diamanten en zirkonia's kunnen indien gewenst wel met vloeibare goud- of zilverpoets worden schoongemaakt. Ook een klein beetje Dreft, water en een goud-/zilverpoetsdoek zijn mogelijk (oftewel geen aparte behandeling als goud en zilver schoonmaken).
Wij adviseren om de zirkonia sieraden niet te dragen tijdens het slapen, douchen en sporten. Vermijd contact met chloor, water, parfum, haarlak en bodylotion voor de beste kwaliteit van de sieraden te behouden.
Ook Zirkonia kan dof worden omdat er geen kleur in zit. Gebruik een zachte doek tijdens het oppoetsen en maak je sieraad weer stralend. De metaalsoort Brass is gemaakt van koper en zink. De gouden kleur zorgt ervoor dat het vaak als materiaal voor gouden sieraden gebruikt wordt.
Je kunt ze gemakkelijk schoonmaken met een sopje van groene zeep en lauw water. Let wel op dat de zeep geen chloor bevat. Het grote voordeel van stalen sieraden is dat het sieraad niet zal verkleuren, maar ook hier geldt: je kunt jouw sieraad door het oppoetsen nog wat meer laten glanzen!
Maak een badje van lauwwarm water en een theelepel Dreft. Voeg ook een theelepel zuiveringszout toe. Leg uw zilver minimaal 5 en maximaal 10 minuten in het badje. Daarna doet u er goed aan het sieraad te poetsen met een oude tandenborstel, dan kunt u ook de randjes bereiken.
Zilver reinigen met witte azijn
Om zilverwerk schoon te maken, kunt u het ook in een mengsel van heet water en witte azijn laten weken.
Maak daarvoor een badje met lauwwarm water met daarin een theelepel afwasmiddel en een theelepel zuiveringszout. Laat het zilveren sieraad zo'n 5 a 10 minuten in het badje liggen. Poets het sieraad daarna schoon met een zachte, oude tandenborstel. Zo kunt u ook smalle randjes goed schoonborstelen.
Het is het verstandigst om de sieraden schoon te maken met een zacht doekje. Maak een sopje met een beetje groene zeep of met een mild afwasmiddel en poets de sieraden op. Als je geen zacht doekje in huis hebt kun je de sieraden ook voorzichtig borstelen met een zacht borsteltje en een beetje zeep.
Zilver en cola
Leg deze in een bak/glas met cola en laat deze een nachtje staan. Spoel het zilveren voorwerp af en poets deze met een droge doek. Let op! Cola kan het zilver aantasten waardoor de waarde daalt en de zwarte laag keert sneller terug. Wij raden altijd aan om eerst naar een professional te gaan.
Sommigen zullen zich afvragen of ik helemaal van het padje ben, maar nee, tandpasta werkt echt! Gebruik een tandenborstel om het zilver in te smeren met tandpasta. Ik gebruik gewoon de normale, eenvoudige witte tandpasta. Er zijn allerlei tubes met kleurtjes, kristallen, noem maar op. De gewone ouderwetse is perfect.
Omdat zirkonia gemakkelijk op schaal geproduceerd kan worden is de waarde laag. zirkonia is relatief hard (een hardheid van 8,5 op 10) en is dus redelijk goed bestand tegen krassen. Toch zie je sneller slijtage bij zirkonia dan bij een echte edelsteen.
Zirkonia zelf is niet duur en dus zijn ringen met deze glassoort ook goedkoper dan varianten die hetzelfde lijken, maar bijvoorbeeld met edelstenen zijn gemaakt. Ringen met dit glaskristal zijn er al vanaf enkele euro's terwijl ringen met edelstenen al snel een veelvoud kosten.
Officieel is kristal een edelsteen uit de natuur, maar er bestaan ook kunstmatige kristallen. Diamant is bijvoorbeeld een natuurlijk kristal en zirkonia een kunstmatige.
Samengevat: het verschil tussen zirkonia en diamant
Een diamant is harder, gaat langer mee en kan scherper geslepen worden dan een zirkonia. Daarnaast fonkelt een diamant meer, beslaat niet bij hitte en is het iets lichter in gewicht dan een zirkonia.
Verschil tussen zirkonia kristal en Swarovski kristal? daar zit geen verschil in…. Het is een andere benaming voor hetzelfde product. Swarovski kristallen zijn in feite niets anders dan kwalitatief hoogwaardige Zirkonia's.
Zirkoon is een natuurlijke schoonheid die bestaat uit zirkoniumsilicaat.Zirkonia, waar zirkoon vaak mee wordt verward, is daarentegen een laboratoriumproduct. Zirkoniumoxide werd in 1892 ontdekt, terwijl zirkonia pas in 1937 in zijn natuurlijke vorm werd ontdekt.
Er zijn verschillende manieren om het zwart worden van je zilveren sieraden te voorkomen en schoon te maken. Meestal lukt het al om met een zilverpoetsdoek het zwart weg te poetsen of even je sieraden schoonmaken in een sopje met groene zeep of afwasmiddel. Zorg er altijd voor dat deze zeep geen chemicaliën bevat.
Een goede oplossing is zilver schoonmaken met soda en aluminiumfolie. Hierbij legt u een velletje aluminiumfolie in een plastic kom, met de matte zijde van de aluminiumfolie naar boven. U giet vervolgens een liter heet water in de kom en lost een eetlepel soda op. Daarin legt u voorzichtig uw zilver.
Sommigen zweren erbij om zilveren sieraden schoon te maken met tandpasta. Wel handig, want dat hoef je niet speciaal in te slaan. Je kunt je tandpasta in plaats van zilverpoets gebruiken en je zilver zo schoonmaken. Bij zilver kun je ook zachtjes met een tandenborstel wrijven.
Verkleuring voorkom je door de sieraden zo min mogelijk in contact te laten komen met vuil, vocht en water. Doe je sieraden af bij handen wassen, douchen, sporten etc. hierdoor behouden ze langer hun gouden kleur.
Zilveren sieraden schoonmaken met baking soda
Leg een velletje aluminiumfolie met de matte zijde naar boven op de bodem van een plastic bakje. Giet er een kan heet water overheen en strooi er baking soda overheen. Daarna goed roeren tot er geen klonten meer inzitten. Leg je zilveren ketting of ander sieraad in de bak.
Hoe voorkom je verkleuring van sieraden? Verkleuring van metalen sieraden die minder goed zijn bestand tegen corrosie kun je voorkomen door ze niet te dragen tijdens het sporten en douchen. Stel de sieraden zo min mogelijk bloot aan vuil, vocht en lucht en bewaar ze op een afgesloten plek.
Zo goed als alle pannen en potten kun je schoonmaken met baking soda, behalve degenen die gemaakt zijn van aluminium. Terwijl zuiveringszout veilig is voor metalen oppervlakken, kan aluminium er juist door gaan roesten of verkleuren.
Belangrijk om meteen op te helderen is dat baking soda niet hetzelfde is als schoonmaaksoda. Schoonmaaksoda, ook wel natriumcarbonaat, kristal soda, zilver soda of huishoudsoda genoemd, is niet geschikt voor consumptie en enkel bedoeld als schoonmaakmiddel.