Frisdranken en sappen bevatten altijd zuren, al proef je dat vaak niet omdat de zoete smaak overheerst. De pH geeft aan hoe zuur een product is. Iets wat zuur is, heeft een pH lager dan 7 en hoe lager de pH, hoe zuurder iets is. Frisdranken en sappen hebben een pH van lager dan 5.
Cola is een koolzuurhoudende frisdrank. Het smaakt zoet (maar is qua pH zuur) en bevat circa 28-32 mg cafeïne per 33 cl. Andere belangrijke ingrediënten zijn vanille, kaneel, karamel en citroen. Anders dan de meeste frisdranken bevat het geen citroenzuur, maar fosforzuur.
De meeste frisdranken en vruchtensappen hebben een zuurgraad lager dan 4, ook al smaken ze erg zoet. Het zuur zit in het fruitzuur dat van nature aanwezig is in vruchtensappen en in het citroenzuur dat toegevoegd wordt aan frisdrank. Ook prik in drinken, koolzuur, zorgt voor verlaging van de pH.
De zure smaak van cola en ph waarde cola is laag
Heel zuur. Het heeft een pH waarde van ongeveer 2,7. pH is een maat voor de zuurgraad en heeft waarden van 0 tot 14.
Zuur fruit
Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, maar ook aan de producten daarvan (appelstroop, jam).
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
De zuurtegraad van een drank is te meten aan de pH waarde. Hoe lager de pH waarde, hoe zuurder de drank. Cola Light heeft een pH waarde van 2,9 en Bier heeft daarentegen een pH waarde van 4,3.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Sprite, de heerlijke dorstlesser met unieke, verfrissende lemon-lime smaak.
Nu hebben we het over de ingrediënten gehad en denk ik dat het ondertussen wel duidelijk is. Maar dat de Cola Zero zo zoet is, maar geen calorieën bevat komt door het feit dat er gebruik wordt gemaakt van de zoetstof aspartaam. Deze zoetstof is 200x zoeter dan normale suiker en bevat geen calorieën.
(Limonade is gewoon zuur water met koolzuurgas en veel suiker! Niet zo gezond dus om dit te vaak te drinken en niet goed voor je tanden.) 2.
Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen. Zorg ervoor dat uw hoofd altijd wat hoger ligt dan uw voeten.
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
Drink je elke dag een of meerdere glazen cola, dan zou dat de volgende consequenties kunnen hebben voor je gezondheid: Grotere kans op diabetes. Reële kans op overgewicht. Meer kans op hart- en vaatziekten dan gemiddeld.
Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij.
Zo leveren zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, na vertering en stofwisseling toch een basenoverschot op. Ook is het niet zo dat zuur werkende voedingsmiddelen per definitie ongezond zijn. Zo leveren vis, granen en peulvruchten een zurenoverschot, maar dit zijn waardevolle voedingsmiddelen.
Juist daarom is het belangrijk om voor de juiste ontzurende kruidenthee te kiezen. Een goede kruidenthee bevat kamille, pepermuntblad, kurkuma, gember, rozemarijn, venkel en vele andere kruiden. De kruiden ondersteunen de nieren bij de afvoer van verzurende stoffen.
Fosforzuur in cola zorgt vooral voor de zure smaak. Cola is een erg zure drank, het is nog zuurder dan citroensap. Dat we dat niet merken komt door de grote hoeveelheid suiker of zoetstoffen in cola; de zoete smaak maskeert de zure smaak.
Wijnen zijn redelijk zuur maar bevatten veel minder suikers dan sappen als appelsap. Bier is een goede keuze voor de drinker met eigen bijters. En dan is er nog Wodka. Geheel geen suikers en zuren.
Volgens FDA (de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit) ligt de pH van citroensap tussen de 2 en 3 (1, 2). Dat maakt citroensap 10.000 tot 100.000 keer zuurder dan water. Kortom: De pH van een voedingsmiddel geeft de zuurgraad ervan aan. De pH van citroensap ligt tussen 2 en 3, wat betekent dat het zuur is.
Een zuur is een verbinding die een proton H+-ion af kan staan. H+-ionen worden ook wel protonen genoemd en daarom worden zuren ook wel protondonoren genoemd. Er zal in de molecuulformule van een zuur altijd een proton voorkomen. Voorbeelden van zuren zijn HCl, H2SO4, HSO4-, HCOOH en H2O.
Daarnaast zijn cafeïne rijke producten (m.u.v groene thee) ook erg verzurend voor het lichaam wat een grote roofbouw doet op basische mineralen. Vooral de calcium, magnesium en zink worden veel verbruikt om deze verzuring mee op te vangen en zo het bloed basische te houden.
Met name zure afvalstoffen komen hiervoor in de plaats. Deze ontstaan door verkeerde voeding, medicijnen, veel- en intensief sporten en een ongezonde levensstijl (bijvoorbeeld roken en straling). Veel afvalstoffen loost ons lichaam via uitscheidingsorganen. Bijvoorbeeld via de huid en via de blaas.