Extra smaakPastawater is hét ingrediënt voor een lekkerdere, romiger en smaakvollere pastasaus. Het enige wat je hoeft te doen is het kookvocht gebruiken voor je saus. Tijdens het koken van de pasta komt namelijk zetmeel vrij. Het water zorgt uiteindelijk voor een meer gebonden saus.
Zout geef de pasta namelijk enorm veel meer smaak. Alle smaken in het pastagerecht komen door het zout extra naar voren. Het maakt je gerecht daarom nog veel lekkerder. Toevoegen van zout aan het pasta water is dus erg belangrijk.
Vers of gepoederd, knoflook is een basiskruid voor een groot aantal pastarecepten. Rode chilipeper voegt een vleugje pit toe aan tomatensausen, knoflooksausen, olijfolie en romige sauzen. Zwarte peper is een must om de smaak van romige sauzen, tomatensausen en simpele pasta met olijfolie op te peppen.
De beste kwaliteit pasta heeft een opvallende gele kleur . Dit is een signaal dat uw pasta niet is gemaakt met conserveringsmiddelen of andere dingen die de kwaliteit kunnen verminderen. Veel grote ketens pastamerken houden zich niet aan deze regel en hun pasta heeft een meer bronzen tint.
Breng het pastawater op smaak —
Vul je pan met water en kruid het rijkelijk met zout. Maak je geen zorgen, het zal niet allemaal in de pasta trekken. Het zal je kookwater ook niet sneller aan de kook brengen! Zout toevoegen betekent meer hartige, smaakvolle resultaten als de pasta gaar is.
Als pasta in ruim water wordt gekookt, helpt dat te voorkomen dat hij gaat plakken. Olie toevoegen is niet nodig. Voeg, als het water kookt, royaal zout toe (minimaal 1 el). Als je pasta kookt in zout water, heb je na het koken nog maar weinig tot geen zout nodig om het gerecht op smaak te brengen.
Ideeën voor pastagerechten, waaronder citroen, basilicum en mascarpone, snelle kip alfredo, witte wijn, champignons en room, witte bonensaus, spek en bosuitjes, tonijn en kappertjes, citroen-artisjokpesto, gerookte zalm en kappertjes en caprese.
Voeg gerust peperkorrels, uien, verse kruiden of iets anders naar keuze toe aan je pastawater . De pasta zal waarschijnlijk niet genoeg water opnemen om die kruiden de moeite waard te maken.
Gebruik kruiden en specerijen om smaak, geur en kleur aan je gerecht toe te voegen. Vaak voeg je uit gewoonte zout toe, terwijl het voor de smaak niet nodig is. Ook andere smaakmakers met veel zout, zoals bouillonblokjes en sojasaus, kun je prima vervangen door kruiden en specerijen.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Appelazijn, olijven of citroensap kunnen je saus een lekkere zure toets geven. Wil je eerder een subtiel zuurtje? Gebruik dan enkel wat zeste van een citroen in plaats van het sap. Voeg de zeste pas op het einde toe om zoveel mogelijk van de frisse smaak te behouden.
Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt. In Italië wordt trouwens altijd zout aan het kookwater toegevoegd. Wel belangrijk om even te onthouden is dat je het zout het beste kunt toevoegen als het water kookt.
Wat is lekker bij pasta? Er zijn verschillende heerlijke opties om te serveren bij pasta. Denk aan klassieke sauzen zoals tomatensaus, bolognesesaus of pesto.Je kunt ook kiezen om gegrilde groenten erbij te serveren of Parmezaanse kaas, knapperig brood of een frisse salade.
Een andere tip is om ingrediënten van hoge kwaliteit te gebruiken voor je pastasaus , zoals verse kruiden, olijfolie van goede kwaliteit en rijpe tomaten. Je kunt de smaak van je pasta ook verbeteren door er wat versgeraspte Parmezaanse kaas of een scheutje extra vergine olijfolie overheen te doen vlak voor het serveren.
Een paar lepels verse, fijngehakte kruiden, zoals rozemarijn, salie, basilicum of peterselie . Zachte gepureerde kruiden geven het afgewerkte deeg ook een mooie, opvallende kleur. 1 of 2 geroosterde en gepureerde rode paprika's. Deze voegen een subtiele zoetheid toe aan de pasta en geven het een oranjerode tint.
Smelt boter met knoflook heel langzaam om te voorkomen dat de knoflook verbrandt. Breng op smaak met peterselie, zout, zwarte peper en cayennepeper. Voeg gekookte pasta toe aan de pan en roer tot de pasta goed bedekt is met boter. Verhoog het vuur naar medium en kook tot de pasta is opgewarmd en een deel van de boter heeft opgenomen.
Pasta met Groenten Variaties
Voeg meer groenten toe: De groenten die hier voor dit recept zijn gekozen, zijn ideaal, maar voel je vrij om er babymaïs, verse peultjes, in blokjes gesneden champignons of een andere favoriete groente aan toe te voegen die goed combineert met pasta, zoals asperges of courgette .
In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is verse pasta niet altijd beter dan de gedroogde versie. Eigenlijk hangt het vooral af van welk gerecht je maakt. Maar wanneer gebruik je nu best welke pasta? Wanneer je gevulde pasta gaat maken, doe je dat altijd met verse pasta en niet met de gedroogde versie.
Voeg specerijen en verse kruiden toe aan uw gerecht .
Probeer het eens toe te voegen aan je gerecht. Houd je van paprika? Strooi er dan wat van in je volgende bord pasta. Voeg gewoon de kruiden en specerijen toe die je hebt en kijk hoe het smaakt.
Tenzij je de pasta gaat gebruiken in een koude pastasalade, moet je de pasta niet afspoelen. Het afspoelen van de pasta kan de smaak en textuur verminderen en de saus hecht zich niet zo goed aan de pasta.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen.Pasta eet je alleen met een vork.Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Over saus gesproken, pastasaus floreert met een bouillonblokje. Kies voor runder-, kippen-, groenten- of tuinkruidenbouillon, afhankelijk van jouw voorkeur en dieet.