Een trillend ooglid, en kramp in de kuiten - dat zijn de symptomen van een magnesium tekort die iedereen wel herkent. Maar als het lichaam niet genoeg magnesium krijgt kan het dat ook op een andere manier uiten: Tintelend of verdoofd gevoel. Vermoeidheid, slapeloosheid, algehele malaise.
Magnesiumtekort en energie, weerstand, oververmoeidheid
Als je minder energie hebt, raak je sneller vermoeid, ben je eerder angstig en bezorgd of voel je je zenuwachtig en prikkelbaar.
Op korte termijn is het slikken van teveel magnesium in principe niet gevaarlijk, mits je verder gezond bent. Bij langdurige inname kan het daarentegen wel schadelijke gevolgen hebben. Dit komt vooral voorkomt bij mensen met problemen met hun hart, nieren of schildklier.
Iedereen heeft daarom magnesium nodig. En er zijn groepen bij wie de behoefte aan magnesium zelfs hoger is dan gemiddeld. Onder andere bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, sporters, mensen die veel stress ervaren en mensen met een chronische darmaandoening.
Hoeveel magnesium heb je per dag nodig? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) magnesium voor een volwassen man is 350 milligram en voor een volwassen vrouw 300 milligram. Voor zwangere vrouwen en kinderen zijn de hoeveelheden anders.
Veel mensen voelen het verschil van een magnesiumsupplement al binnen een week.Bij sommige mensen duurt het tot enkele maanden voordat ze het effect van magnesium merken. De duur hangt ook af van de toepassing, de dosering en de vorm die gebruikt worden.
'Te veel magnesium slikken kan leiden tot diarree en andere darmklachten, waardoor je juist allerlei voedingsstoffen minder goed opneemt. Maar die klachten treden pas op bij hoge inname. Extra magnesium slikken kan dus niet snel kwaad, maar wees wel voorzichtig met de hoeveelheid.
Vijftigplussers die een verhoogd risico lopen op vroegtijdige osteoporose of botontkalking. Mensen die bepaalde geneesmiddelen innemen (zoals bijvoorbeeld protonpomp inhibitoren, diuretica of laxeermiddelen) die de opname van magnesium verstoren.
Magnesium wordt 1 tot 2 uur na inname opgenomen in het lichaam aan het einde van de dunne darm. Bepaalde factoren kunnen de opname beïnvloeden, zoals: De opname van magnesium is hoger bij toediening van verschillende lagere dagdosissen dan bij innemen van één hoge dosis.
Magnesiumsupplementen met organische binding zijn het beste. Dat zijn onder andere magnesiumcitraat, magnesiumbisglycinaat en magnesiumaspartaat. De hoeveelheid magnesium is net zo belangrijk als de opname ervan. De beste magnesium tabletten bevatten hulpvitamines (zoals vitamine B6) voor een goede opname.
Is magnesium van Kruidvat ook goed? Het magnesium supplement van de Kruidvat bevat magnesiumoxide.Dit is een vorm van magnesium die niet zo effectief wordt opgenomen als andere vormen van magnesium. Magnesiumoxide is namelijk niet oplosbaar en wordt daardoor niet goed opgenomen in de lichaamscellen.
En er is nog een reden om magnesium te slikken voor het slapen gaan. Ons lichaam verwerkt het mineraal vooral wanneer we slapen.Het is dus 's nachts dat ons lichaam het mineraal gebruikt voor tal van herstelprocessen.
Wanneer de nieren niet goed werken kan de dosis magnesium te hoog worden.Omgekeerd kan een te hoge dosis de nieren schade toebrengen. Een teveel aan magnesium kan voorkomen als gevolg van: lithiumgebruik (sterke antipsychotica)
De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.
'Vermoeide benen magnesium' is niet wetenschappelijk bewezen. Het probleem kan natuurlijk diverse oorzaken hebben. Maar, om een gezonde spier- en zenuwwerking te ondersteunen is magnesium onmisbaar.
Magnesiumoxide maakt uw maagzuur minder zuur. Het werkt ook als een laxeermiddel. Het houdt water in uw darm vast, waardoor uw poep zachter wordt. Hierdoor kunt u makkelijker poepen.
Magnesium is betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen. Er zijn aanwijzingen dat bij inspanning en stress de magnesiumbehoefte verhoogd is. Dan kun je baat hebben bij wat extra magnesium. Het heeft ook een ontspannende invloed op je hoofd.
Het risico op een teveel aan magnesium hangt ook af van onder andere de bouw van je lichaam, je leeftijd en leefpatroon. Zo schrijft het Voedingscentrum 350 mg magnesium per dag aan voor volwassen mannen en 300 mg aan vrouwen.
Hoeveel magnesium heb je per dag nodig? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) magnesium voor een volwassen man is 350 milligram en voor een volwassen vrouw 300 milligram. Voor zwangere vrouwen en kinderen zijn de hoeveelheden anders.
Magnesiumtekort verhoogt risico op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes. Mensen met diabetes type 2 en een magnesiumtekort hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit resultaten van Radboudumc-onderzoekers Jeroen de Baaij en Lynette Oost.
Hartritmestoornissen en hartkloppingen
Een onregelmatige hartslag kan het gevolg zijn van een verstoorde elektrolytenbalans, onder andere veroorzaakt door een overschot aan magnesium.
Door het gebruik van veel alcohol, 3 glazen of meer per dag, wordt er meer magnesium afgebroken in de lichaamscellen.
Ruime keus aan magnesium
In de winkel kun je veel soorten magnesium kopen. Het is belangrijk dat je altijd aandachtig het etiket van het supplement dat je koopt leest, zodat je weet of je een goed opneembare vorm of een veelal goedkopere en mogelijk minder goed opneembare vorm (magnesiumoxide) koopt.
Magnesium draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels. Magnesium draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid. Magnesium draagt bij tot een goede elektrolytenbalans. Magnesium speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren.