Designcultuur. In 1891 had Daniel Swarovski een visie: hij wilde een 'diamant voor iedereen' creëren. Met dat doel voor ogen vond hij een elektrische slijpmachine uit die kristal nauwkeuriger kon slijpen dan ooit tevoren.
Diamanten zijn natuurlijk voorkomende edelstenen, terwijl Swarovski Zirconia een door laboratorium vervaardigd materiaal is. Diamanten zijn de moeilijkste mineralen die bestaan met een hardheid van 10 op de schaal van Mohs. Swarovski Zirconia is nog steeds erg moeilijk en haalt een score van 8,5.
De sieraden van Swarovski zijn gemaakt van metaal met hier overheen een laagje rhodium, ruthenium of 22 karaats geel of roségoud. De sieraden zijn dus niet gemaakt van zilver!
Swarovski Crystals
Swarovski kristallen zijn in feite niets anders dan kwalitatief hoogwaardige Zirkonia's. Swarovski kristalen schitteren net even wat meer dan de gewone kunstmatige kristallen, maar de reden daarvan… dat is het goed bewaarde geheim van de oorspronkelijk uitvinder, Daniël Swarovski.
De Swarovski kristallen zijn veel goedkoper als diamanten, want ze worden 100% fabrieksmatig gemaakt van water, zand en lood.
De waarde van uw kristallen beeldjes is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder vraag en aanbod, de zeldzaamheid en de kwaliteit. Verder is uw Swarovski ook meer waard wanneer u de originele verpakking nog in handen heeft en wanneer u de certificaten van echtheid heeft bewaard.
Omdat natuurlijke diamanten zo kostbaar zijn worden voor sieraden ook vaak kunstmatige kristallen gebruikt. Een voorbeeld hiervan is Zirkonia, dat ook wel kunstdiamant genoemd wordt. Deze kristallen ontstaan niet door een natuurlijk proces, maar door het smelten van mineralen bij extreem hoge temperaturen.
Zirkonia (of “cubic zirconia”) is de meest populaire kunstmatige steen. Het lijkt het meeste op de diamant, omdat het een vergelijkbare glans heeft en ook sprankelt als je het tegen het licht houdt.
“De twee meest bekende en gebruikte diamant imitatie zijn cubic zirconia (zirconia) en synthetische moissaniet.” Zoals met alle diamant-imitaties het geval is, zijn de eigenschappen onvergelijkbaar met natuurlijke diamant.
Er zijn ook zirkonia kralen, dat is wel een duidelijk duurdere kraal dan bijvoorbeeld glas of Swarovski kralen, maar dan is de reflectie natuurlijk ook superieur. Maar als steen om te zetten, is zirkonia heel gewoontjes. Ze worden ook met handenvol verwerkt in Chinese sieraden.
Alle echte Swarovski-producten vanaf 1989 zijn voorzien van het lasergeëtst zwanenlogo van Swarovski. Daarvoor hadden stukken soms een ander logo en in sommige gevallen was het nauwelijks zichtbaar en zeer moeilijk te vinden.
Ook diamanten passen in dit rijtje. Een diamant is namelijk niets meer dan een natuurlijk gevormd transparant kristal ontstaan uit koolstof.
Briljant is een manier waarop een diamant geslepen wordt. Het is de meest voorkomende cut en kan makkelijk herkend worden aan de ronde vorm. De briljant vorm heeft een opmerkelijke intense schittering.
Het verschil tussen een briljant en een diamant
Het woord diamant is namelijk een aanduiding voor het materiaal. De steensoort is dus een diamant. Briljant is een slijpvorm voor stenen. Diamanten worden namelijk in allerlei vormen en stijlen geslepen.
Zoals uit het bovenstaande blijkt is zirkonia zachter dan diamant. Hierdoor is verschil te zien op de manier hoe scherp de randen van beide oppervlakten zijn, wanneer beide stenen gesneden en gepolijst zijn. Diamant wordt gekenmerkt door scherpe randen, terwijl zirkonia iets meer ronde randen heeft.
Het barsten van een diamant is enkel mogelijk wanneer u het sieraad raakt met een zwaar voorwerp. Wat wel vaker voorkomt, is dat uw diamant kan beschadigen wanneer hij schuurt tegen andere diamanten.
Spinel benadert kwa duurzaamheid de saffier maar komt in weer net wat andere mooie kleuren. Zo bestaat er spinel van donker roze rood tot klaproosrood en in donker zeegroen blauw. Spinel heeft een hardheid van 8 en is net zoals saffier een edelsteen welke heel geschikt is voor in een ring.
Hoeveel kost een diamant van 1 karaat? De gemiddelde prijs die betaald wordt voor een diamant van 1 karaat ligt tussen de 4000 en 6000 Euro. Diamanten van de hoogste kwaliteiten kunnen meer dan 16000 Euro kosten, afhankelijke van de gekozen karakteristieken en de kwaliteit van de diamant.
De meeste blauwe diamanten zijn Type IIb-diamanten. Zoals hierboven te zien, is er een spectrum binnen blauwe diamanten – variërend van licht tot diepblauw. De meeste diamanten hebben ook een secundaire tint. Dit verandert de kleur van de diamant tot meer groen of grijs en voegt complexie en karakter toe.
1. Blauwe diamant – €3.930.000 per karaat. De duurste edelsteen ter wereld is de prachtige blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam om een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden, waardoor de prijs enorm stijgt.
De vier meest waardevolle en populaire edelstenen ter wereld zijn: diamanten, robijnen, saffieren en smaragden.
Daarom is het aan te raden om je sieraden af te doen wanneer je in contact komt met deze producten, bijvoorbeeld tijdens het werk, sporten, schoonmaken en bij het zwemmen. Ook raden we je af om je sieraden te dragen tijdens het slapen en douchen.
Uiteraard leg je jouw vergulde sieraden netjes in een sieradendoos en niet in een vochtige badkamer. Je doet je vergulde sieraad af als je gaat slapen of als je gaat douchen of sporten. Afhankelijk van jouw zuurgraad van je huid zal een laagje goud er razendsnel af gaan óf juist helemaal niet.
Dit is nooit aan mij vermeld; Swarovski kan niet tegen water. Bij terugkijken staat er dat rood verkleuren tot normale gebruikersschade hoort.