Het duurt een paar uur om je koelkast te ontdooien, afhankelijk van de hoeveelheid ijs in je koel-vriescombinatie.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit.
Hoe lang duurt het om een koelkast met vriezer te ontdooien? Als het ijs niet erg dik is, kan het slechts 2 uur duren voordat het smelt. Als het gletsjerachtig is, kan het wel 24 uur duren met de koelkast met vriezer uit en de deuren open.
Laat de deur van de vriezer openstaan en wacht tot het ijs gesmolten is. Pas als je alle koelelementen duidelijk ziet, is de diepvries ontdooid. Dit kan een paar uur duren. Terwijl het ijs smelt, kun je vast de lades gaan afwassen.
Ontdooi de vriezer door met een föhn hete lucht op het ijs te blazen. Richt goed op de ijsblokken en vermijd het kunststof, zodat je niet onbedoeld een onderdeel van de vriezer wegsmelt. Gebruik een plantenspuit met heet water om het ijs snel te laten smelten.
Om een vriezer te ontdooien zonder hem uit te zetten, moet u eerst alle items uit uw vriezer halen en ze stevig in de koelkast zetten, waarbij u erop let dat u de deur goed sluit. Bedek vervolgens de vloer met handdoeken om overtollig water op te nemen dat tijdens het ontdooien uit de vriezer komt.
Een pan heet water in het vriesvak zorgt dat de koelkast ontdooien nog sneller gaat. Er bestaan ook ontdooisprays om je koelkast of koel-vriescombinatie te ontdooien. Maak de koelkast schoon: Als al het ijs uit je koel-vriescombinatie is ontdooid, is het tijd om alles schoon te maken.
Zet een pan of bakje met kokend water in de vriezer. Hierdoor smelt het ijs sneller. Gebruik eventueel een onderzetter om de onderkant van de vriezer te beschermen.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Wacht eerst een tijdje voordat de temperatuur genoeg gedaald is.
De meeste vriezers hebben een lekbak. Zet deze voor de uitloop en laat het gesmolten ijs hierin stromen. Je herkent de uitloop aan een kleine pijp of rubberen slang aan de onderkant van de vrieskast of vrieskist. Je kunt ook een handdoek in de vriezer leggen om resterend dooiwater op te vangen.
Tijdens het ontdooien zijn er geen loopgeluiden, geen ventilatorgeluid en geen compressorgeluid. De meeste modellen ontdooien ongeveer 25 tot 45 minuten , meestal een of twee keer per dag. U hoort mogelijk water druppelen of sissen als het de verwarming raakt.
Met een automatische ontdooifunctie hoef je de koelkast niet handmatig te ontdooien, wat tijd bespaart en het gebruiksgemak vergroot. De functie voorkomt dat er ijsvorming ontstaat in het vriesgedeelte van de koelkast. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en voorkomt beschadigingen aan de koelkast.
Ontdooi overtollig ijs .
Maak de koelkast en vriezer leeg en zet de temperatuurknop op de warmste stand. Zorg dat u handdoeken bij de hand hebt om het water op te nemen. Al uw compartimenten moeten volledig droog zijn voordat u etenswaren terugplaatst en de temperatuur opnieuw aanpast.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
IJsvorming koelkast verwijderen
Het ontdooien van dit ijs kan best wat tijd kosten. Om dit proces te versnellen kan je in de koelkast een bak met heet water zetten, hiermee zorg je er namelijk voor dat het ijs door de warme lucht sneller smelt.
Wanneer de koelkast gedurende lange tijd heeft gelegen, raden we aan 12 uur te wachten voordat de koelkast wordt aangezet. Dit is om te voorkomen dat de olie/koelvloeistof die zich onderin de leidingen bevindt, het systeem niet laat verstoppen.
Volgens het Voedingscentrum (en andere voedingsexperts) is de ideale temperatuur voor een koelkast 4°C. Bij die temperatuur wordt de groei van ziekmakende bacteriën en schimmels het meest geremd. Bij 4 °C vermenigvuldigt listeria zich bijvoorbeeld half zo snel als bij 7 °C.
Laat het apparaat 3 uur staan. Steek de stekker er dan in en zet het aan. Laat het apparaat dan een nachtje staan om te stabiliseren voordat u er verse etenswaren in doet. De ideale instelling voor de koelkast is +4C en -18C voor de vriezer.
Nieuwe koelkast
Het is geen probleem als je de koelkast liggend, dus horizontaal vervoert. Zet de koelkast thuis rechtop. Na het vervoeren van de koelkast moet je even wachten met aanzetten. Laat de koelkast ongeveer 4 uur rusten voor je hem aanzet.
Zo ontdooit u de vriezer zonder uw koelkast te verstoren: Verplaats koelkastartikelen naar het hoofdkoelvak.Gebruik koelelementen of bevroren waterflessen om koelkastartikelen koel te houden.Werk snel aan het vriesvak met behulp van de heetwatermethode .
In de vriezer circuleert voortdurend koude lucht in een stroom. Als er warme of vochtige lucht binnendringt in de vriezer en in contact komt met de koele lucht, ontstaat er op het contactpunt een laagje ijs. De meest waarschijnlijke oorzaak van rijp is een niet goed sluitende deur.
Om te zorgen dat jij snel weer van jouw vriezer gebruik kunt maken, kun je dit proces eenvoudig versnellen. Vul hiervoor een pan met kokend water, zet deze in het midden van de vriezer en sluit de deur. Als het goed is, is de vriezer na ongeveer 15 minuten al grotendeels ontdooid.
Dit proces kun je gelukkig versnellen. Doe dit door een pan of bak te vullen met warm water en deze in een dichte vriezer te plaatsen. De stoom zal het ontdooiproces versnellen. Je hebt tenslotte ook nog ontdooi-sprays, maar een pan gevuld met warm water is vaak al voldoende.
Schakel eerst uw apparaat uit bij de muur. Zorg ervoor dat u alle etenswaren eruit haalt, zet de deur(en) open en leg een handdoek op de vloer. Zet nu een kom met heet water op de onderste plank en laat het een paar uur staan.Wanneer al het ijs is gesmolten, veegt u de binnenkant schoon met een spons .
Om dit te doen, bevochtig je een doek met heet water en giet je er een kleine hoeveelheid alcohol op. Je kunt de hete doek vervolgens op een stuk ijs leggen om het los te maken, of je kunt het gebruiken om ijs op de zijkanten en het plafond van je vriezer te deppen. Gebruik na een paar minuten een plastic schraper of spatel om ijsbrokken te verwijderen.