Schakel een specialist in: het is aan te raden om een lekkage altijd te laten repareren door een specialist, zoals een erkende loodgieter. Ook hier geldt: doe dit altijd in overleg met je verzekeraar. Soms moet je zelf een specialist regelen. Maar het kan ook zijn dat de verzekeraar dit voor je doet.
Heb je een lek in je woning? Herstel het dan zo snel mogelijk of bel een loodgieter. Indien het lek niet onmiddellijk hersteld kan worden, koppel het defecte gedeelte af of draai de hoofdkraan dicht wanneer je geen water nodig hebt.
Gaat het om een spoedgeval, bijvoorbeeld een lekkage? Dan moet uw verhuurder meestal snel een oplossing of noodvoorziening regelen. Als er geen spoed bij is, geef uw verhuurder dan in ieder geval 6 weken de tijd om het gebrek te repareren.
Lekkage in de badkamer is verzekerd als de schade is ontstaan door neerslag, een kapotte afvoer of bijvoorbeeld een overstroomde wc. Schade veroorzaakt door slecht onderhoud is niet verzekerd. Als een badkamer niet waterdicht is, kun je wachten op lekkage.
Een dringende storing of waterlek melden
Wil je ons een dringende storing of een waterlek melden? Bel dan naar 02 238 96 99. Dit nummer is 24 op 24, 7 dagen op 7 bereikbaar.
Als zij vermoedt dat er een lek is, contacteer dan een loodgieter. De loodgieter spoort het lek op en herstelt het.
Afhankelijk van de ernst van de lekkage moet je rekenen op 2 tot 4 maanden droogtijd. Pas wanneer de muur terug helemaal droog is, mag je opnieuw beginnen te schilderen of behangen.
Een lekkage in of rondom uw huis is niet alleen erg vervelend, maar het kan ook voor schade zorgen. Denk hierbij aan vochtplekken op het plafond, waterschade aan uw meubels en kapotte vloeren. Andere gevolgen van een waterlekkage zijn vochtproblemen, roestvorming en schimmel in uw huis.
Maar wat is dan zo gevaarlijk aan een lekkage? Op zich is een beetje water niet erg. Maar als er maandenlang water in je muur sijpelt, richt dat al snel onherstelbare schade aan. Muren en plafonds krijgen bijvoorbeeld te maken met schimmelvorming, wat meteen nadelige gevolgen heeft voor je gezondheid.
Een lekkage is dan vaak al een tijdje aanwezig en het is verstandig om dan een loodgieter in te schakelen om het lek op te sporen en te herstellen.
Waterschade is alleen gedekt bij onverwachtse schade (onvoorzien-vereiste). Waterschade door slecht onderhoud (een verstopte afvoer langs je huis) of eigen handelen (bijvoorbeeld je raam open laten staan tijdens een harde regenbui) worden niet vergoed.
Vaak zijn de consequenties van het ontstane lek niet direct zichtbaar, maar pas op het moment dat er waterdruppels worden gesignaleerd. Dit kan na enkele dagen zijn, maar mogelijk ook pas veel later, afhankelijk van de plaats van het lek.
Eén op de vijf liter drinkwater lekt weg door lekkages in de leidingen. Dat is opgeteld is bijna 1 miljard kubieke meter per jaar die gewoon in de grond weg loopt. Ter vergelijking: in heel Nederland werd in 2020 ruim 1,2 miljard kubieke meter drinkwater per jaar geproduceerd.
Lekkage aan de afvoer
Een rioolinspectie kan door de loodgieter worden uitgevoerd met behulp van een camera-inspectie of een rookproef. Bij een onzichtbare lekkage aan de afvoer kan er eventueel ook met kleurstoffen gekeken waar de afvoer lekt.
Heb je de test op lekken gedaan, maar kan je geen lek vinden?Misschien heb je een verborgen lek.Dat kan een lek in de grond of in de muur zijn, of een kapot toestel. Voor alle soorten lekken neem je best contact op met een loodgieter of een lekdetectiefirma.
Wanneer er sprake is van een lek in een waterleiding, dan betekent dat dat er ongewild water wegsijpelt. Dat kan bijvoorbeeld komen door de slechte aanleg van de leidingen.Daardoor kunnen er openingen zitten of ontstaan ter hoogte van de tussenstukken.
Neem foto's van de schade als bewijsmateriaal. Vul het proces-verbaal voor waterschade in of een gedetailleerd verslag van de situatie. Vul het aangifteformulier samen in als er een derde bij betrokken is. Stuur jouw brandverzekeraar de aangifte van het schadegeval, de foto's en de facturen van eventuele herstellingen.
Lek in het sanitair
Bij een lekkende kraan loopt 4 liter water per uur weg of 35 kubieke meter per jaar. (1 kubieke meter = 1000 liter.) Een dun waterstraaltje is goed voor 16 liter per uur of 140 kubieke meter water per jaar.
De aansprakelijkheid hangt grotendeels af van de ernst van de lekkage. Een daklekkage zorgt er al gauw voor dat er niet normaal in een huis kan worden gewoond. Net als veel andere verborgen gebreken kan lekkage voor behoorlijk wat (gezondheids)problemen zorgen.
Denkt u last te hebben van een lekkage in de badkamer? Neem contact met ons op door te bellen via 085-7825581.