De gemiddelde hartslag tijdens rust bedraagt 70 slagen per minuut. Een rusthartslag onder de 45 is erg laag: dan spreken we van een te trage hartslag of bradycardie. Dat kan gebeuren omdat het hart onvoldoende werkt, maar ook door een vergroot hart bij (top)sporters.
Bradycardie wordt gedefinieerd als een hartslag lager dan 60 slagen per minuut. Doorgaans wordt het pas belangrijk bij een hartslag lager dan 50 slagen per minuut.
Bij bradycardie heeft u een te lage hartslag.De hartslag is dan minder dan 50 slagen per minuut. Het normale hartritme van een volwassen persoon is meestal 60 tot 70 slagen per minuut.
Vaak hebben jonge volwassenen en sporters een trage hartslag. Dit komt doordat hun hart dusdanig getraind is dat het heel efficiënt bloed kan rondpompen door het lichaam. Voor hen kan een hartslag van veertig slagen per minuut heel normaal zijn. In dat geval wordt er ook wel gesproken van een “sporthart”.
Wat is een normale hartslag? Een normale hartslag in rust ligt tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Tijdens je slaap is je hartslag het laagst. De hartslag kan dan teruglopen naar minder dan 50 slagen per minuut, dit is dan normaal.
Een lage hartslag is meestal niet gevaarlijk. De meeste mensen hebben geen klachten. Het gaat erom dat je hart genoeg bloed rondpompt. Als dit niet lukt, krijgen je hersenen te weinig bloed en zuurstof.
Als je niet actief bent, maar je hartslag in rust abnormaal laag is, is het goed om een arts te raadplegen, aangezien dit een teken kan zijn van een hartritmestoornis die bradycardie wordt genoemd, of eventueel een andere aandoening.
1 - 2 jaar: 100 - 150. 2 - 5 jaar: 95 - 140. 5 - 12 jaar: 80 - 120. ouder dan 12 jaar: 60 - 100.
Omdat je hartslag en bloeddruk nauw samenwerken, hebben ze vaak invloed op elkaar. Bij een lage bloeddruk slaat het hart sneller om je bloeddruk op niveau te houden en een hoge bloeddruk kan zorgen voor een onregelmatige hartslag.
Een gemiddelde hartslag in rust slaat zo'n 70 slagen per minuut. Eigenlijk zit je tussen de 60 en 100 slagen per minuut wel goed. Zit je onder de 40? Dan spreek je van een te lage hartslag, of bradycardi.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Een drukkende pijn op de borst is het meest duidelijke signaal bij een hartinfarct. Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over.
De hartslag van een oudere varieert van minimaal 60 tot maximaal 80 slagen per minuut in rusttoestand. Als de waarden lager zijn dan 60 betekent dit dat er sprake is van bradycardie (trage hartslag), terwijl meer dan 80 duidt op tachycardie.
De hartslag in rust bij een vrouw is gemiddeld 76 slagen per minuut.
Pijn op de borst en steken in de bovenarm zijn bij mannen vaak het teken dat er iets mis is, bij vrouwen treden die signalen vaak niet eens op. Vrouwen hebben bijvoorbeeld last van moeheid, kortademigheid bij het sporten of pijn in de schouderbladen.
Een hoge bloeddruk gaat vaak gepaard met een lage hartslag en een lage bloeddruk gaat vaak samen met een snellere hartslag.
Je kan je hartslag meten door een minuut lang je polsslag te nemen en te tellen hoe vaak je hart klopt. De beste plaatsen om je polsslag te nemen, zijn op je pols of in je hals. Je vindt je polsslag op je pols aan de onderkant van je duim.
In tegenstelling tot een hoge bloeddruk resulteert een lage bloeddruk niet in een grotere kans op hart- of vaatziekten en hoeft u er zich vaak geen zorgen om te maken.
Het is ook goed om te onthouden dat je maximale hartslag afneemt naarmate je ouder wordt. Maar dat betekent niet dat je conditie vermindert. Regelmatige training en goede voeding zullen meer invloed op je prestaties hebben, dan dat je HFmax nu iets lager is dan drie jaar geleden.
Een gezond hart slaat 60 tot 100 keer per minuut. Deze frequentie is nodig om zuurstofrijk bloed naar uw lichaam te pompen. Patiënten met bradycardie hebben een hartslag die langzamer is dan 60 slagen per minuut, wat vaak duizeligheid, kortademigheid en zelfs flauwvallen tot gevolg heeft.
Gebruik nooit je duim, omdat de kans aanwezig is dat je dan je eigen hartslag voelt in plaats van die van het slachtoffer. In de duim loopt de slagader namelijk midden over de vinger, terwijl bij de andere vingers deze aan weerszijden van de vinger loopt.
In beginsel is het antwoord op deze vraag volmondig “nee'. Net als een iets lagere bloeddruk, is een iets lagere hartslag zelfs gezond. Het is een teken van een goede gezondheid, gezond hart en goede conditie. Net als uw bloeddruk fluctueert ook uw hartslag gedurende de dag.
Je hartslag loopt op
In de eerste minuut na de inspanning daalt de hartslag het sterkste. In de minuten daarna zakt de hartslag geleidelijk weer terug naar de normale rusthartslag. Hoe sneller je hartslag na inspanning weer op je normale waarde zit, hoe fitter je bent.