Ja, dat is mogelijk. Een negatieve uitslag betekent niet dat u niet zwanger bent, het houdt in dat uw hCG-waarden nog niet hoog genoeg zijn voor de test om het hormoon in uw urine te detecteren.
Je kan ook na meerdere negatieve zwangerschapstesten toch zwanger zijn. Het is begrijpelijk dat je bij het uitblijven van je ongesteldheid denkt dat je zwanger bent. Maar we weten dat er veel redenen kunnen zijn waardoor je niet ongesteld wordt.
Hoewel de meeste zwangerschapstesten beweren 99% nauwkeurig te zijn, kan het resultaat van verschillende factoren afhangen: Wanneer je de test doet. Neem de test een week na je verwachte menstruatie, voor een nauwkeuriger resultaat. Gebruik ochtendurine, die sterk geconcentreerd is en daardoor meer hCG bevat.
Uit eerdere studies was al bekend dat een stof in de urine vanaf ongeveer 5-7 weken de zwangerschapstesten negatief kan beïnvloeden, maar in dit nieuwe onderzoek is aangetoond dat de meerderheid van de testen niet goed meer werkt na de eerste weken van de zwangerschap.
Hoewel zwangerschapstesten heel erg betrouwbaar zijn (zo'n 99%) is er altijd een heel kleine kans dat je een vals positieve of vals negatieve uitslag krijgt. Waarbij het vaker voorkomt dat de test negatief is terwijl er wel sprake is van een zwangerschap dan andersom.
Als u test op de eerste dag van uw verwachte menstruatie, kunt u ook een negatieve uitslag krijgen – zelfs wanneer u wel zwanger bent – indien: Uw test niet gevoelig genoeg is om te gebruiken voor vroeg testen.
Het is mogelijk dat je overtijd bent en niet zwanger bent, maar het kan ook zijn dat de test nog niet laat zien dat je wel zwanger bent. De dagen nadat je had verwacht ongesteld te zullen worden, kan een onzekere periode zijn met veel vragen.
Als je hCG-concentratie constant laag is, zonder stijging of daling, of als je pijn of bloedingen hebt, ga dan onmiddellijk naar je arts om het risico van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uit te sluiten (dit betekent dat de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder heeft genesteld)11.
Vals positieve uitslagen zijn zeer uitzonderlijk en komen alleen voor wanneer u onlangs zwanger bent geweest, vruchtbaarheidsmedicatie met hCG gebruikt of een zeldzame medische aandoening hebt waardoor er hCG aanwezig is in uw lichaam.
Bij een molazwangerschap hebt u last van de bekende zwangerschapsverschijnselen: vermoeidheid en misselijkheid zijn wel vaak aanwezig. U kunt zelfs extreem misselijk zijn. Opvallend is verder het snel dikker worden van uw buik. De concentratie zwangerschapshormoon in uw bloed is extreem hoog.
Twijfel je? Doe dan een zwangerschapstest. Is deze negatief maar blijft je menstruatie nog een week of meer weken uit, test dan op een later moment nog eens. Het kan zijn dat je lichaam op het moment van testen nog niet voldoende hCG hormoon (zwangerschapshormoon) heeft aangemaakt op het moment van testen.
In het begin van een zwangerschap, zijn er meestal geen klachten. Later, tussen de 5-12 weken zwangerschap kunnen er klachten komen. Bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies en pijn in de onderbuik, die voelt als erge menstruatiepijn. Als de eileider scheurt kan ineens erge buikpijn ontstaan.
Wat is schijnzwanger? Bij een schijnzwangerschap (pseudocyesis) voelt het alsof je zwanger bent, maar dat ís niet zo. Dat kan puur psychisch zijn, maar het kan zich ook fysiek uiten. Misschien zijn alle zwangerschapssymptomen er, je lichaam 'denkt' dan als het ware dat het zwanger is.
Klachten zijn: plotseling hevige buikpijn, soms ook schouderpijn. het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt als je op de wc zit. duizeligheid, zweten, een sneller kloppend hart en het gevoel dat je flauw gaat vallen.
Positieve zwangerschapstest op NOD
Doe je een zwangerschapstest op je NOD en is de uitslag positief, dan ben je zwanger. Je kunt dan op zoek gaan naar een verloskundigenpraktijk die bij jou past (of misschien had je je al georiënteerd) en laten weten dat je zwanger bent.
Wanneer je precies naar de gynaecoloog wordt verwezen, verschilt een beetje in den landen. Meestal ligt dat tussen de 7 en 10 dagen overtijd lopen.
hCG hormoon en zwangerschapstesten
Test je namelijk iets te vroeg in de zwangerschap (voor de vier weken), dan is het hormoon hCG nog maar erg lichtelijk aanwezig. Pas na de vier weken zwangerschap zal je dus een duidelijke streep krijgen. Doe de test ook met ochtendurine: dan is de hoeveelheid hCG vaak hoger.
Is de vroege zwangerschapstest betrouwbaar? Een vroege zwangerschapstest is wel betrouwbaar. Maar doordat in zo'n vroeg stadium nog niet altijd voldoende zwangerschapshormoon aanwezig is, kan de uitslag negatief zijn terwijl je misschien wel zwanger bent.
Alle Clearblue zwangerschapstesten zijn meer dan 99% nauwkeurig vanaf de dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen.
Testen die jezelf kan uitvoeren tonen het zwangerschapshormoon aan in je urine. De hCG concentratie stijgt snel aan het begin van je zwangerschap en verdubbelt elke 2 dagen. Rond de 10eweek van je zwangerschap bereikt het hCG het hoogste niveau. Daarna neemt de concentratie hCG langzaam af.
Onze gevoeligste digitale zwangerschapstest detecteert het zwangerschapshormoon hCG met een gevoeligheid van 10 mIU/ml. Uitslag vanaf 6 dagen voor je gemiste menstruatie (dat is 5 dagen voor je verwachte menstruatieperiode).
Soms is alleen het zwangerschapshormoon verhoogd, maar is het weefsel niet te zien op een echo. In deze gevallen kun je dan afwachten: Op de echo ziet de gynaecoloog geen vocht of zwelling in de eileider. Daarnaast is je zwangerschapshormoon (HCG) minder dan 2000.
Ongeveer 28 dagen na het begin van je laatste menstruatie is er genoeg hCG hormoon in je lichaam aanwezig om dat te kunnen meten met een zwangerschapstest. Daarvoor kan er te weinig hCG hormoon aanwezig zijn, waardoor de test negatief is, maar je wel zwanger bent.
– Stress. Doordat je cortisol aanmaakt om je lichaam in een hogere staat van paraatheid te brengen, komen andere lichaamsprocessen op een lager pitje, waardoor je menstruatie kan uitblijven en je overtijd bent. Na hevige stress kan het zelfs enkele maanden duren voor je lichaam weer helemaal in balans is.
Ook na de 42 weken worden vele baby's gezond geboren. Overtijd wordt gebruikt na 40 weken zwanger, maar officieel ben je pas vanaf 42 weken overtijd. In de natuur bestaat 'overtijd' zijn overigens niet. Ook na de 42 weken worden vele baby's gezond geboren.