Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen.Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken. Jaagt vooral vanaf zitplaats laag boven de grond.
De buizerd behoort niet tot de bedreigde diersoorten. Vooral de soort die in Europa leeft, komt nog in grote aantallen voor. Op dit moment leven er ongeveer 4000 broedparen in Nederland en België. De grootste vijand van de buizerd is de mens.
Verschillende kleine zoogdieren zoals muizen, konijnen en mollen, staan op het menu.Maar ook amfibieën, als kikkers, en zelfs reptielen, zoals hagedissen, kunnen ten prooi vallen aan de buizerd. Het vangen van kleine vogels is door het formaat en de geringe wendbaarheid van een vliegende buizerd iets moeilijker.
Onder de roofvogels vallen onder andere haviken, uilen, arenden, gieren en valken. Roofvogels jagen op en eten dieren zoals konijnen en andere knaagdieren, maar ook vissen, hagedissen en andere vogels.
Wie over de snelweg rijdt, ziet altijd wel een of meer buizerds langs de kant van de weg op een paaltje. Loerend op verkeersslachtoffers. Maar dat is lang niet alles wat hij eet, het is een echte alleseter. Hij vangt muizen, konijnen, mollen, kikkers, hagedissen en meer klein spul.
De buizerd is een krachtige boodschapper. Met zijn scherpe blik houdt hij het overzicht en ziet hij tegelijkertijd geen detail over het hoofd. De buizerd kruist jouw pad omdat hij je wil laten weten dan er meer is dan jij nu ziet. Dat kan te maken hebben met ontrouw in de allerbreedste vorm.
Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen gelooft echter niet dat een buizerd een hondje kan optillen en laten vallen op zo'n manier dat het zijn nek breekt. Buizerds vallen normaal geen hondjes aan.
Roofvogels hebben maar weinig natuurlijke vijanden. Er is maar 1 ding waar ze echt bang voor zijn: de mens. Omdat de mens al heel lang achter de Roofvogels aanzit zijn sommige soorten verdwenen, uitgestorven of zeldzaam geworden.
Ook varierend met het seizoen is de voedselbehoefte van een Buizerd: voor een volwassen Buizerd geldt dat hij gemiddeld ongeveer 6 veldmuizen per dag nodig heeft.
Re: wat te doen tegen roofvogels
Het kan een buizerd of een havik geweest zijn. De enige oplossing is een dak van gaas. Een net kunnen ze in verstrikt raken of zelfs dwars doorheen vliegen.
In de vlucht is de buizerd te herkennen aan de brede, hoekige vleugels, de korte hals en de gespreide, korte staart. In de vlucht laat de buizerd regelmatig een luide miauwende roep horen. Gemiddeld wordt de buizerd niet ouder dan 4 jaar, maar er is een geringd exemplaar bekend die 18 jaar oud is geworden.
Dit betekent dat heel wat buizerds rondvliegen die niet broeden. De maximale leeftijd van het dier is 26 jaar in de vrije natuur en 30 jaar in gevangenschap.
Als de prooi dood is gaan ze met hun snavel trekken, bijten, plukken en scheuren. Met hun klauwen houden ze hem dan stevig vast. De voorste 3 tenen grijpen ze de prooi mee en met de achterste teen doden zij hun prooi.
Samen vormen ze een belangrijke schakel in de voedselketen. Voor Kerkuil, Bosuil, Buizerd en Torenvalk zijn ze een onmisbare hap.
Roofvogels als buizerd en havik vallen vallen gericht kippen in een buitenuitloop aan. Pluimveebedrijven met een uitloop ondervinden daarvan substantieel schade. De roofvogels lijken volgens een vast patroon te werken, blijkt uit onderzoek. Leghennen die buiten lopen, worden aan gevaren blootgesteld.
Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken.
Op warme dagen is de buizerd vaak hoog in de lucht te zien, waar de vogel in cirkels op de opstijgende warme lucht zweeft, in een zogenaamde thermiekbel. Buizerds worden vaak gezien in de buurt van autowegen waar de vogels speuren naar dieren die het slachtoffer zijn geworden van het verkeer.
De harpij, in het Engels harpy eagle, is een wonderbaarlijke vogelsoort die voornamelijk in het Amazonewoud leeft. Het is de sterkste roofvogel ter wereld met klauwen die groter kunnen worden dan die van een grizzlybeer. Door haar omvang denken sommige mensen dat ze te maken hebben met een verkleed persoon.
Een roofvogel trekt zich meestal terug als u hem tijdens zijn aanval aan blijft kijken.Ook schreeuwen of met de armen maaien schrikt een aanvallende vogel over het algemeen af. Draag een hoed, pet of helm. Mocht een vogel u toch aanvallen zult u in elk geval niet of minder gewond raken en wordt de klap gedempt.
Strooi peper, kaneel of andere specerijen. Vogels hebben een hekel aan sterke geuren! Plaats een vogelverschikker met ingebouwde lichten en geluiden om vogels weg te jagen.
In de schemer verlaten Buizerds dergelijke gebieden om ergens in een boom of in een bosje te gaan slapen. Ze kijken daarbij niet op een paar kilometer. In het broedseizoen worden vooral (woel)muizen, jonge Konijnen, maar ook wel jonge Hazen, Mollen, Wilde Eenden, Fazanten, duiven en Spreeuwen gegeten.
De jongen trekken nog geruime tijd de aandacht van de ouders door zeer hard en schel te gaan schreeuwen. Dit gaat je echt door merg en been. Dit schreeuwen kunnen ze dagen achtereen volhouden en dan ineens is het stil, de jonge buizerds zijn zover dat ze zich zelf kunnen redden.
De roep van de buizerd klinkt als een gerekt klagend gemiauw. Wanneer men een nest nadert, beginnen de buizerds opgewonden en miauwend boven de kruinen te vliegen. Dit gedrag heet in vogelaarstaal 'alarmeren'.