordt het code oranje. Het KNMI kijkt hierbij naar de gebiedsgrootte waar het gevaarlijk weer zich aandient. Code oranje geeft het KNMI alleen uit bij een gebied groter dan 50 bij 50 kilometer.
Beaufort en de gevolgen
De meest voorkomende windkrachten liggen in Nederland tussen de 2 Bft (zwakke wind) en 5 Bft ( vrij krachtige wind). Windkracht 5: bladeren van bomen ruisen en kleine bomen bewegen, vuilnisbakken waaien om. Windkracht 6: dikke takken bewegen, paraplu's waaien kapot en hoeden waaien af.
Voor sommigen kan windkracht 3 of 4 al te zwaar zijn voor het fietsen, anderen ervaren pas problemen bij windkracht 7 of 8. Blijf bij twijfel thuis en kies een ander moment om te gaan fietsen.
Wanneer er teveel wind staat hangt onder meer af van het gebied waar je vaart, de exacte windkracht en richting, het type boot en de ervaring van de bemanning. Enkele dingen vallen ons echter wel op. Voor zeilboten is er tussen de windkracht nul en twee niet zoveel te beleven. Windkracht 3 tot 5 is ideaal.
Ikwilvanmijnscooteraf.nl geeft tips zodat je bij harde wind ontspannen kunt rijden. Je kunt op elk moment overvallen worden door een windvlaag. Ook als je dagelijks met je scooter op pad bent kun je behoorlijk last hebben van de wind. Meestal is het pas merkbaar vanaf windkracht 6 of 7.
Werken vanaf windracht 6 gevaarlijk
Hoewel windkracht 5 al voor extra risico's op de werkplek kan zorgen, staan in het Arbobesluit alleen grenswaarden voor werken in koud en warm weer en niet voor werken in harde wind en storm.
Een vlucht hoeft geen hinder te ondervinden van een harde wind. Het is afhankelijk van de windrichting en beschikbare landingsbanen of een vlucht kan vertrekken. Bij een wind uit het zuiden en noorden is de kans op problemen klein. Dit is echter niet het geval als de windrichting uit het oosten en westen komt.
Vliegtuigen hebben in weinig last van de wind als ze eenmaal in de lucht zitten. Het grote probleem doet zich voor als vliegtuigen moeten opstijgen en landen. Hier speelt vooral de windrichting een rol. Bij windkracht 6 kunnen vliegtuigen prima landen zolang ze tegen de wind in landen.
3 Bft – matige wind – 7 tot 10 knopen – Kleine brekende golfjes met schuimkopjes op zee; IJssel- en Markermeer kleine golfjes.
Sowieso is het af te raden om met windkracht 6 of meer op de fiets te stappen. Windkracht 12 noemen we overigens een orkaan. De wind waait dan harder dan 117 kilometer per uur.
Men spreekt van een windstoot als er een snelheid van 50 km/p uur wordt bereikt. Bij 75 km/p uur volgt er een waarschuwing voor 'zware windstoten'. Bij meer dan 100 km/p uur een waarschuwing voor 'zeer zware windstoten' Windstoten ontwikkelen zich rondom buien, ze kunnen plots toeslaan en van windrichting veranderen.
Dat betekent dat de gemiddelde snelheid van de wind gedurende 10 minuten een snelheid bereikt van ten minste 75 km/h. Is de windsnelheid gemiddeld over 10 minuten ten minste 90 km/h dan wordt gesproken van zware storm, windkracht 10.
Met elke wind kan je fietsen.
Als je in een storm rijdt, of het waait hard, dan kan je voorligger iets onverwachts doen. Of er ligt iets op de weg. Zorg meer afstand te houden zodat je beter kunt reageren. Geef ook fietsers, bromfietsers en motorrijders meer ruimte, zij kunnen gemakkelijker onverwachte bewegingen maken als je er voorbij rijdt.
In de herfst waait het soms zo hard, dat het stormt. Dat kan gevaarlijk zijn. Vanaf windkracht 6 moet je rekening houden met de wind.Zeilen met een kleine boot is dan niet verstandig.
Alleen bij windkracht 7 of harder vindt het NK Tegenwindfietsen plaats. Er wordt ongeveer drie dagen van te voren besloten of het evenement door kan gaan. Alles is afhankelijk van de weersvoorspellingen.
Bij windkracht 5 én als er geen sprake is van zware windstoten is het niet verboden om met een caravan op de Afsluitdijk te rijden. Het advies om niet met een auto-caravancombinatie de weg op te gaan volgt als het KNMI waarschuwt voor zware windstoten.
meestal stelt een verzekering dat je niet mag rijden rond windkracht 7 of hoger: "Het rijden met de caravan bij storm, waaronder wordt verstaan wind met een snelheid van 14 meter per seconde of meer".
Storm komt overeen met windkracht 9 op de schaal van Beaufort. Dit betekent dat de wind gemiddeld over 10 minuten en op een hoogte van 10 m boven het meetstation een snelheid bereikt van minstens 75 km/u.
Ideaal zeilweer in Nederland
Uit onze ervaring kun je in Nederland bijna altijd zeilen. Gemiddeld waait de wind met een snelheid van 3 à 4 Bft. Voor een beginner is het ideale zeilweer tussen de 2 à 3 Bft of tussen de 5 en 10 knopen. Voor een meer gevorderde zeiler is dit 4 Bft of tussen de 11 en de 15 knopen.
Voor beginnende zeilers is tussen de 5 en 10 knopen (2 à 3 Bft) ideaal zeilweer. Gevorderde zeilers kunnen al wat hardere wind hebben, bijvoorbeeld tussen de 11 en 15 knopen.