Draadalg kun je met de hand of een borstel uit de vijver verwijderen. Vaak groeit de draadalg weer zeer snel terug. Dit komt, omdat nieuwe algen groeien vanuit ééncellige algsporen. Deze zijn te klein om met de hand uit de vijver te verwijderen en blijven dus altijd achter in het vijverwater.
De oorzaak van draadalg is dus altijd het achterblijven van voedingsstoffen in het vijverwater. Het vervelende hierbij is, dat draadalg lagere eisen voor zijn groei stelt dan gewone zuurstofplanten. Draadalgen groeien namelijk ook goed in zacht vijverwater.
Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel. Echter voor een serieus algenprobleem kunt u Aqua-Pulse Anti-Draadalg en Vijver-Stabiel gebruiken. De albino en de groene graskarper, nuttige vissen die redelijk groot kunnen worden.
Azijn is natuurlijk een wondermiddel om aanslag van wanden en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden.
In draadalgen kunnen vissen verstrikt raken en dood gaan, filters raken erdoor verstopt en u blíjft maar bezig met de draadalgen uit het water te verwijderen. Zweefalgen zorgen ervoor dat het vijverwater uit balans raakt en neemt zonlicht weg waardoor de vijverplanten afsterven.
Ze zijn herkenbaar door draadjes die zich hechten aan je aquariumplanten. De volgende dieren eten deze roodwieren: Renslakken (Neritina), Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis), Ancistris, Black Molly, Guppen, Zwaarddragers en ook Japonica garnalen staan erom bekend.
an draadalg, is de waterkwaliteit vaak goed. Een belangrijk kenmerk bij draadalg is dan ook dat de vijver veelal kraakhelder is. Maar wat is dan het probleem van Draadalg? Esthetisch geeft draadalg een mindere aanblik, maar ook zorgt het voor 'zacht vijverwater'.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen.
Een blijvende oplossing is een UV-C filter, de ultraviolette straling doodt zweefalgen, ziektekiemen en schimmels. Resultaat is kristalhelder water en een gezond vijvermilieu voor vissen en planten, de zweefalgen worden verwijderd én voorkomen.
Zuurstofplanten
Het plaatsen van voldoende zuurstofplanten is essentieel om de groei van draadalgen tegen te gaan. Door de stof die deze planten uitscheiden, gaan zij de groei van draadalgen tegen.
In een vijver met weinig algen of bladinval is 7 poelslakken per 1000 liter water, de standaard geadviseerde hoeveelheid. Vanaf deze aantallen is het mogelijk dat de poelslakken nieuwe generaties voortbrengen. Bij vijvers met extreme algengroei, adviseren wij 13 poelslakken per 1000 liter.
Draadalgen kun je meestal makkelijk van zweefalg onderscheiden, door op het volgende te letten: Draadalg vormt slierten en plakkaten, die je uit de vijver kunt pakken. Het water in een vijver met draadalg is meestal wel helder. Zweefalg is een eencellige algsoort, die het vijverwater groen kleurt.
Biotex. De enzymen in Biotex vernietigen de algen en mossen in de groenen aanslag. Je kunt de biotex verdunnen met wat lauw water dit over het terras gieten. Ga dit vervolgens te lijf met de bezem en schrob al het groen van je terras.
Ongeveer 0,2 tot 0,3% is voldoende. Dat komt neer op 2 tot 3 kg zout per 1.000 liter vijverwater.
Veel gebruikte schoonmaakmethodes om algen te verwijderen
Veel gebruikte methodes om van algen en mossen af te komen zijn de hogedrukreiniger, chloor, schoonmaakazijn en groene zeep.
Twee behandelingen zijn noodzakelijk voor het verkrijgen van het gewenste resultaat, na 14 dagen behandeling herhalen. De benodigde hoeveelheid afpassen en in een gieter of emmer met water voormengen. Dan gelijkmatig over de vijver verdelen. Het kan tot 14 dagen duren totdat een effect kan worden waargenomen.
Kluwenalgen zitten vooral op de bodem van je aquarium. Daarom heb je een soort nodig die graag op de bodem van je bak verblijft. Ancistrus soorten, zoals de Ancistrus Dolichopterus, zijn goede vissen om in te zetten tegen kluwenalgen. Sterker nog, algen zijn een belangrijk onderdeel van hun menu.
Hoeveel kalk je moet toevoegen aan je vijver is afhankelijk van de grootte en diepte van je vijver. Het beste advies dat we je daarvoor kunnen geven, is dan ook: kijk op de verpakking.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Opvallend is dat er bij problemen ook vaak sprake is van een kraakheldere vijver is. Voor ons als vijverspecialist is dat eigenlijk weer normaal. Draadalg leeft namelijk hoofdzakelijk van afval in uw vijver.
zeewierkalk is rijk aan sporenelementen en ijzer wat goed is voor je vijverplanten , je kh wordt er ook door verhoogd , een verhoogde kh zorgt ervoor dat de ph niet teveel schommelt gedurende de dag , dus stabieler blijft.
In alle stilstaande en langzaam stromende zoet water, voorzien van voldoende planten, kunnen zoetwaterslakken en zoetwatermosselen worden aangetroffen. Het voedsel van waterslakken bestaat uit rottende plantenresten en algen, maar ook aas wordt door de slakken van de bodem geschraapt.