Om een gietijzeren pan nog beter in te branden, kan je kiezen om stap 4 en 5 te herhalen. Dit zorgt voor een nog betere anti-aanbaklaag. Bij het inbranden van nieuwe gietijzeren pannen raad ik aan om minimaal 2 keer de pan in te branden eer je er mee gaat koken.
Als je de Dutch Oven of rooster goed hebt ingesmeerd of gesprayd verhit je de pan tot het begint te walmen. Hierna laat je de Dutch Oven of rooster afkoelen. Herhaal deze stappen minimaal drie keer. Hoe vaker de stappen herhaald worden, hoe mooier het gietijzer wordt.
Vaak heb je na een keer of 5 branden al een heel behoorlijk resultaat. Je zult merken dat vlees in de pan eventjes nodig heeft om zich los te bakken van de ondergrond, maar daarna bakt de pan ontzettend goed. Na een keer of 10 zit je op een optimaal resultaat.
Een gietijzeren pan kan een leven lang meegaan. Mits deze goed behandeld en onderhouden word. Een nieuwe gietijzeren pan moet je eerst inbranden. Dit houd in dat je een laag vet op de gietijzeren pan aanbrengt en deze hiermee in de oven een uur laat bakken.
Als je net een plaatstalen of gietijzeren pan hebt gekocht, moet je die eerst inbranden (ook wel seasoning genoemd) om te voorkomen dat bij het bakken eten blijft plakken aan het metaal. Het inbranden van de pan gaat niet altijd goed. De pan bakt dan bijvoorbeeld snel aan en soms laat het laagje ook weer los.
Niet geschikt voor zure ingrediënten
De natuurlijke anti-aanbaklaag die een gietijzeren pan na verloop van tijd krijgt is gevoelig voor zure ingrediënten. Zo is de pan minder geschikt voor het maken van bijvoorbeeld tomatensaus. Dit tast de anti-aanbaklaag aan.
Het invetten van de pan met natuurlijke olie
Een aantal soorten die we kunnen aanraden zijn arachide-, zonnebloem- of lijnzaadolie. Het is essentieel dat de olie tegen hoge temperaturen kan, waardoor het een hoog rookpunt heeft (om deze reden is olijfolie niet geschikt om te gebruiken).
Gietijzeren pan behandelen met olie of wax
Dat noemen ze “seasonen”. Je dient je gietijzer dus in te smeren met een dun laagje wax. Dit laagje werkt als beschermlaag tegen roest, want roesten doet gietijzer heel erg snel. Als “droog” (niet vet dus) gietijzer nat wordt, roest het binnen enkele uren.
Het gietijzer zal na een uur verkleurd zijn, laat het rooster afkoelen en smeer het vervolgens goed in met plantaardige olie zoals arachideolie, Crisco of zonnebloemolie. Het insmeren van de onderdelen met één van deze middelen heet seasonen.
Breng zo nodig voordat je de pan in de kast zet eerst nog een olielaagje aan. Gebruik keukenpapier om een dun laagje olie in te wrijven. Gebruik hiervoor neutrale olies, zoals arachideolie, sojaolie of andere plantaardige olies. Bak in het begin geen tomaten of andere zure ingrediënten in je gietijzeren pan.
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.
Hoe werkt het? Strooi wat grof zeezout in de pan (eventueel kun je het vuur onder de pan aan laten staan) en wrijf het zout met een doekje goed langs alle aangebakken resten. Door de wrijving van het zout, laten alle etensrestjes makkelijk los. Ook neemt het zout achtergebleven vetstoffen goed op.
Door de oneffenheden in de bodem van de pan hebben deze ketens grip op de pan. Doordat de olie verhit, begint deze te roken en is feitelijk aan het verbranden. De koolstofdeeltjes en onzuiverheden die bij het verbranden vrijkomen, zijn te zien als het bruine laagje.
Heb je je gietijzeren pannen niet goed afgedroogd en in de kast gezet, dan kan er roest ontstaan. Voor veel mensen is het een doodzonde om je pan te laten verroesten, maar als het eenmaal gebeurd is wil je er toch iets aan doen. Weggooien is niet nodig, maar het maakt wel verschil hoe sterk de roest aanwezig is.
Was met heet water terwijl het gietijzeren rooster of pan nog warm is. Gebruik van zeep of vaatwasser is niet aan te bevelen. Gebruik grof zeezout om hardnekkige resten te verwijderen zonder de season laag aan te tasten. Gebruik keukenpapier of een borstel om het oppervlak goed met zout in te wrijven.
Smeer de nog warme pan/rooster in met vet bijvoorbeeld spekvet, cisco, arachideolie, olijfolie of rijstolie. Gebruik hiervoor een siliconen kwastje. De warmte zorgt ervoor dat het vet goed vloeibaar wordt en trekt zo beter in de poriën van het gietijzer. Verwijder het teveel aan vet.
Gietijzer wordt in mallen gegoten en na afkoeling wordt de mal weggehaald. Gietijzer herken je aan gietnaden bij gegoten objecten. Het oppervlak is vaak ruw en het is erg hard. Hierdoor ook erg bros en bij het breken van gietijzer zie je een korrelige structuur.
Hoe verwijdert u vlekken op gietijzer? Verwijder kleine of hardnekkige vlekken op gietijzer met een schuurmiddel, zoals Cif. Behandel het gietijzer na met schoon water en droog af met een schone theedoek. Poets met vaseline, dat reinigt en geeft een mooie donkere glans.
En omdat de braadpan van Le Creuset extreem stevig is, zul je je niet druk hoeven te maken of het wel allemaal goed gaat. De deksel van de Dutch Oven kun je op de pan plaatsen, deze sluit namelijk zeer goed af zodat je al het vocht tijdens het koken in de pan houdt. En dat is precies de bedoeling.
De pan mag absoluut niet vallen, want dan kan deze breken. Ook moet je oppassen voor grote temperatuur verschillen. Dus niet in een keer van heel heet naar heel koud; hierdoor barst het gietijzer. Een gietijzeren pan heeft wel meer onderhoud nodig.
Gietijzer is namelijk poreus waardoor de oliën die je gebruikt zich met de pan gaan versmelten. Hierdoor gaat je pan steeds fijner bakken. moeten temperatuurschokken voorkomen worden. Spoel je hete pan bijvoorbeeld niet ineens af met koud water, hierdoor kan het gietijzer barsten.
Gietijzeren pannendragers schoonmaken
Voor een grondige reiniging kan je de pannendragers een nachtje in een sopje van warm water en soda laten weken. Dit zorgt ervoor dat vuil en vet loskomt, waardoor je de dragers de volgende ochtend zo schoonveegt.
Wat is pan inbranden
Inbranden is niks anders dan een anti-aanbak/beschermlaag op je pan aanbrengen. Door een dunne laag olie in de pan aan te brengen en de pan te verhitten totdat de olie gaat walmen ontwikkel je een natuurlijke antiaanbaklaag die door gebruik alleen maar beter en dikker gaat worden.
Daaruit kwamen de Le Creuset Signature, de BK Bourgogne Braadpan en de Lodge Enamel Gietijzeren braadpan als beste keuzes. Ondanks het hoge prijskaartje komt de Le Creuset Signature nipt als beste uit de test, omdat deze ook wel een leven lang mee gaat, dus dan is het wél een goede prijs kwaliteit verhouding.