Het pigment wordt aangemaakt door pigmentcellen in de bovenste laag van de huid, de zogenaamde opperhuid. Het lichaam maakt meer pigment aan als deze wordt blootgesteld aan de zon. Op deze manier wordt jouw huid extra beschermd tegen de schadelijke UV stralen afkomstig van de zon.
Pigment is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van je opperhuid, krijgt je huid haar kleur. Als je lang in de zon zit maakt de huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent.
Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect.
Pigment is een bruine kleurstof die wordt aangemaakt door de pigmentcellen die zich in de onderste laag van de opperhuid bevinden. Pigmentcellen liggen dus relatief oppervlakkig in de huid. In de pigmentcel wordt het pigment verpakt in pigment korreltjes, en zo afgegeven aan de bovenliggende opperhuidcellen.
In basaalcellenlaag ( de onderste laag van de leder huid ( zie opbouw van de huid) zitten melanocyten. Deze cellen produceren melanine. Melanine is een stofje dat vrijkomt als de huid uv stralen ( de straling van de zon) op de huid krijgt. Het zorgt voor het bruine tintje dat we krijgen als we in de zon geweest zijn.
Melanine wordt aangemaakt in de pigmentcellen van de huid. Deze cellen noemen we melanocyten. Door UV-straling worden de melanocyten extra geactiveerd en maken deze meer melanine aan. Iedereen heeft dezelfde hoeveelheid melanocyten.
Melanine is een biologisch pigment in de huid dat uit het aminozuur tyrosine wordt gevormd door melanocyten in een proces genaamd melanogenese. Melanocyten zijn cellen die in de kiemlaag van de huid liggen en worden aangemaakt in de basale laag van de opperhuid.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Deze bruiningsversneller met melanine laat uw huid schitteren en geeft u een mooie gebruinde tint. Uw lichaamseigen hyaluronic zuren nemen af naar mate u ouder wordt. Dit product voorziet uw huid in deze zuren en geeft daarnaast extra vocht aan uw huid.
De huid zichzelf vernieuwt, dit gemiddeld 28 tot 30 dagen duurt, dat na ongeveer je dertigste levensjaar dit proces vertraagt en de cel vernieuwing er 50 tot 60 dagen over doet (hoe beter wij ons lichaam voeden, hoe beter deze cel vernieuwing blijft doorgaan).
Er bestaan verschillende behandelingen om pigmentatie te verminderen middels lasertherapie, camouflagetherapie of chemische peelings. Camouflagetherapie en enkele chemische peelings kunnen veilig tijdens de zomerperiode ingezet worden.
Het is dus genetisch bepaald en je kan er daarom niet heel veel aan veranderen. Wat je wel kan doen is deze tips lezen om bruin worden te versnellen (en je uiteraard altijd goed insmeren!)
Bij vitiligo werken deze pigmentcellen niet goed meer. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk het eigen afweersysteem. Dit afweersysteem (immuunsysteem) verdedigt het lichaam onder andere tegen bacteriën. Veel ziekten (auto- immuunziekten) ontstaan door een (tijdelijke) fout van het afweersysteem.
Tot op heden is er geen behandeling die vitiligo volledig kan genezen. Wel kunnen sommige behandelingen er voor zorgen dat het pigment wat terugkomt, waardoor de plekken er beter uit gaan zien. Ook wordt verder verlies van pigment dan tegengegaan.
Bij pigmentverlies, ook wel vitiligo genoemd, heeft u witte plekken op de huid. De kleur (het pigment) verdwijnt uit uw huid. Het verloop van de ziekte is niet goed te voorspellen. Vaak breiden de plekken zich langzaam uit.
Als de zon schijnt, gaan de melanocyten in onze huid extra melanine aanmaken, extra pigment dus, om de uv-stralen niet te diep te laten doordringen. Zo krijgen we een extra beschermend laagje, noem het een natuurlijke parasol. Een proces dat we kennen als, jawel, bruinen.
Een aanrader zijn de Bruining pillen (nu €5,99) van De Tuinen. Deze bevatten een combinatie van het aminozuur L-Tyrosine, B-vitamine PABA en het mineraal koper voor een gezonde, natuurlijke gepigmenteerde huid. Let wel op dat je kiest voor een pil op basis van natuurlijke ingrediënten.
Helaas waar: als je een lichte huid hebt, en niet snel verkleurt, word je niet binnen twee dagen bruin. Je kan alle zon gebruiken en daarom is het slim om zo vaak mogelijk wat zon te pakken. Ga bijvoorbeeld in je pauze even naar buiten en pak wat vaker de fiets. Voor je het weet heb jij een mooie bruine huid!
Ik word niet bruin in mijn gezicht
De huid van je gezicht is heel anders dan de huid van je lichaam. Veel dunner en veel gevoeliger. Maar: de huid van je gezicht kan dus ook veel minder melanine bevatten dan de rest van je lichaam. Je huid kan hierdoor minder pigment aanmaken om bruin te worden.
Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water. Pas dus op.
Voeding. Een gebrek of beperkte hoeveelheid aan mineralen en vitaminen kan er voor zorgen dat er pigmentverlies ontstaat in het haar. Zorg voor een gevarieerd dieet met veel eiwitten, Vitamine B12 en D3 en ijzer. Producten die deze voedingsstoffen bevatten zijn onder andere eieren, vis en melk.
Begin 2020 kwamen stamcelonderzoekers van Harvard University erachter dat stress je letterlijk grijze haren kan bezorgen. En in mei 2020 ontdekten onderzoekers van Columbia University in New York dat de kleurloze haren hun kleur kunnen terugkrijgen als je je levensstijl aanpast en een tijdlang minder stress ervaart.
Je haarzakjes produceren minder pigment naarmate je ouder wordt. Als er in de haarzakjes geen melanine meer wordt aangemaakt, wordt het haar pigmentloos. Pigmentloos haar is altijd wit (kleurloos). Grijs haar bestaat dus eigenlijk niet!