Het probleem los je op door de haarscheuren te vullen met een in water onoplosbaar goedje. Vaas eerst goed schoon en droog. Grootmoeders oplossing: karnemelk erin zetten een nacht laten staan en daarna goed laten drogen. De caseine uit de melk vult de haarscheuren.
GEBRUIKSVOORSCHRIFT WATERGLAS:
Scheur/ barst: Onverdund met kwast of iets dergelijks opbrengen aan de binnenkant en goed laten drogen (minimaal 24 uur). Indien nodig herhalen. Aanbrengen op schone, droge ondergrond.
Je kunt het aanbrengen met een kwast, roller of spuit (na verdunning met water) op of in een massa met kalk. Door de reactie met kalk wordt de stroperige vloeistof namelijk watervast en zorgt het voor een waterdichte vloer of muur. In de volksmond noemt men waterglas ook wel Kiesol of Natrium Silicaat.
Er is speciaal een dichtingsmiddel in de keramische handel die keramiek waterdicht kan maken. Ook geschikt voor gebruikskeramiek. Het is een vloeistof die je in het werk giet, een uur laten staan en er uit gieten. Nu drogen in de oven bij 80 graden of aan de lucht laten drogen, misschien wel enkele dagen.
Steengoedklei kan gebakken worden van 1200ºC tot 1300ºC. Deze klei heeft de eigenschap, na het bakken op deze hoge temperaturen, waterdicht en hard te zijn.
Zoiets als waterdichte klei bestaat enkel als die wordt dicht gesinterd. Als men een aardewerkklei gebruikt met sinterpunt rond 1100°C en een glazuurbrand op 1080°C, zal deze meer waterdicht zijn en minder craqueleren dan een klei met sinterpunt 1250°C wat bij de glazuurstook op 1100°C gebakken is.
De ongebakken scherf neemt de glazuur anders op dan een gebakken scherf. Zorg ervoor dat de glazuur goed vloeibaar is en niet te dik. Ik raad aan de glazuur goed met water te verdunnen. Zet met de verdunde oplossing twee lagen en daarna eventueel meer lagen niet verdund.
Wanneer je geen oven hebt, kan je met koudglazuur porseleinverf van Lefranc & Bourgeois Ceramic direct je servies decoreren zonder dat je het daarna hoeft te bakken.
Om een goede laag glazuur aan te kunnen brengen op je werk heb je een goede kwast/penseel nodig. Gebruik een natuurlijke harenkwast die veel haren bevat zoals vb de waaier- of mopkwast van mayco. Vul je kwast volledig, hierdoor voorkom je dat de kwast gaat schuren op je werk.
De waterdichtheid van geglazuurd keramiek en glas is volledig. Bij glas is het 100%, bij geglazuurd porselein en steengoed ook.
Waterglazen koop je online bij Blokker.
Om je kelder waterdicht te maken kun je waterglas of een epoxy coating toepassen. Voor 20 euro heb je al 5 kg waterglas, en voor 25 euro al 1 kg epoxy coating. Voor keldervloeren kun je meestal het beste waterglas gebruiken. Voor muren wordt vaak een waterdichte mortel gebruikt.
Natriumsilicaat is corrosief voor de ogen, de huid en de luchtwegen. Inademing van stof of dampen ervan kan longoedeem veroorzaken.
Een waterglasinjectie is een vorm van horizontale bodemafsluiting waarbij de injectievloeistof, dat een mengsel is van waterglas, water en een harder, een waterremmende laag vormt in de bodem van een bouwkuip.
Waterglas kan gebruikt worden tegen optrekkend vocht uit de grond, bijvoorbeeld bij keldermuren, funderingen, vloeren en ander metselwerk in de grond. De algemene toepassing is het horizontaal afdichten van metsel werk en beton, bijvoorbeeld door boorgatentechniek.
Terracotta potten zijn gemaakt van klei en zijn niet geglazuurd. Dat betekent dat water niet alleen boven uit de pot verdampt, zoals bij plastic, maar ook door de potwand heen. Is dat dan wel goed? Ja zeker!
Het woord zegt het al, onderglazuur moet aangebracht worden op het biscuitgebakken werk en daarna komt er een glazuurlaagje over. Geschikt voor beschilderen en o.a. allerlei druktechnieken . Onderglazuren zijn te koop in poedervorm, in napjes, als potloden en aangemaakt in potjes of flesjes.
Opnieuw glazuren is een mogelijkheid voor een glazuur wat teleurstelt qua kleur, textuur e.d. Het is mogelijk daaroverheen een nieuwe glazuurlaag te zetten. Dat gaat wat lastig omdat een nieuw glazuur niet makkelijk hecht aan de reeds gebakken glazuurlaag eronder.
Na de eerste laag aangebracht te hebben moet je de icing zo'n 8 uur laten drogen. Dan is het echt droog en kun je met een gerust hart verdere decoraties aanbrengen.
Engobe is in de bouw een meegebakken dunne vloeibare kleilaag over een goed gedroogde dakpan of baksteen om deze van een zekere glans te voorzien, een andere kleur te geven of kleine afwijkingen te camoufleren. Engobe is een glazuurtechniek. Geëngobeerd keramiek is meestal mat of heeft een zijdeglans.
Koudglazuur is een materiaal bestaande uit twee componenten (mengverhouding 1:1), te weten gemodificeerde epoxy hars en een verharder (Cycloaliphatische diamin). Door vermenging van beide componenten ontstaat een uitstekende, lakachtige vloeibare kunststof.
Je kan filmpjes bekijken op YouTube maar hou er rekening mee dat grote potten en vazen door ervaren draaiers gemaakt worden. Als beginner is 400gr klei een haalbare hoeveelheid. Als 400gr lukt, neem dan 600gr, ... en zo met 200gr opbouwen.
Engobe is gemakkelijk te maken. Je mengt klei met water en zeeft het door een fijne zeef. Daarna kan je ingrediënten toevoegen. Hiervoor bestaan allerlei verschillende recepten.
Een standaard recept voor een sinter engobe: 100 gram WB30 Pm kleipoeder, 10 gram transparantglazuur of een fritte. Ok hier geldt: niet meer dan 10 procent kleurpigment toevoegen! Ook de sinter engobes kunt u aanmaken met glazuurfix GL-2750 en worden aangebracht met een zacht penseel.
Heel kort door de bocht kies je klei zonder chamotte of hele fijne chamotte als je wil draaien of als je kleine werken maakt. Wil je grotere werken maken, dan kies je voor grovere klei met meer/grotere chamottekorrels.