Maal de eierschalen goed fijn in een grote vijzel. Meng het poeder door je eten of door water of sinaasappelsap. Gebruik dagelijks een half theelepeltje, zo'n 2.5 gram.
Er zijn erg veel chemische middeltjes op de markt, maar eierschalen doen precies hetzelfde! Maal eierschalen fijn en strooi dit in een kringetje rondom je gewassen uit. Slakken maken dan een omweggetje en blijven van je plantjes af! ( halve) eierschalen zijn ideaal om een plantje te stekken / te zaaien.
Eierschalen bevatten veel kalk en kun je dus in de tuin strooien als de grond meer kalk nodig heeft. Maak de eierschalen fijn en strooi ze bij planten die van kalk houden. Let wel op, want niet alle planten houden van kalk.
Voedingsstoffen voor de bodem
Eierschalen worden snel afgebroken en kunnen veel voedingsstoffen aan de bodem leveren. De schalen bevatten onder meer waardevol calcium en andere mineralen. Koop altijd biologische eieren met het oog op voedingswaarde en gezonde eieren. Want, gezonde kippen leggen gezonde eieren.
Omdat in die eierschalen ook een gunstig mineraal zit: calcium. Als je de eieren kookt, komt dit calcium in het water terecht. En planten… die houden van calcium omdat het de pH-waarden van de grond op peil houdt. En aarde met een goede pH-waarde neemt de meeste voedingsstoffen op.
Let wel, het eten van eierschalen kan enorme risico's met zich meebrengen. Eieren kunnen soms zijn besmet met Salmonella-bacteriën, wat kan resulteren in een salmonella-infectie. Daarom is het van belang om je eierschalen te koken, voordat je ze van plan bent te consumeren. En eet vooral geen grote stukken eierschaal.
Wanneer je eierschalen aan de grond toevoegt van je planten of moestuin geven ze voedingsstoffen af. De schalen hoef je hier alleen maar voor te verpulveren en te mixen met de potgrond. Dit werkt vooral goed met tomaten-, paprika-, peper- en komkommerplanten.
De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.
Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan. Hetzelfde chemische proces kan gebeuren bij een omelet of roerei: als je een gietijzeren pan gebruikt, reageert het ijzer in de pan op de zwavel in het eiwit. Gelukkig is deze reactie wel compleet onschuldig.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
Let op: hortensia's , azalea's en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc. zijn je dankbaar voor de jaarlijkse dosis kalk.
Conclusie. Volledige eierschalen zijn organisch afval en kunnen in principe op de composthoop. Weet wel dat ze niet echt van tel zijn voor het maken van goede compost en ze vaak na één cyclus nog steeds niet verteerd zijn. Als je ze toch wil vermengen met compost, plet ze dan dus liever fijn.
Zijn eierschalen gezond voor een hond? Ja. Eierschalen bestaan bijna helemaal uit calciumcarbonaat. Naast calcium, zit er ook magnesium in eierschalen, en hele kleine hoeveelheden mineralen, zoals strontium en glucosaminoglycans (zoals glucosamine en chondroitine).
Ovomet oftewel eierschaalmembraan, is het dunne vliesje wat zichtbaar wordt bij het pellen van een hard gekookt ei.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei. 5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei. 8 á 10 minuten voor een hardgekookt ei.
Als je een zacht gekookt ei gaat maken is het belangrijkste dat je het ei niet te kort kookt. Gebeurt dit wel, dan kan je deze eigenlijk weggooien. Je komt er namelijk pas achter als de schil eraf is en dan is het eiwit nog te zacht. Opnieuw koken is dan eigenlijk niet meer mogelijk.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Als je een ei (m) opzet met koud water (je rekent de tijd vanaf dat het water kookt): Zacht ei 3 minuten. Halfzacht ei 4-5 minuten. Hard ei 7 minuten.
Schrik niet
Het schrikken van eieren heeft weinig invloed op de pelbaarheid. Het koude water zou ervoor zorgen dat het eiwit afkoelt en krimpt. Daardoor zou het makkelijker te scheiden zijn van de schil. Hoewel dit proces scheikundig juist is, is de krimping verwaarloosbaar.
Strooi dus af en toe wat koffiedik over de aarde in je tuin en woel het wat in de grond. Doe dit niet te vaak en ook niet bij alle planten. Bij planten in pot kun je dit bijvoorbeeld beter niet doen, maar je Hortensia's zullen een hapje koffiedrab op z'n tijd juist heerlijk vinden!
Koffiedrab bevat allerlei bestanddelen die goed zijn voor je planten, zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik daarom koffiedik in de tuin om je planten en bloemen mee te bemesten. Voeg wat toe aan de grond en je zult je groen zien groeien en bloeien.
Theezakjes bevatten dus goede voedingsstoffen, waaronder tanine wat erg goed is voor de grond. Maar dit is niet alleen nuttig in de composthoop. Je kunt ze ook zo tussen je planten in de tuin of in huis planten. Zo trekken de voedingsstoffen in de grond en gaan de bloemen prachtig bloeien.