Een gruyèrekaas is veel kleiner dan een emmentaler en weegt gemiddeld 40 kilo.Zijn textuur is smeuïger en zijn smaak is meer uitgesproken. Tegen de geraspte kaas op onze tafels zegt men vaak “gruyère”, terwijl deze vaak emmentaler is.
Als de kaas meer gerijpt is, wordt hij droger. Wanneer hij meer dan tien maanden heeft gerijpt, krijgt hij de naam Réserve. Gruyère lijkt sterk op de Franse kazen Comté en Beaufort. Een lekkere Gruyere kaas uit de Franse Savoie streek.
De Gruyère is gemaakt in het Gruyère gebied van rauwe koemelk, hieraan dankt hij zijn fijnheid en kenmerkende smaak. Dit is een AOP kaas, wat betekent dat hij een beschermde oorsprong heeft en alleen in Zwitserland op een bepaalde wijze gemaakt mag worden.
Emmentaler is stevig en soepel en heeft een relatief milde smaak, terwijl Gruyère een meer smeltende en minder brokkelige textuur heeft, met een meer uitgesproken smaak. Hoewel geraspte kaas in de volksmond gewoonlijk Gruyère wordt genoemd, is het vaak eigenlijk Emmentaler, die zachter en veelzijdiger is.
Gruyère kaas is in principe een zoete kaas, al heeft het een zoute bijsmaak. Dit maakt de smaak erg bijzonder. Als de kaas nog jong is, smaakt deze ook een beetje naar noten. Als de Gruyère kaas al wat langer gerijpt is, wordt hij iets droger.
Gruyère verdient een plaatsje op elke Zwitserse kaasplank en in elke Zwitserse kaasfondue.Daarnaast kun je Gruyère ook gebruiken om lekkere gerechten te maken, eigenlijk voor alles waar je geraspte kaas in verwerkt. Bijvoorbeeld om uiensoep te gratineren, maar ook op een simpele tosti is de kaas heerlijk!
Emmental (ook wel Emmentaler of Emmenthal genoemd) komt uit dezelfde regio van het kanton Bern in Zwitserland waar Jarlsberg-kaas vandaan komt. Daarom is het een geweldige vervanger voor Gruyère-kaas. Net als Jarlsberg, Emmentaler is milder dan Gruyere - sommigen hebben het zelfs een "flauwe Gruyere" genoemd.
De reden voor de kleiner wordende gaten in de beroemde gatenkazen als Emmentaler is dat moderne melk te schoon is. Onderzoekers van een Zwitsers landbouwinstituut hebben ontdekt dat miniscule stukjes hooi verantwoordelijk zijn voor de gaten in gatenkaas.
Onze Zwitserse Emmentaler is lekker bij donkere broodsoorten, noten en (zuid)vruchten.Daarnaast wordt de kaas ook veel gebruikt in gerechten, en natuurlijk onze Zwitserse kaasfondue. Dan combineren wij hem het liefst met de Zwitserse Gruyere en Appenzeller.
Emmentaler is een kaas uit het Emmental in Zwitserland. Hij wordt eveneens in het Franse Alpengebied, in het hele berggebied in het oosten van Frankrijk, in de Jura, in Savoie en in Beieren (Allgäu, Duitsland) geproduceerd.
Gruyère is een kaas die genoemd is naar de Zwitserse stad Gruyères. De kaas heeft sinds 2001 een AOC keurmerk. Gruyère is uitstekend geschikt voor op brood, in tosti's en voor het gratineren van uiensoep.
Gruyère kaas
Deze beroemde harde kaas wordt al sinds 1115 volgens een traditioneel recept gemaakt rondom het stadje Gruyères. Gemaakt van rauwe, biologische melk, zonder conserveringsmiddelen en is van nature lactose- en glutenvrij.
500 gram (€ 7,50)600 gram (€ 9,00)750 gram (€ 11,25)1 kilo (€ 15,00)
De Franse variant op deze klassieke gatenkaas is iets zoeter dan de Zwitserse. Bij uitstek geschikt om te smelten in fondue of op een tosti, maar ook een uitstekende dessertkaas met een toegankelijk karakter.
De smaak is heerlijk nootachtig en licht zoet. Een soepel zuivel zorgt voor een aangenaam mondgevoel. De kaas is rijk in mogelijkheden en toepassingen. Zo is de combinatie met andere Hollandse kazen in een fondue zeker een aanrader.
Hardere kazen zoals cheddar, gouda, parmezaan en gruyère kun je net doordat ze vaster en dus minder water bevatten wel gemakkelijk invriezen. Of nog gemakkelijker… Heb je nog een open zakje geraspte kaas in je ijskast liggen? Bewaar geraspte kaas in een hersluitbaar zakje in de diepvries.
Emmentaler en Edammer kun je drie weken geopend in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook in de vriezer leggen, daar blijven ze twee maanden goed.
Franse Emmentaler is een heerlijke stevige kaas met een heerlijke nootachtige smaak. Kenmerkend zijn de grote ogen, de gaten in de kaas maakt dat dit een van de bekendste gatenkazen ter wereld is.
Voor verschillende kazen worden verschillende zuursels gebruikt, verschillende bacteriën dus. Sommige van deze bacteriën kunnen luchtbelletjes maken.Deze luchtbelletjes vormen de gaten in de kaas.
Hoe meer zuursel hoe meer gaten. Emmentaler, Maasdammer, Leerdammers en Tynjetaler hebben veel zuursel en dus veel gaten, Goudse kaas heeft minder zuursel en is dus minder luchtig. Het propionzuur zorgt daarnaast voor een iets scherpe, zoete smaak.
Halfharde kazen
Denk bijvoorbeeld aan een Goudse kaas en een Emmentaler. Ongeopend is de half harde kaas in de koelkast ongeveer 2 maanden houdbaar. Eenmaal geopend, kan de kaas ongeveer 2 weken in de koelkast worden bewaard, mits hij in vetvrij kaaspapier is gewikkeld.
De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
Gouda light belegen
De kazen dragen een jaar lang het predicaat 'lekkerste kaas van Nederland'.