Wanneer aardbeien planten? In principe worden aardbeien het best geplant van eind juli tot half augustus. Dit heeft te maken met het feit dat de uitlopers die de aardbeien vanaf juni beginnen te vormen tegen augustus meestal volgroeid zijn en voldoende wortels gevormd hebben om te verplanten.
Het aardbeienseizoen uit de volle grond loopt van juni tot september, maar telers kunnen het hele jaar lang heerlijke aardbeien aanbieden.
Geef de planten regelmatig water, zeker als ze in een plantenbak of in een verhoogd bed staan. Geef onderaan water en niet op de bladeren. De bladeren van aardbeien zijn immers gevoelig voor schimmels als ze nat zijn. Je doet er goed aan je aardbeiplanten regelmatig te bemesten, omdat ze veel voeding nodig hebben.
Aardbeien planten kan tussen de maanden maart en augustus, de beste is maand is april. Als je ze in de volle grond zet, werk dan eerst compost door de bodem. Zet de aardbeien niet in de volle zon en zorg dat ze uit de wind staan. Zorg daarnaast voor een goede afwatering, want aardbeien houden niet van natte voeten.
De aardbeiplantjes kunnen in de zomer tot 20 augustus geplant worden. Ze maken dan in het najaar nog voldoende inwendige bloemen aan. Planten in het voorjaar zal minder bloemen geven in het voorjaar, omdat de planten zich niet zolang hebben kunnen ontwikkelen. Afbeelding: aardbei.
Tijdens de teelt adviseren we om te kiezen voor meststoffen met een lager stikstof gehalte, maar met meer Kalium. Dat zorgt voor stevigere vruchten. Ook is het goed mogelijk om goed verteerde stalmest en compost door de bodem te mengen, zo'n 4 weken voor het planten.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
In maart kun je de volgende gewassen al in de moestuin zaaien: spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei. Tip: Sommige planten kun je beter wel, of juist beter niet naast elkaar zetten.
Aardbeien houden van rijke grond die niet te zuur is, tussen de 5.5 en 6.5. Heb je te zure grond, dan kun je gesteentemeel toevoegen zoals kalk. De zuurtegraad in je moestuin grond kun je meten met een pH-meter.
Groeiwijze. Aardbeienplanten (Fragaria) zijn vaste planten: ze kunnen meerdere jaren op dezelfde plek in de tuin blijven staan en ze overleven de winter. In het voorjaar groeit de plant geleidelijk uit: er ontstaan steeds meer blaadjes en op een gegeven moment begint de plant te bloeien.
Een aardbeiplant is een vaste winterharde plant, maar is niet wintergroen. In het najaar sterft hij af om in het voorjaar weer opnieuw uit te lopen. Hij vormt dan naast het blad steeltjes met bloemen, deze bloemen worden uiteindelijk de aardbeien.
Aardbeiplanten houden van een zonnig plekje! Half schaduw is ook geen probleem. Voor potten of bakken is half schaduw zelfs aan te raden omdat ze dan minder snel uitdrogen. Aardbeien rijpen ook in de schaduw, alleen duurt het dan wat langer.
Een aardbeiplant met veel bladeren, vruchten en bloemen heeft veel water per dag nodig. Eén pot vraagt ongeveer 1 tot 1,5 liter water per dag! De beste methode is om de eerste watergift in de vroege ochtend te geven en de laatste watergift aan het einde van de dag.
Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar 'op'.
Is dat wel nodig, je aardbeien meststof geven? Ja, toch wel. Om die heerlijke smaakbommetjes voort te brengen, verbruiken je planten heel veel energie. Zéker als je aardbeien in potten of bakken kweekt, kan de grond extra voedingsstoffen gebruiken.
Wil je de uitlopers toch direct afknippen? Knip ze dan in juni af, zet ze op water of in potjes aarde tot ze wortels hebben gevormd, waarna je ze ook in augustus uitplant. Bemest de planten net na het aanplanten en in het voorjaar met een meststof voor aardbeien.
koemestkorrels zijn die ook goed voor aardbeien.
Wanneer aardbeien bemesten? In het vroege voorjaar (maart-april) krijgen je bestaande aardbeiplanten graag wat extra voeding. De bemesting bij aardbeien is echter vrij delicaat. Te veel stikstof (N) geeft immers te veel bladgroei en te weinig vruchten.
Zorg voor ruim water en zon. Aardbeien bestaan voor 90% uit water en hebben tijdens het groeiproces dan ook flink wat water nodig. Als de aarde te droog is, zullen de planten en vruchten niet groeien. Zorg er echter voor dat de planten in de winter niet te nat staan, om rotting te voorkomen.
Onze favoriete winterbloeiers voor februari
Gelukkig zijn er ook in deze maand nog best veel planten die in bloei komen. Onze favorieten zijn toch wel de vroeg bloeiende bloembollen, zoals krokussen (Crocus) en sneeuwklokjes (Galanthus), blauwe druifjes (Muscari) en vroege narcissen (Narcissus).
Kalk. Als je je aardbeienveldje helemaal hebt omgespit, strooi je er korrelkalk overheen. Je mag mest en kalk niet tegelijkertijd strooien. Als je de kalk bovenop de grond strooit, komt het niet met de mest in aanraking.
Andere oorzaak als de planten dit seizoen helemaal geen bloemen meer laten zien kan wellicht zijn, dat er in de winterrust periode wat fout gegaan is. Een aardbeiplant heeft die koude periode nodig en in die tijd wordt tevens de bloemzetting dan al bepaald.
Aardbeien worden eigenlijk niet gesnoeid maar er zijn wel andere handige tip zoals verplanten en stekken. Het verplanten van aardbeienplanten kun je het beste doen in februari tot maart. Verplant ze met zoveel mogelijk grond er omheen om de wortels zo min mogelijk te verstoren. Schud de aarde dus niet af.