' Probeer de ander niet te beledigen of dingen te zeggen die ronduit wreed zijn en waarmee je je partner onnodig veel pijn kunt doen. Verzeker je partner ervan dat je nog steeds van hem of haar houdt en om hem of haar geeft. Op die manier zul je de gevoelens die bij een afwijzing horen een beetje kunnen verzachten.
Woont u samen, met of zonder samenlevingscontract? Dan kunt u zelf alles regelen als u uit elkaar gaat. Volg de afspraken uit uw samenlevingscontract. Of maak samen afspraken over bijvoorbeeld uw koophuis, spullen of kinderen.
Als je lastiggevallen wordt of je bedreigd voelt, dien dan een verzoek in voor een contactverbod. Vertel de ander zonder omwegen dat je geen vinden wilt zijn en dat je hem of haar gewoon niet mag. Vermijd de ander zo veel mogelijk. Maak geen oogcontact.
Zo wijs je iemand af zonder te kwetsen!
Wees daarbij: Eerlijk: Zeg geen ja op een voorstel voor een date, zonder intenties om ook daadwerkelijk te gaan. Wil je niet meer afspreken of desnoods alleen vriendschappelijk, wees dan ook eerlijk. Stuur bijvoorbeeld: 'Een afspraak lijk me erg gezellig!
Soms is het beter om het uit te maken, als jullie constant ruzie hebben over hetzelfde onderwerp (of elke keer een ander) bijvoorbeeld. Natuurlijk is de eerste stap om erover te praten maar als dat niet gaat is de beste optie om er een punt achter te zetten.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Je relatie verbreken zou dan een optie kunnen zijn, want soms kom je erachter dat het echt niet meer werkt tussen jullie. De intimiteit tussen jullie is weg. Dit gaat vaak geruisloos, maar soms merk je dat jullie al tijden geen sex hebben gehad - laat staan dat jullie elkaar nog regelmatig een kus en een knuffel geven.
Het verbreken is vaak moeilijk omdat je je door de angst en emotie laat regeren in plaats van door dat dal van wanhoop naar plezier, werkelijk geluk en nieuwe mogelijkheden toe durft te leven. Het is soms makkelijker ongelukkig aan te rommelen dan door de pijn en 'niet-weten' naar de toekomst te kijken.
Als één van beiden niet meer wil, dan is er eigenlijk al geen sprake meer van een relatie. In ieder geval niet op emotioneel niveau. Als je allebei de wil hebt om er nog iets van te maken, dan kun je zeker vechten voor je relatie.
Sommigen narcisten hebben het nodig dat je dat enkele keer herhaalt, dus geef tijdens jullie laatste ontmoeting met de narcist meerdere keren aan dat je geen contact meer wil. En dat laatste is echt heel belangrijk: de narcist moet doordrongen worden van het feit dat jij geen contact meer wenst tussen jullie.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Zeg: 't is niets persoonlijks
Als iemand je een vraag stelt, werkt de slagzin “het is niets persoonlijks, maar…” redelijk tot zeer goed. “Dank voor de vraag, maar ik kan er niet op ingaan, omdat ik het voor niemand doe.” De ander zal moeilijk een antwoord vinden op zo'n antwoord.
De reden waarom je het uitmaakt is jóuw gevoel, hou het dus ook bij jezelf. Ga niet wijzen naar hem/haar met verwijten. Zeg bijvoorbeeld eerder: 'voor mij is de afstand tussen ons te groot om onze relatie voort te zetten' in plaats van 'de afstand ís te groot om de relatie voort te zetten'.
Een ander teken dat hij je echt leuk vindt, is – en dit kan soms een beetje irritant zijn – als hij overdreven beschermend naar je is. Mannen tonen hun liefde vaak veel minder rechtstreeks, maar ze tonen hun liefde door middel van gedragingen, zoals: Voor je willen zorgen. Problemen voor je oplossen.
Wetenschappelijk onderzoek is er nooit naar gedaan, maar volgens relatietherapeuten zou ongeveer de helft van de koppels die een pauze inlassen wel degelijk terug bij elkaar komen. Dat een pauze niet altijd het einde van jullie relatie hoeft te betekenen, staat dus vast.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Gebruik 'bedankt' en 'maar' eens wanneer je in een benarde situatie verkeerd. Wanneer je wéét dat je ergens helemaal geen zin in hebt of de tijd nu eenmaal niet hebt, maar je niet meteen op de juiste woorden komt of het lef hebt om de situatie af te wenden. Denk dan nog eens aan 'bedankt' en gebruik zijn superkrachten.