Knip de rug-, zij- en staartvin af met een stevige keukenschaar. Snijd de buik van de vis van de staartvin tot de kop open en trek de ingewanden eruit. Snijd eventueel achtergebleven stukjes van de ingewanden los met een mes. Spoel de vis van binnen en van buiten goed met koud stromend water.
Ontschub de vis met een schubmes of de botte kant van een mes. Schuif de schubben van de staart naar de kop toe van de vis af. Doe dit onder stromend water zodat de schubben niet overal heen springen. De schubben kun je opvangen door een zeef in de gootsteen te plaatsen.
De meeste vissen worden levend verwerkt tot visfilet. Vaak worden ze 'gekaakt', waarbij de organen via de mond naar buiten worden getrokken of gezogen. Vissen reageren daarna nog 25 tot 65 minuten op pijnprikkels. Ook worden ze levend op ijs gelegd.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Vis eten is hartstikke gezond, maar meer is niet altijd beter. Meer dan twee porties per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Alleen mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.
Snijd eventueel achtergebleven stukjes van de ingewanden los met een mes. Spoel de vis van binnen en van buiten goed met koud stromend water. Snij de vis vanaf de kop, langs één kant van de ruggengraat, over de hele lengte licht in met een scherp, smal en flexibel mes.
Vissen zijn wat de zuurstofvoorziening van de hersenen betreft heel anders gebouwd dan zoogdieren. De enige manier om ze snel en pijnloos te laten sterven is door ze te verdoven en/of hersendood te maken.
GLOUCESTER - Een goudvis heeft in de Britse stad Gloucester zeker dertien uur overleefd buiten zijn kom. Mogelijk heeft Ginger het zelfs 21 uur zonder water weten te overleven.
Een vlees van een gefileerde vis wordt tijdens het bakken lekker krokant. Als je de vis met de huid bakt, blijft het vlees van binnen heel zacht en het huidje krokant.
Olie of boter
Je kunt dus het beste bakken in olie die goed tegen hitte kan. Neem neutrale olie als zonnebloemolie, arachide-olie of geraffineerde olijfolie, die de smaak van de vis niet overheerst.
Een hele vis fileren lijkt veel werk, maar ook voor dit karwei geldt: oefening baart kunst. Zeker als je de juiste tools in huis hebt, is fileren helemaal niet moeilijk. Kies voor een goed scherp (fileer)mes, het liefst een die aan twee kanten snijdt.
Het was een lange weg maar nu is het over, hij kookt weer. Wat belangrijk is bij visbouillon: kieuwen verwijderen anders wordt de bouillon tranig, net onder kookpunt houden anders wordt de bouillon troebel en niet langer dan 30 minuten koken anders wordt de bouillon bitter!
Leg de vis met de donkere huid naar boven en de staart naar je toe op een plank. Snijd met een scherp mes de kop weg. Snijd dan in een rechte lijn van staart tot kop tot op de ruggengraat. Steek de punt van het mes bij de kop onder het vlees en werk van kop tot staart.
Het laten inslapen van je vissen met kruidnagelolie wordt als diervriendelijk beschouwd, omdat de vis buiten bewustzijn raakt voordat hij sterft. Hij voelt dus geen pijn tijdens het sterven.
Zo hebben vissen net als zoogdieren een hersengedeelte dat het ruimtelijk geheugen mogelijk maakt. Ze kunnen bijvoorbeeld in korte tijd de weg leren te vinden in een doolhof. En ze herinneren zich die route maanden later nog steeds.
“Of je vis depressief is, kan je niet echt weten” zegt biologe Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen “maar wel kan je zien of hij zich goed of niet goed voelt.” Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig.
Het lemmet van een fileermes moet altijd heel dun, smal en uiterst scherp zijn, zodat heel dunne filets gesneden kunnen worden. Om grote stukken vlees te kunnen snijden zonder dat het mes bezwijkt, moet je rekening houden met een lemmetlengte van ongeveer 20 cm.
Schraap met je mes van de staart naar de kop van de vis dus tegen de richting van de schubben in. Doe dit voor beide kanten en spoel daarna met water de overgebleven schubben weg. Je kunt hier het beste een oud mes voor gebruiken omdat het wegschrapen van de schubben het snijgedeelte snel bot maakt.
De siamese algeneter is de beste stofzuiger voor het aquarium! Wetenschappelijke naam van de siamese algeneter is Gyrinocheilus aymonieri. Oorspronkelijk komt de Siamese algeneter uit Thailand en Maleisië.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.