Wil je je muur verfrollers schoonmaken? Schraap dan eerst de overtollige verf van de roller aan de rand van je verfblik of -emmer. Gebruik eventueel een roerhoutje of plamuurmes om zoveel mogelijk verf van de verfroller te verwijderen. Hierna kun je de verfroller schoonmaken in een emmer met lauwwarm water.
Dit doe je door eerst de overtollige verf van de roller af te smeren aan de rand van je verfblik of -emmer. Daarna leg je de verfroller in een emmer met lauwwarm water en laat je de roller een aantal uur weken. Tot slot haal je de overgebleven verf eraf met je handen.
Als ik klaar ben met schilderen, hoe kan ik dan het beste mijn kwast en/of roller bewaren voor de volgende dag? De kwast en/of roller luchtdicht in een plasticzak of aluminiumfolie wikkelen, de volgende dag zijn deze dan weer te gebruiken. Anders de kwasten reinigen, nawassen met groene zeep en stofvrij opslaan.
Was je de verfrol toch liever uit, dan doe je dat op dezelfde manier als verfborstels, in een emmer water of een bakje white spirit. Dankzij een 'multifunctioneel mes', verkrijgbaar in elke colora-winkel, kan je de overtollige verf uit een verfrol verwijderen.
Schenk dan een kleine hoeveelheid terpentine in een klein schoon potje of blikje en druk de kwast tegen de zijkanten zodat de terpentine tot onderaan de haren komt. Laat de kwasten twee uur weken. Droog ze vervolgens af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek.
Je verfrollers schoonmaken om te hergebruiken raden wij alleen aan voor muur verfrollers. Andere verfrollers, zoals lakrollers, verliezen hun kwaliteit als je deze gaat schoonmaken. Laat deze rollers na de klus helemaal opdrogen en gooi ze vervolgens weg bij het restafval.
Voeg 2 theelepels wasverzachter in een glas water - laat de kwasten 10 minuten weken en spoel ze daarna heel goed uit met warm water! De wasverzachter maakt de kwasten heel zacht en lost ook de zo opgedroogde verf in de kern van de kwast op, die nu heel gemakkelijk kan worden uitgespoeld.
Verf wordt beschouwd als klein gevaarlijk afval en hoort thuis in het containerpark van uw gemeente. Giet verfresten die u niet bewaart dus nooit door de gootsteen of in het riool! Dit geldt voor zowel solventgedragen- als watergedragen verf.
Wanneer je de kwasten en verfrollers een lange tijd niet gebruikt, zet je de kwasten in een glazen potje met kraanwater. Laat de kwasten vervolgens een paar uur weken. Droog de kwasten daarna af met een doek en berg ze op. De verfrollers rol je op in een plastic zak en bewaar je luchtdicht voor één tot twee dagen.
Bij verf op waterbasis kunt u de kwasten met water en zeep schoonmaken. Is er al iets hard geworden, gebruik dan een schuurspons. Bij een roller is het handig om de dikke verflaag met een houten roerstaaf af te schrapen. Daarna kan hij worden gewassen in water en zeep.
Kwasten die gebruikt zijn in een terpentine verdunbare verf kan je makkelijk een tijdje in een pot met water bewaren. Wel een kunststof pot want metaal gaat snel roesten. Als je weer ga schilderen sla je het water er uit, werk hem goed in de verf en klaar voor gebruik.
Kwastenreiniger is voor het reinigen van kwasten, penselen en verfrollers welke gebruikt zijn voor alkydverven. (terpentine verdunbare verven). U kunt uw kwast in een pot met kwastreiniger reinigen, daarna goed bewegen zodat alle verf met de kwastreiniger in aanraking komt. Vervolgens nawassen met zeep/afwasmiddel.
Na het verven verpak je kwasten het beste in huishoudfolie of in een afgesloten plastic zakje. Bewaar de kwasten het liefst op een koele plaats. Zo zijn ze de volgende dag nog goed en kun je er gemakkelijk mee verven.
Solventresten (bv. white spirit) mag je ook nooit in de gootsteen gieten. Laat ze indrogen en breng ze naar het containerpark.
Net als benzine is terpentine een aardoliedistillaat. Vaak wordt terpentine gebruikt als verdunner of oplosmiddel van verf, vernis en lak. Ook wordt het soms als ontvetter gebruikt, maar het middel is niet geschikt als je een oppervlak wilt ontvetten voor het lijmen of schilderen.
Watergedragen verf & muurverf is slechts 2 tot 3 jaar houdbaar; producten moeten ook altijd vorstvrij worden bewaard. Alkydverf en grondverf kan wat langer worden bewaard, maar voor de aflak geldt maximaal 5 jaar en voor een primer 3 jaar.
Want hoewel wasbenzine, thinner en terpentine alle drie als reinigings- of verdunningsmiddel gebruikt kunnen worden, verschillen de eigenschappen sterk van elkaar. Zo zijn wasbenzine en thinner snel verdampende oplosmiddelen terwijl terpentine veel trager verdampt.
Maak je roller goed nat voordat je verf aanbrengt op de roller. Zo zuigt de roller vol water en zuigt 'ie niet al je verf op, want dat is natuurlijk heel zonde van je verf. Zorg er wel voor dat je nadat de roller goed is volgezogen met water je deze heel goed uitknijpt. Zo voorkom je dat je verf mengt met het water.
Een nieuwe verfroller gebruik je niet direct. Het is eerst belangrijk om deze te ontdoen van eventuele pluizen en haartjes. De makkelijkste manier daarvoor is met schilders tape: beplak de verfroller en het vuil wordt meegenomen bij het verwijderen van de tape.
Is de verfpot leeg en opgedroogd of is de verf nog vloeibaar? Wanneer de verfpot leeg en opgedroogd is mag je de verfpot gewoon bij het restafval gooien. Is de verf nog vloeibaar, dan moet je die bij een KCA-punt inleveren.
Lege verfblikken en lege spuitbussen waar verf of chemische middelen (bijvoorbeeld ovenreiniger) in hebben gezeten, mogen ook bij het restafval. Of lever ze in bij de oud-ijzerbak van de milieustraat. Als er nog resten verf of chemicaliën in zitten, moeten ze bij het klein chemisch afval.
Klein chemisch afval zoals vloeibare verf lever je gratis in bij de milieustraat of afvalscheidingsstation van je gemeente. Hier wordt het duurzaam verwerkt.
Acryl penselen
Gebruik penseelreiniger voor het reinigen van alle acrylpenselen. Gebruik nooit aceton. Zelfs maar een wassen in aceton kan de haren uitdrogen en hun prestaties beïnvloeden. Aceton ontdoet de borstel van de natuurlijke vocht.
Acrylverf is hetzelfde als watergedragen verf. Ook hiervoor gebruik je een synthetische verfkwast, ook wel een acrylkwast.