Verhit restjes door en door. Na bereiding is het mogelijk om eten dat je over hebt opnieuw te verwarmen. Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Het voedsel moet ten minste 165 °F bereiken op een voedselthermometer wanneer het veilig wordt opgewarmd. In de oven: Plaats het voedsel in de oven die niet lager is ingesteld dan 325 °F. Gebruik een voedselthermometer om te controleren of de interne temperatuur van het voedsel 165 °F bereikt. In de magnetron: Roer, dek af en draai volledig gekookt voedsel om voor gelijkmatige verwarming.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Als u uw ovenschotel van tevoren hebt gebakken, dekt u de schaal eenvoudig af met folie en verwarmt u deze opnieuw op 350˚F tot deze helemaal is opgewarmd . Afhankelijk van het type gerecht moet u mogelijk vocht toevoegen om te voorkomen dat het uitdroogt, bijvoorbeeld een scheutje melk bij gebakken macaroni en kaas.
Bewaar je ovenschotel in de koelkast tot je ze gaat opwarmen en laat de oven goed voorverwarmen vooraleer je ze erin zet. Voor de meeste ovenschotels is een halfuurtje in de oven op 180 à 200°C perfect.
Deze verschillen produceren een verscheidenheid aan effecten, waaronder de snelheid van koken, energie-efficiëntie, temperatuurbereik en voedselresultaten. Magnetrons koken over het algemeen sneller en gebruiken minder energie, maar ze worden niet zo heet als ovens en kunnen voedsel niet bruinen of knapperig maken zonder speciale functies of verwarmingselementen.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Voedsel kan in de oven worden opgewarmd zonder dat het uitdroogt door het in een ovenvaste schaal te leggen, het af te dekken met aluminiumfolie en het op een lage temperatuur te verwarmen, meestal rond de 200-250°F (95-120°C), totdat het helemaal is opgewarmd . Deze methode helpt vocht vast te houden en voorkomt dat het voedsel uitdroogt.
Eten warm houden doe je door middel van warmhoudbakken en warmhoudplaten. Dit zijn apparaten waar je het eten in stopt na het bakken of koken. Deze platen, bakken en/of schalen zijn tegenwoordig een apparaat die je gewoon op tafel kan neerzetten.
ALGEMENE OPWARMINSTRUCTIES:
De meeste gerechten kunnen in de oven worden opgewarmd op 350° . De tijd is afhankelijk van de dichtheid van het eten. Lichte gerechten zoals spinaziebladerdeeg, gevulde champignons of kiprumaki hebben slechts 15-25 minuten nodig.
Geen magnetron in huis, dan kun je een kant-en-klaar maaltijd ook opwarmen in de oven of pan. Zet de oven op 180 graden Celsius en laat de maaltijden ongeveer 20 minuten in de oven staan. Verwijder bij het gebruik van de oven wel de folie. Gebruik je het fornuis, dan kun je het beste een koekenpan gebruiken.
Omdat je geen oven hebt, heb je nog maar één keuze: je fornuis. Zet je pan op het fornuis en spray er een beetje olie op. Als het eten vloeibaar is, doe dan een paar eetlepels water in de pan, doe het eten erin, doe er een deksel op en verwarm het langzaam op middelhoog vuur.
Standaard magnetrons hebben meer kookbeperkingen dan ovens. Hoewel u een traditionele magnetron kunt gebruiken om bepaalde gerechten te koken, kan deze de functies van een oven niet volledig vervangen . Een convectiemagnetron kan echter veel ovenfuncties uitvoeren, zoals bakken, grillen en braden.
1 - Er kunnen gevaarlijke verbindingen ontstaan bij het eten opwarmen in de magnetron - FABEL. "Hier is geen bewijs van”, geeft Dekker duidelijk aan. “Er zijn geen schadelijke effecten gevonden van het eten van voedsel dat bereid is in de magnetron.” “Je moet wel goed opletten waarin je eten in opwarmt.
Kooktijd: Hoe verhouden beide apparaten zich tot elkaar?
Langere recepten: Convectieovens zijn beter geschikt voor bakken, braden en grillen . Energie-efficiëntie: Magnetrons zijn energiezuiniger voor snelle taken, terwijl convectieovens energie effectiever gebruiken voor uitgebreide kookprocessen.
Stamppot opwarmen doe je in de magnetron of in de pan. In de magnetron is je stamppot het snelste warm, maar in de pan blijft de meeste smaak behouden.
Verwarm de oven voor op 180°C en dek de lasagne af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen. De tijd kan variëren afhankelijk van de grootte en dikte van de lasagne, maar meestal volstaan 20 tot 30 minuten. Als je je afvraagt "hoe lang lasagne opwarmen", gebruik dan deze tijd als richtlijn.
Het beste aan een ovenschotel zijn de restjes voor de volgende dag, toch? Ikzelf dek de schotel af met aluminiumfolie en warm ze op in de oven, op 160°C. Een halfuurtje is voldoende. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat de ovenschotel niet uitdroogt én dat de kaas niet verbrandt.