Het beste is een mild wasmiddel of kleurwasmiddel. Deze bevatten meestal geen bleekmiddel, zodat de kleuren mooi blijven. Bovendien worden de vezels beschermd als je wast met een fijnwasmiddel of een kleurwasmiddel, wat vooral belangrijk is voor stretch jeans. Gebruik geen wasverzachter!
Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen.
Spijkerbroek wassen
Was de broek zo min mogelijk. Mocht het echt nodig zijn kan je de broek ook in de vriezer leggen in een kussensloop. Dit dood de bacteriën en neemt nare geurtjes weg. Wil je de broek wel wassen doe dit dan binnenstebuiten en op een lage temperatuur tot 40 graden.
Bij denim is het best om deze zo min mogelijk te wassen - niet alleen om krimpen en verkleuring te voorkomen, maar ook om water te besparen en de impact op het milieu te verminderen. Als het nodig is om ze op te frissen, draai je jeans binnenstebuiten, was ze apart in koud water en droog ze indien mogelijk aan de lijn.
Het fijne was of wol-programma is voor delicate stoffen zoals wol, zijde of viscose. Het wast op een lage temperatuur (30 graden) en centrifugeert minder hard. Als je echt zuinig op je wollen kleding bent, kun je er ook voor kiezen om de kleding voorzichtig met de hand te wassen, zonder hard te wrijven of te wringen.
Fijne was / delicaat / zijde
Programma voor fijne stoffen zoals zijde, viscose of andere synthetische stof. De trommel draait minder intensief en centrifugeert op een laag toerental. Werkt alleen op lage temperaturen. Je kunt het beste kleine hoeveelheden wassen.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Een spijkerbroek, ook wel jeans, is een broek die meestal van een blauwe, sterke, gekeperde katoenen stof (denim oftewel spijkerstof) wordt gemaakt.
Verschillende materialen vragen namelijk om verschillende wasprogramma's en temperaturen. Je kunt gerust alle spijkerbroeken in één wasbeurt wassen, ongeacht de kleur (behalve wit, die doe je bij de witte was). Spijkerbroeken was je gemiddeld heter dan andere kleding en daarom is het prettig om deze apart te wassen.
Was de broek niet te heet; 30 graden is voldoende. Ook door heet water kan de kleur namelijk vervagen en de stof krimpen. Om de kleur zo lang mogelijk mooi te houden, gebruik je een kleurbehoudend wasmiddel als Robijn Black Velvet.
Een spijkerbroek kan wat kleur afgeven in de wasmachine. Daarom doe je er goed aan om de broek apart te wassen. Stop het liefst ook niet te veel spijkerbroeken bij elkaar in één was.
Katoen: Standaard wasprogramma voor katoen en linnen. Synthetisch: Programma voor kleding dat niet van natuurlijk materiaal is gemaakt zoals Nylon en Polyester. Het is aan te raden je wasmachine op dit programma maar voor de helft te vullen.
Voordrogen: Je kunt je jeans in de droger drogen op een lage temperatuur gedurende maximaal een half uur laten draaien. Schud ze daarna kort uit en ze drogen veel sneller aan de lucht.
Wasprogramma voor de bonte was
Zoals de naam al verraadt, is het bonte wasprogramma geschikt voor de gekleurde kleding. Dit programma wordt in de dagelijkse huishouding het meest gekozen. Als je de kleuren goed wilt behouden en beschermen, mag je de kledingstukken slechts op maximaal 60 graden wassen.
Hoeveel azijn doe je bij de spijkerbroek? Een half kopje azijn in je wasmachine of handwasje is genoeg.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Broeken. Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen.
Het wasprogramma voor fijne was of anti-kreuk programma duurt over het algemeen korter en centrifugeert op lagere stand. Is alleen handwas een optie, dan zie je een tobbe met een hand erin. Dit betekent dat de stof kan vervormen, lelijk kan worden of kan beschadigen in de wasmachine.
Bonte was is gekleurde was waarbij je meerdere kleuren bij elkaar doet. Je kunt paars, rood, blauw en roze bij elkaar wassen. Hierbij gaat het om kleding van katoen, polyester, linnen, nylon, tricot of elastan. Handdoeken, theedoeken en vaatdoekjes was je apart.
Op welke stand was je witte kleding? Stel de wasmachine in op katoenprogramma. Vervolgens pas je de temperatuur aan naar 30 graden. Meeste wasmachines geven namelijk 40 graden aan als standaard temperatuur bij dit wasprogramma.
Door azijn te gebruiken bij het wassen van je spijkerbroeken verwijdert het azijn de kalk uit het water waardoor het water zachter wordt. Met een zachtere jeans en minder kalkaanslag in je wasmachine als gevolg. Bij het wassen van je jeans kan je zowel schoonmaakazijn als natuurazijn of wasverzachter gebruiken.
Spijkerbroek, beetje afhankelijk van hoe dik de stof is, maar duurt echt wel langer dan half uur. Ik had zelf denk ik de kleren gewoon aangehouden, dan maar nat de auto in. Broek uit en gaan. In het ergste geval zien ze een paar billen.
Zet de wasmachine niet warmer dan 30ºC en gebruik (vloeibare) wasmiddel voor de fijne was. Doe er ook een beetje wasverzachter bij, dit behoudt de elasticiteit van de broek. Doe je broeken daarna nooit in de droger. Dit is erg slecht voor de vezels in de spijkerbroek.