Ouwel is het oudste medium, gebruikt om met eetbare inkt plaatjes te maken. Het is een aardappelmeelproduct wat gemixt wordt met water en vegetarische olie. De ouwel bestaat uit de volgende ingredienten en is glutenvrij: Ingrediënten : Aardappelzetmeel, water, aroma (vanille), zoetstof: sucralose E955.
Ouwel, ook wel eetpapier of snoeppapier genoemd, is een dun, wit ongedesemd baksel van rijstzetmeel of aardappelzetmeel. Dit wordt gebruikt als ondergrond voor verschillende soorten koekjes, bijvoorbeeld kokosmakronen maar ook voor noga. Vroeger werd het ook vaak op krentenbrood gebruikt.
Ouwel papier bestel je op Bouwhuis.com
In combinatie met een foodprinter, eveneens verkrijgbaar bij Baktotaal Bouwhuis, kun je eenvoudig een afbeelding op een ouwel sheet zetten.
Frosting sheets hebben een gladde structuur. Hierdoor ligt de eetbare print meer aan de oppervlakte dan bij ouwel, met als gevolg een scherpere en meer heldere print. Die scherpte is natuurlijk ook afhankelijk van de kwaliteit, resolutie en zoom van de aangeleverde afbeelding.
Het wordt ook wel snoeppapier, eetpapier of eetbaar papier genoemd. Het rondje van eetpapier heeft een diameter van 7,8 cm. Deze set ouwel rondjes bestaat uit 15 ouwels. Ingrediënten: aardappelzetmeel, water, olijfolie.
Omdat kokoskoekenbeslag heel zacht is en zelfs na het bakken flexibel en breekbaar is. Ze spuiten de koeken op eetbaar papier en het papiertje zorgt voor de stevigheid.
Wat is eetpapier of ouwel eigenlijk? Eetpapier is gemaakt van aardappelzetmeel, water en plantaardige olie. De smaak is neutraal en dat komt mede omdat er géén suiker in verwerkt is. Het eetbare papier is door de droge omstandigheden tot wel 2 jaar houdbaar en je kunt het gewoon op kamertemperatuur bewaren.
Ouwel (dik) is een natuurlijk product dat bestaat uit aardappelzetmeel, olie en water. Ouwel heeft een neutrale smaak en is vergelijkbaar met het witte vel eetbare papier onder een kokosmakroon (alleen dan dikker). Het kan geplaatst worden op Fondant, Marsepein en Botercrème.
Snoep kan worden gelijmd met een heel geconcentreerde, bijna stroperige oplossing van suiker en water, dus suikerwater. Maar de alleslijm voor eetbare waar is glazuur! Neem 100 gr poedersuiker op 1 eiwit en roer alles goed door elkaar. Het mengsel moet glad en glimmend zijn en vrij stijf.
Het gebak waar op het gebruikt gaat worden moet de smaakmaker zijn. Bewaaradvies: Bewaar de ouwel op een droge, donkere plaats van max 20 graden. Niet in de koelkast bewaren!
Ouwel is zeer gevoelig voor vochtigheid dus bewaren op een droge plaats en in de verpakking. In ieder geval niet bewaren in gewone open luchtcondities of in het zonlicht. De houdbaarheid is minimaal 12 maanden mits bewaard onder 20 ºC en een luchtvochtigheid tussen 60 en 75%.
Foodprinters zijn speciale printers, gemaakt voor gebruik met eetbare inkt. Eetbare inkt is een speciale vloeistof waar we in deze blog wat meer over uitleggen. Deze vloeistof moet uiteraard niet in aanraking komen met normale inkt, normale inkt is immers giftig.
Naast een foodprinter heb je ook eetbare inkt nodig. Dit zijn normale cartridges, maar dan gevuld met eetbare inkt. De eerste keer dat je een foodprinter koopt zitten deze eetbare inkt cartridges al in de doos en hoef je deze dus niet bij te bestellen. Vaak print je op eetbaar papier een afbeelding op A4.
Het wordt in de bakkerij onder andere gebruikt als ondergrond voor koekjes en nougat. Tegenwoordig wordt een ouwel voornamelijk gebruikt als label voor brood. Op broden wordt de ouwel gebruikt om aan te geven dat het gaat om een brood dat voor 100% uit volkoren bestaat of dat het een biologisch product is.
Je kunt icing best lang bewaren, zeker twee weken. Dat kan gewoon op een koele plek buiten de koelkast. Zorg dat de icing luchtdicht is afgesloten, dan zal het niet uitdrogen.
Een kokosmakron is een ronde koek met een basis van kokos op een stukje ouwel (=eetbaar papier). Standaard word de koek gemaakt door kokosschaafsel door eiwitschuim met een beetje suiker te scheppen en daarna op een stukje ouwel te bakken in de oven. Soms worden de kokosmakronen na het bakken in de chocolade gedipt.
Eetbare lijm - 63 gram | Xenos.
Als je een printer hebt die je gebruikt voor normale prints, kan je deze niet gebruiken voor eetbare inkt. De normale printer inkt is namelijk schadelijk voor je gezondheid en zelfs als je de printer grondig reinigt kan het zijn dat er nog restjes in de printer blijven zitten.
Bevestigen op botercrème/crème au beurre
Knip de print uit indien nodig en leg de print op de taart. Wrijf zachtjes van het midden naar buiten toe om luchtbellen te vermijden. Zorg ervoor dat de randjes van de print mooi tegen de botercrème zitten. Werk eventueel af met een randje in gespoten botercrème of slagroom.
Foodprinter Canon TS 705
Deze printer is speciaal gereed gemaakt voor eetbare inkt. Gebruik deze printers dan ook NOOIT voor normale inkt. De printer wordt standaard zonder eetbare inkt geleverd, deze kun je bijbestellen of uit een vorige printer gebruiken.
Icing sheets (ook wel fondantpapier of suikerpapier genoemd)
De vellen van icing zijn voorzien van een plastic beschermlaag, waarmee ze gemakkelijk in de printer gebruikt kunnen worden. De afdruk op de icing sheets is mooi en helder en de smaak is licht zoet.
Als je botercrème binnen een dag gaat verwerken, kun je hem het beste buiten de koelkast bewaren, maar wel op een zo koel mogelijke plek. De crème blijft mooi soepel, zodat je hem gemakkelijk direct kunt verwerken. Dek je kom goed af of bewaar hem in een spuitzak. In de koelkast kun je botercrème een week bewaren.
De versiersels plakten we vast met suikerlijm. Het recept voor suikerlijm is super simpel, het enige dat je nodig hebt is poedersuiker en een heel klein beetje water. Vul een kommetje met poedersuiker en meng er een heel klein drupje water doorheen, je kunt altijd nog wat extra water toevoegen en je hebt weinig nodig.
Ook een gewone cake kan dienen als basisvorm, maar dit is iets minder stevig dan piep-of steekschuim. Schik de snoepjes op de basisvorm. Je werkt rij per rij af tot wanneer de hele basisvorm is bedekt. De snoepjes zet je vast met wat snoeplijm of een druppel gesmolten chocolade.