P.T.B.- GROUTMIX BO wordt aangemaakt met ± 12 % water t.t.z. ± 3 L water per zak van 25 kg tot een aardvochtige mortel bekomen wordt. Giet de benodigde hoeveelheid water in een mortelkuip of in een mechanische menger, en voeg de droge mortel langzaam en gelijkmatig toe.
P.T.B.-GROUTMIX is een droge, gebruiksklare gietmortel op cementbasis met een zeer goed zelfvervloeiend verloop en een uitstekende aanhechting, geschikt voor toepassingen zowel binnen als buiten. P.T.B.-GROUTMIX bestaat uit cement, uitgezochte kwartszanden en hoogwaardige toeslagstoffen.
Gietmortel krimparm is een homogeen mengsel van cement en hersamengesteld afgezeefd zand. - Bindmiddelen: samengesteld Portlandcement volgens EN 197-1. - Granulaat: afgezeefd hersamengesteld rivierzand volgens EN 13139 en EN 12620.
Hoe maak je zelf mortel? Ook hier heb je de keuze tussen helemaal zelf maken en een kant-en-klare oplossing. De basisverhouding is hier: 1 deel cement, 3 à 4 delen bouwzand of zilver-/witzand (voor esthetisch voegwerk), 0,6 tot 1 deel water.
Stelmortel voor het stellen van prefab
Het is een krimparme mortel voor het direct in specie stellen van prefab gevelelementen, penanten, wandelementen en funderingsbalken.
Wat is het verschil dan tussen cement, beton en mortel? Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.
Soms is kalk toegevoegd, een bindmiddel vergelijkbaar met cement, om het vocht uit de specie langzamer in de zuigende steen te laten trekken (de specie droogt niet te snel te op, waardoor hij beter kan uitharden).
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."
Gewone mortel kan je prima maken met rijnzand. Voor gevels op te voegen maak je dan zogenaamde “voegmortel”, dat is hetzelfde mortelrecept maar met fijner zand dan rijnzand. Misschien verkies je een witte cement in plaats van de traditionele grijze en wit zand zodat je een blekere voeg bekomt.
Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Fijn of grof zand? Traditioneel verkiest de metselaar fijn zand. Maar fijn zand - en vooral kleihoudend zand (vette gele zavel) - vereist een hogere dosering aan water en bijgevolg ook cement.
Metsel specie met kalk wordt meestal gebruikt voor zuigende stenen, zoals normale bakstenen en kalkzandstenen. Metselspecie zonder kalk wordt meestal gebruikt voor niet zuigende stenen, zoals betonklinkers en keramische stenen.
Cement is een bindmiddel waaraan je zand en grind toevoegt om er beton van te maken. Cement is een bestanddeel van beton. Beton is enorm sterk doordat er cement is bij gedaan.
Dit is afhankelijk van de laagdikte, temperatuur en luchtvochtigheid. Over het algemeen kan je zeggen dat het product na ongeveer 24 uur uitgehard is, maar de uiteindelijke sterkte en andere specifieke eigenschappen zijn vaak pas na 28 dagen volledig beschikbaar.
Gebruik een juiste primer, de 044 Europrimer Multi en een reparatiemortel die niet krimpt tijdens afbinding, zoals de 945 Europlan Solid. Verwerk deze mortel met een waterfactor van 5 à 7 liter. Bij de minimale waterfactor heeft deze mortel standvermogen en bij de maximale is de mortel gietbaar.
Bij Gedimat kunt u kant en klare mortel verkrijgen die voorzien is van een uithardingsvertrager zodat deze voldoende lang bewerkbaar blijft (+/- 8 uur). Deze gebruiksklare mortel kan vervoerd worden in mortelkuipen van 200 liter.
Mortel is van nature niet waterdicht en afhankelijk van de ingrediënten en hun verhouding heeft het een bepaalde hardheid. Door de toevoeging van een additief kan mortel een bepaalde extra werking gegeven worden.
De mengverhouding van de voegmortel is 4 delen voegzand op 1 deel cement. De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25kg voegmortel. Maak geen meer voegmortel aan dan binnen een uur te verwerken is. Voegmortel is namelijk maar voor een beperkte tijd verwerkbaar.
Mengverhouding. Voor het bereiden van voegmortel neem een deel cement en vier delen voegzand wit. De inhoud van 25 kg voegzand wit is gelijk aan 17,2 liter. Bij het aanmaken van de voegmortel geldt de volgende volgorde: eerst de helft van het zand en cement gedurende 1 minuut droog mengen.
Voeg 2 to 3 liter schoon leidingwater toe aan 25kg Betonmortel, afhankelijk van de gewenste consistentie. Voeg deze niet meteen in zijn geheel toe maar meng 75% van het water met de betonmortel in een schone kuip.
De dispersie moet een uitzonderlijke flexibiliteit geven in een mortel met de volgende samenstelling: 100 g cement, 200 g zand en 100 g COMPAKTUNA® in een cementering van 2 mm dik.
Chapezand is grof rivierzand met een korrelgrootte van 0/4mm. Je gebruikt het om zelf cementdekvloeren te maken waar rechtstreeks een vloerbedekking op komt, zoals tegels, natuursteen of parket. Enkel nog cement en water toevoegen in de juiste hoeveelheid.
Metselmortel is nodig voor het metselen van onder andere gevelstenen. Betonmortel, feitelijk betonspecie, wordt gemaakt van cement, zand en grind (toeslagstoffen) en water.
In een kalkmortel is hydraulische kalk het bindmiddel met eventueel een kleine toevoeging van cement. Deze samenstelling geeft de mortel een lagere druksterkte en enige flexibiliteit.
De verhouding cement en zand bedraagt 1:3, waaraan ongeveer 0,5 deel water toegevoegd wordt. Voor het optrekken van een halfsteensmuur is ongeveer 30 liter cement mortel per m2 nodig, terwijl voor een steensmuur zeker 60 liter per m2 metselwerk benodigd wordt.