Vraag dan vanuit de Zorgverzekeringswet extra professionele hulp in huis aan. Deze hulp vraag je aan bij de huisarts. Soms is het niet mogelijk dat je naaste thuis blijft wonen als jij langer ziek bent. Bespreek dan met de huisarts of je naaste tijdelijk in een verpleeghuis mag verblijven.
Lichamelijke klachten: hoofd- of buikpijn, hyperventilatie, pijn in nek, schouders of rug, duizeligheid, vermoeidheid. Je kunt ook minder eetlust krijgen of juist voortdurend honger hebben. Psychische klachten: schuldgevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, lusteloosheid, slaapproblemen, piekeren.
Het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden is er voor wie lange tijd niet voor zichzelf kan zorgen. Het geld kan ook worden gebruikt om de kosten voor mantelzorgers te vergoeden. Op dit moment bedraagt de vergoeding 130 euro per maand.
Verminder de draaglast. Bijvoorbeeld door de zorg met anderen te delen, af en toe de zorg over te dragen en hulpmiddelen in te zetten. Ga in gesprek met de mantelzorgers. Vraag bijvoorbeeld wat hen energie kost en waar ze het juist van krijgen.
Om mantelzorgers minder last te laten hebben van de combinatie tussen werk en zorg, kan hij of zij bij de werkgever vragen om een verlofregeling. Er zijn bestaan drie wettelijke regelingen waarop je als mantelzorger recht kunt hebben: calamiteitenverlof (1), kortdurend zorgverlof (2) en langdurend zorgverlof (3).
Er zijn geen wetten en regels voor mantelzorg
Niet elke zorgmedewerker mag zomaar een spuit of medicijnen geven aan een patiënt. Je kijkt er misschien raar van op, maar deze regels gelden niet voor mantelzorgers. Je mag als mantelzorger dus gewoon medische handelingen doen zolang je naaste hiervoor toestemming geeft.
Een mantelzorger wordt niet ingedeeld als beroep. Het is ook geen vrijwilligerswerk en hij of zij verdient dus eigenlijk geen geld. Wel heeft een mantelzorger recht op een aantal aanvullende vergoedingen.
Overbelasting: te veel en te lange stress
Na de activiteit of de prestatie neemt de spanning vanzelf weer af door rust. Daar is dus niks mis mee. Maar stress kan een negatief effect hebben als het te lang en te sterk aanwezig is en je onvoldoende tijd hebt of neemt om te ontspannen en tot rust te komen.
Overbelasting herkennen
Geestelijke klachten zoals stress, met als gevolg weinig eetlust, verlies van gewicht, u bent gespannen en/of nerveus. Daarnaast ook concentratieproblemen. Door de stress gaat u ongezonder leven: meer drinken, roken of kalmeringsmiddelen nemen. Lichamelijke klachten, zoals rug- en schouderpijn.
Een officieel bewijs dat je mantelzorger bent bestaat niet. Toch vragen steeds meer organisaties erom. Bijvoorbeeld als mantelzorgers medehuurderschap of een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning willen krijgen, of vanwege vrijstelling van sollicitatieplicht. Of wanneer er een mantelzorgwoning geplaatst wordt.
Mantelzorger ben je als je op regelmatige basis zorgt voor een partner, ouder, een kind, schoonouder, een buur of een vriend die omwille van ziekte, handicap, ouderdom, psychische kwetsbaarheid of een verslavingsproblematiek extra zorg nodig heeft. Je doet dit omdat je met de persoon een affectieve, sociale band hebt.
De pgb-houder hoeft niet per se een professionele zorgverlener in te kopen. Hij kan met het pgb ook jou als mantelzorger inschakelen. Je kunt dan als mantelzorger uit het pgb betaald krijgen. Voorwaarde is dat je wel de hulp geeft waarvoor het pgb bedoeld is.
Veel mantelzorgers hebben een baan of combineren de zorg voor een oudere met de zorg voor een gezin. Zelf worden ze ook ouder. Dit alles vergroot de kans op overbelasting. De last kan zo zwaar worden, dat de mantelzorger niet meer goed voor de oudere kan zorgen.
Je bent mantelzorger als je tijdelijk of permanent extra hulp verleent aan iemand die hulpbehoevend is, bijvoorbeeld door een verstandelijke of fysieke beperking. De vergoeding voor mantelzorg is niet belastbaar en hoeft dus niet te worden aangegeven aan de fiscus.
Betrek de mantelzorgers bij belangrijke beslissingen of veranderingen. Bedenk niet vóór maar sámen met de cliënt en zijn mantelzorger(s) wat de beste oplossing is. Zie ook de themakaart Maatwerk: eigen oplossingen werken beter. Stem met elkaar af wie waarover de regie voert en evalueer dit regelmatig.
Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten. Gemeenten ondersteunen mantelzorgers bijvoorbeeld met (tijdelijke) overname van de zorg door een vrijwilliger of beroepskracht (respijtzorg).
Fysieke belasting is de belasting die je ondervindt tijdens lichamelijke arbeid. Bijvoorbeeld bij het tillen of verplaatsen van cliënten of het duwen en trekken aan hulpmiddelen.
Het SOFA-model helpt bij een goed samenspel en een duurzame samenwerking met mantelzorgers. Het model gaat uit van verschillende rollen die een mantelzorger kan vervullen: partner in de zorg, hulpvrager, naaste en expert. Deze rollen kunnen per dag of zelfs per moment verschillen.
Iemand is mantelzorger als de zorg al minimaal 3 maanden duurt, of zorg biedt voor minimaal 8 uur per week. CBS hanteert een definitie waarbij de mantelzorger zorg verleent aan iemand die langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is.
Voor het werk wat je uitvoert als mantelzorger krijg je geen loon of salaris. Gelukkig zijn er wel wat potjes waar je als mantelzorger gebruik van kunt maken. Hierdoor kun je toch vergoedingen krijgen voor de zorg die jij verleent.
Mantelzorg is niet verplicht
Deze zorg is meer dan je normaal gesproken van elkaar kunt verwachten. Ook mantelzorg is niet verplicht. Het komt niet alleen voor dat de mantelzorger dingen niet wil doen, het komt ook voor dat de zorgvrager de mantelzorger niet wil belasten. De gemeente kan mantelzorg niet verplichten.