Neem een steelpannetje en meng er 60 ml koud water en één koffielepel gelatinepoeder in. Laat zo'n 20 minuutjes rusten, zo kan de gelatine het water absorberen. Zet de pan op een laag vuurtje, tot de gelatine is opgelost. Laat het mengsel afkoelen en klop 'm vervolgens door je zelfgemaakte slagroom.
Zo is het een goede stabilisator voor slagroom, net als de bekende zakjes 'Klopfix' in de supermarkt. Gebruik hiervoor een theelepel maiszetmeel per 250 milliliter slagroom en voeg het pas toe als de slagroom tot zachte pieken is geklopt.
Hoe werkt het? Klop 125 ml slagroom met de hand of met een mixer in een kom tot er zachte pieken ontstaan. Voeg de opgeklopte slagroom op het allerlaatste moment toe aan je beslag. Dit meng je vervolgens tot een glad geheel en bak je volgens recept af in de oven.
Slagroom wordt niet stijf
Als de slagroom tijdens het kloppen niet goed stijf wordt of zelfs weer dunner aan het worden is, dan is de room tijdens het kloppen te warm geworden. Het heeft dan geen zin om verder te kloppen want dan wordt de slagroom alleen maar warmer - en dus dunner.
Een van de makkelijkste en snelste manieren om hem in te dikken is met zetmeel. Meng hiervoor maizena (maiszetmeel) of aardappelzetmeel met wat koud water tot een glad papje en laat het kort meekoken in de saus tot de gewenste consistentie is bereikt. Herhaal eventueel.
Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer. Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan. Het is nu klaar voor gebruik of bewaar de slagroom (maximaal 2 dagen) in de koelkast tot je het nodig hebt.
Wil je een zoete slagroom? Voeg de suiker niet te vroeg toe. Pas als de slagroom lobbig begint te worden voeg je de gewenste hoeveelheid vanillesuiker toe. Voor 250 ml slagroom is 2 eetlepels vanillesuiker ruim voldoende.
Slagroom is dus de room zoals die bedoeld is. Het heeft een vetpercentage van 35% en is eigenlijk het room zoals dat wordt afgeroomd van de melk. In tegenstelling tot roomsoorten met een lager vetpercentage, kun je slagroom prima stijf kloppen.
Hoeveel suiker moet ik toevoegen aan room om slagroom te kloppen? Als regel wordt altijd 10% van de room aangehouden. Dus bijvoorbeeld voor 700 ml room gebruik je 70 gram suiker.
Dr. oetker | Klop-Fix | Slagroomversteviger | 5 x 8 gr | Delhaize.
Re: Is Klop Klop hetzelfde als Klopfix
Nee, Klop Klop is een soort nepslagroom, terwijl Klop-fix een slagroomversteviger is.
Rustig opkloppen
Begin dus rustig en zet hem steeds een klein beetje hoger tot de slagroom stevig genoeg is. Kijk uit dat je de slagroom niet te lang klopt. Het water en vet zullen zich dan scheiden en er ontstaat boter en een dunne room. Dat krijg je niet meer goed, als dit gebeurt kun je opnieuw beginnen.
Oetker Klop-Fix is een slagroomversteviger. Klop-Fix zorgt ervoor dat de slagroom mooi stevig blijft en voorkomt dat taartbodem te snel zacht worden. Met een zakje Klop-Fix ziet de slagroom er mooier en steviger uit. Klop-Fix is eenvoudig in gebruik.
Slagroomversteviger (merknamen klop-fix of sahnesteif) is een product dat aan slagroom kan worden toegevoegd om deze langer stevig opgeklopt te houden. Het product bestaat uit een mengsel van druivensuiker, gemodificeerd zetmeel en het anti-klontermiddel E341 (calciumfosfaat).
Een koud kunstje
Doe de slagroom bij voorkeur in een koude kom. Tip: leg die van tevoren even in de vriezer! Voeg vervolgens één tot twee eetlepels suiker per deciliter (100 gram) toe.
Voeg de slagroom toe en laat op middelhoog vuur tot de helft inkoken tot een egale, ingedikte saus. Dit duurt ca. 15 min. Breng op smaak met peper en zout.
Klop niet door als de slagroom al stijf is, want dan onstaat er zoete boter en dan kun je helemaal opnieuw beginnen met nieuwe slagroom. Maar dit betekend niet dat je de boter die je hebt gemaakt moet weggooien!
Zelf maken
Slagroom kan ook zelf gemaakt worden met de volgende ingrediënten: 1l melk. zoveel suiker als gewenst, bijvoorbeeld 200g of 300g suiker. 2 eieren, alleen de dooiers worden gebruikt.
Slagroom kun je idd. ook heel goed zonder suiker kloppen of met een kunstmatige zoetstof.
Gebruik de MultiQuick staafmixer met garde voor het opkloppen van de slagroom. Plaats de garde in de room en begin rustig op een lage snelheid om spatten te voorkomen. Verhoog de snelheid terwijl je klopt en beweeg rustig met de garde door de mengbeker / kom.
Draai de dop (goed) op de pot en schud afhankelijk van de hoeveelheid slagroom zo'n 2 à 5 minuten. De slagroom is klaar wanneer je de room niet meer voelt 'klutsen' in de pot.
Oetker is Klop-Fix. Het zorgt ervoor dat de slagroom stevig blijft. Klop-Fix geeft je taarten een mooiere aanblik en verhindert dat je taartbodem te snel doorweekt raakt. Klop-Fix wordt tijdens het kloppen bij de slagroom gevoegd.