De hond heeft het benauwd, maakt de hals lang en ademt met korte, krampachtige bewegingen. Hij produceert daarbij rochelende of snurkende geluiden. Bij extreme benauwdheid zie je de hond zelfs 'neusvleugelen', hierbij spert de hond zijn neusvleugels wijd open om zoveel mogelijk lucht te krijgen.
Wat kunt u doen? Wrijf over de keel zodat uw dier slikt of houdt kort de neusgaten dicht. Dit helpt vaak en ingrijpen van de dierenarts is meestal niet nodig. Komt dit probleem erg vaak voor bij uw hond dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen voor verdere neus en keel inspectie.
Til uw hond met zijn rug tegen uw borst, sla uw armen om zijn buik, maak een vuist en druk krachtig net achter de ribben, richting zijn hoofd. Herhaal dit een paar keer mocht dat nodig zijn. Wanneer u het probleem verholpen hebt, is het aan te raden alsnog naar de dierenarts te gaan.
Bij reverse sneezing staat je hond wijdbeens met de ellebogen naar buiten, hoofd en nek gestrekt. Ze ademen dan geforceerd in door de neus en dat veroorzaakt het typische snurkende geluid (tijdens die inademing). De aanval houdt normaliter binnen 1-2 minuten vanzelf op.
Als u vermoedt dat uw hond iets in de keel heeft, is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan. Bij geringe klachten kunt u wachten tot de eerste werkdag. Bij benauwdheid en als de hond veel last heeft van het voorwerp, kunt u beter met spoed naar de dierenarts gaan.
Let op tekenen van verstikking.
Tekenen die erop duiden dat een hond aan het stikken is zijn, onder meer: Overmatig kokhalzen of kwijlen (let op of de bond kan slikken; als hij dat kan, dan is een fysieke blokkade minder waarschijnlijk). Naar adem snakken, en zijn hoofd en nek parallel aan elkaar laag hangen.
Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is de meest voorkomende oorzaak van plots hoesten bij de hond. Je hond is dan meestal niet ziek en eet en drinkt nog gewoon goed. Soms zie je dat je hond dan ook veelvuldig zijn keel schraapt/kokhalst en wit slijm opgeeft. Je hond kan ook iets vast hebben zitten in zijn keel.
Druk 80 tot 120 keer per minuut op de borstkas voor grotere honden en 100 tot 150 keer voor kleinere. Herhaal dit tot je een hartslag en regelmatige ademhaling constateert of een kreun of beweging hoort of ziet. Controleer vervolgens nogmaals de ademhaling en hartslag.
Honden snurken om dezelfde reden als mensen: vanwege een geblokkeerde of vernauwde neusdoorgang. Deze obstructie kan een aantal oorzaken hebben, zoals allergieën of aandoeningen van de luchtwegen, obesitas of de vorm van de snuit. Buldoggen weten van wanten als het om snurken gaat. En dat ligt aan hun korte snuit.
Pijn en ziekte kunnen gepaard gaan met hijgen. Uw hond kan bij pijn en ziekte niets zeggen, maar als uw hond goed eet, normaal drinkt, graag rent en speelt en een normaal uithoudingsvermogen heeft, is uw hond (waarschijnlijk) gezond. Ga bij twijfel naar een dierenarts.
Zuchten. Als mensen zuchten, kan dit van alles betekenen, van verveling tot frustratie, tot 'loslaten'. Maar als jouw hond naast jou neerploft en zucht, betekent dit dat ze helemaal tevreden is. Het is een zucht van totale ontspanning.
Symptomen van hartfalen bij honden
Sloomheid, een verminderd uithoudingsvermogen, hoesten, benauwdheid, een bolle buik en flauwtes kunnen wijzen op een hartprobleem. Omdat al deze klachten ook andere oorzaken kunnen hebben, moet verder onderzoek uitwijzen of het nodig is om (dure) hartmedicijnen te geven.
Honden met een hartprobleem kunnen nog een prima kwaliteit van leven hebben, maar zij zullen wel levenslang medicatie moeten krijgen. En u zult er altijd rekening mee moeten houden dat uw hond een hartpatiënt is.
Ademhalen is een natuurlijk proces en uiteraard van levensbelang. Een hond in rust ademt normaal gesproken door zijn neus. Hierbij bewegen de borstkas en buik naar buiten toe. Pas als een hond zich gaat inspannen of het benauwd heeft gaat het ook ademhalen via zijn bek.
Als je hond eenmalig hoest (bijvoorbeeld door verslikken) en verder niet ziek is dan is er geen reden om met je hond naar de dierenarts te gaan. Als je hond echter plots bijzonder heftig hoest/kokhalst, of naast het hoesten ziek oogt of benauwd is dan is het wel verstandig om je hond snel te laten onderzoeken.
Als je hond één van de volgende symptomen vertoont; ga dan direct naar je dierenarts! Aanhoudend braken, bloed in het braaksel of kokhalzen wijzen erop dat je er iets niet goed is met je hond.
Een hoestdrank die de keel verzacht kan de hond enige verlichting bieden van de klachten. Dit middel kan bij de dierenarts, maar ook bij een drogist worden aangeschaft. De dierenarts kan slijmoplossende middelen met bijvoorbeeld broomhexine voorschrijven.
Het is niet precies bekend wat de oorzaak is van een omgekeerde niesbui. Een niesbui kan optreden wanneer een hond opgewonden is. Maar ook irritaties aan de neus- of keelholte, zoals irriterende stoffen als mijten, slijm, voedsel of vreemde voorwerpen in de neus of keel, kunnen resulteren in een niesbui.
Reverse sneezing is vrijwel altijd onschuldig, maar uiteraard niet leuk voor de hond. En vooral voor uzelf is het minder prettig om uw hond in een dergelijke toestand te zien. U kunt uw hond helpen door over de keel te wrijven, even van een afstandje in de neus blazen of heel even de neusgaten dicht te houden.
Wat is de oorzaak van een maagtorsie? Het is niet precies bekend waardoor een maagtorsie optreedt. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of er lucht in de maag terecht komt door inslikken en de maag daarna draait, of dat de maag eerst draait en de gassen vooral door gisting ontstaan.
Een hoestende hond klinkt eigenlijk bijna hetzelfde als een hoestend mens. Je herkent het dus ook snel. Wist je dat hoesten een veelvoorkomende klacht is bij honden? Als dit af en toe is, kan het hoesten niet zoveel kwaad.
Hoe gevaarlijk is kennelhoest? Als onze honden verkouden worden en de kennelhoest oplopen, zijn we al snel geneigd om te denken dat ze een gevaarlijke en zeer besmettelijke ziekte hebben. Maar de ziekte is niet levensgevaarlijk bij gezonde honden en dus niet dodelijk.
Hoe klinkt kennelhoest
Kennelhoest klinkt als een droge, harde kuch waarbij het lijkt alsof de hond iets in de keel heeft zitten. De hoestbuien duren soms erg lang en resulteren mogelijk ook in kokhalzen of zelf braken.