Gewone berk, Betula pendula. Dit is de soort met de witte stam die je ook in onze bossen ziet.
Bomenbieb.nl is een database voor iedereen, van natuurliefhebber tot boomexpert. We geven uitgebreide informatie over boomsoorten, boomgasten en bijzondere bomen in Nederland en daarbuiten. De site is zo gemaakt dat informatie alle informatie gekoppeld is en dat u zelf selecties kunt maken op onderwerp.
De zilverberk of ruwe berk kan al snel zo'n 20 tot 25 meter hoog worden en stelt geen al te strenge eisen aan de ondergrond. Zelfs droge, voedselarme zandgronden zijn geen probleem voor de zilverberk, al zal hij wel beter tot ontwikkeling komen op een zonnig plekje in een goed gedraineerde leembodem.
De berk moet je toppen, dat wil zeggen dat je op de gewenste hoogte de boom afzaagt. Hierdoor zullen er al snel nieuwe scheuten komen. Deze scheuten kun je eens in de twee jaar terugsnoeien.
Halverwege maart zijn er een aantal bomen en struiken die als het ware lijken te ontploffen. Nog geen blad te zien maar een overdaad aan prachtige witte bloemen, Er zijn geen stam, takken of twijgen meer te onderscheiden.
ObsIdentify is een gratis app waarmee je niet alleen bloemen en planten kunt herkennen, maar ook dieren en paddenstoelen. Bovendien wordt elke waarneming die je opslaat doorgestuurd naar Natuurpunt en draag je zo je steentje bij aan natuurbescherming. De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS.
Plantifier (Welke plant is dit) is een rubriek waar je tuinplanten, bomen, struiken en bollen kan laten identificeren. Dat kan door een foto met een korte beschrijving op te laden. Probeer een foto van de totale plant, struik of boom te maken en niet slechts van een los blad of (gedroogde/geplukte) bloem.
Niet alleen berken staan bekend om hun lichtgekleurde stam, dat geldt ook voor de snelgroeiende Populus alba (witte abeel). Deze heeft een grijswitte stam en valt op door de karakteristieke ruitvormige lenticellen. De witte abeel houdt van lemige grond en kan wel 20-25 m hoog worden. Een forse jongen dus!
Omdat een berk zacht hout heeft, wordt deze boom over het algemeen niet zo heel erg oud. De snelle groei van een berkenboom heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Als je op dit moment een heel klein boompje plant van vingerdikte, kun je over vijf jaar een boom van enkele meters hoog in je tuin hebben staan.
Betula utilis 'Doorenbos' (De witte Himalayaberk) heeft van alle berken de meest witte stam! De witte Himalayaberk wordt ongeveer 12 meter hoog, heeft een luchtige kroonopbouw, waardoor er gefilterd licht door blijft komen.
Kenmerken. De beuk is te herkennen aan de gladde stam en de brede ronde kroon. Het blad is ovaal en heeft een gave bladrand waar een lichte golf in zit. De takken dragen spits afstaande bruine knoppen.
Beschermende laag
Schors is geen levende laag en wordt ook wel kurk genoemd. Het beschermt de boom tegen beschadiging, uitdroging en infecties van buitenaf. De wanden van de cellen zijn namelijk ondoorlaadbaar waardoor de boom minder vatbaar is voor invloeden van buitenaf.
Met de gratis apps Plantifier en Plantnet kunt u snel te weten komen welke mooie plant u in het vizier heeft. Na verloop van tijd gaat u de bloemen en planten vanzelf herkennen en kunt u pronken met de opgedane kennis.
Plantnet
De app kan je gewoon gratis downloaden via de Apple of Play Store.
Ook in maart is vaak al fraaie bloesem te zien. Onder andere de abrikoos, het amandelboompje en de Japanse sierkers (Prunus) komen al vroeg in het jaar tot bloei. Ook de magnolia bloeit al vroeg in het voorjaar. De soorten die hun blad verliezen zullen eerst bloeien en daarna pas blad vormen.
Snoeiwerk aan berken dient alleen te gebeuren tijdens het groeiseizoen als de bomen vol in blad staan. Snoeien tijdens de winter of het vroege voorjaar heeft het zogenoemde sapbloeden tot gevolg: de overmatige sapstroom druppelt dan uit de wonden. Daar hoeven ze niet aan dood te gaan, maar het verzwakt de bomen wel.
In ons land komen er in de wilde natuur vier soorten voor: de ruwe berk Betula verrucosa of pendula, de zachte berk Betula pubescens, de kruising van beide en de zilverberk Betula alba. Betula pubescens is de zachte soort. Het woord pubescens komt uit het Keltisch en staat in verband met de behaarde, jonge twijgen.
Bloeiperiode. De bloei kan optreden van eind april tot half mei. De bloei van berken wordt vaak gekenmerkt door een korte, massale bloei van alle berken in de omgeving. Hieronder is het gemiddelde van de dagelijkse berkenpollen tellingen van 10 achtereenvolgende jaren weergegeven.