Een lolly bestaat voor het grootste deel uit suiker dat is opgelost in water. Bij het suikerwater wordt vloeibare maisstroop toegevoegd en gemengd. Dat wordt verhit tot wel zo'n 140 graden! Dat wordt dikker gemaakt en er worden kleur en smaakstoffen bij gedaan.
Anders liggen je snoepjes straks in een hoek van je oven te smelten. Zorg ervoor dat je oven op 175 graden staat. Het duurt zo'n 5 minuten voordat de snoepjes voldoende gesmolten zijn. Afhankelijk van het snoep dat je gebruikt kan het langer duren.
Een lolly (in Vlaanderen soms ook lekstok genoemd) is een soort snoepgoed dat bestaat uit harde suiker dat aan een stokje gesmolten is met glucose.
Daan gaat samen met Ewout naar een snoepfabriek om te zien hoe snoep gemaakt wordt. En natuurlijk zal hij ook veel proeven! In deze fabriek worden per week 10.000 lollies gemaakt en 20.000 zuurstokken! Daan gaat samen met Ewout naar een snoepfabriek om te zien hoe snoep gemaakt wordt.
In elk snoepje vind je dezelfde basisstoffen: suiker, water en suikersiroop (glucosestroop). Soms doet men er ook nog wat zetmeel en gelatine bij om het mengsel goed samen te kunnen houden. Om de snoep er lekker en leuk te laten uitzien, voegt men kleurstoffen en andere smaakstoffen toe.
De grootste Chupa Chups-lolly OOIT
Deze gigantische lolly, die eigenlijk was gemaakt als cadeau voor de voormalig voetballer van FC Barcelona Histro Stoichkov, woog maar liefst 735 gram. Het duurt waarschijnlijk uren, misschien wel dagen om deze lolly op te krijgen...
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Hard snoep tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
In 1931 liet hij de naam van de lekkernij vastleggen: lollipop, naar een beroemd renpaard met de naam Lolly Pop. Volgens een andere versie is het woord lollipop een samenstelling van het oude Noord-Engelse woord lolly ('zwaar') en het woord pop ('slaan').
Bij snoepjes die suiker bevatten moet je rekening houden met een houdbaarheid van 18 maanden. Bij snoepjes die geen suiker bevatten kun je de snoepjes ongeveer 12 maanden bewaren. Dit zijn richtlijnen en hangt natuurlijk van de datum af die als THT-datum op de verpakking staat.
Hitte, vocht en slecht afsluitende verpakkingen zorgen ervoor dat ze na een tijdje kunnen kleven. Dit wil niet zeggen dat ze bederven, maar zachte of kleverige snoep is natuurlijk niet aangenaam. En de houdbaarheid van de lolly's? De swirl lolly's zijn 6 maanden tot 1 jaar houdbaar, net als de snoep.
Zonder gelatine. ± 12 gram per lollie. Leverbaar: Per stuk. Wilt een blik?
Ben jij gek op chocolade? Dan kun je 'Glorious' vast wel waarderen. Deze bonbon is namelijk gemaakt van de meest luxueuze ingrediënten zoals zwarte chocolade van Valrhona, saffraan, witte truffel uit Périgord, vanille uit Madagaskar, goudvlokken én een geheim ingrediënt.
Chupa Chups is een Spaans lollymerk, dat in 1958 is opgericht door de zakenman Enric Bernat, maar sinds 2006 is het merk in handen van de Italiaans-Nederlandse snoepfabrikant Perfetti Van Melle. De naam van het merk is afgeleid van chupar, het Spaanse woord voor zuigen.
Winegums, fruitgums, gomballen en andere snoepjes met 'gom' zijn bijna net zo populair. Pepermunt, pastilles en andere mintsnoepjes staan op de vierde plek. Daarna komen snoepjes voor de keel, kauwbonbons, toffees en caramels en zuurtjes.
Het eerste snoep
De eerste echte snoepjes ontstonden in het jaar 1510, dat was in het Graafschap Vlaanderen. Vroeger werd snoep suikerwerk genoemd, ze smolten rietsuiker en voegde er bepaalde smaken aan toe. In het begin was het snoep vooral bekend bij de rijke mensen.
Inclusief chocolade en kauwgom verorbert de gemiddelde Nederlander zo'n 11 kilo snoep per jaar. Dat is een stuk meer dan het Europese gemiddelde, dat rond de 8,5 kilo ligt.
Eerste echte snoep
Dit snoep was vooral voor de rijken en heette 'suikerwerk'. Later werd er suiker uit bieten gehaald, maar dit was vrij duur. Suiker werd goedkoper toen de speciale suikerbiet ontstond.
Drop wordt gemaakt van zoethout, een plant met een zoet smakende wortel. Samen met andere ingrediënten wordt het gemengd met onder andere zout, suiker en honing en tot een snoepje gevormd. In Nederland eten we de meeste drop van de hele wereld.
Volgens sommige mensen is manna echter een eetbare en geneeskrachtige hars afkomstig van de boom Boswellia thurifera. Kerkwierook is veelal op basis van deze hars samengesteld. Een andere mogelijkheid is de zoetige afscheiding van de kameeldoorn (Alhagi maurorum), die ook vandaag de dag in Israël manna genoemd wordt.
Jelly Belly Bonen
De snoepjes in de vorm van een kidneyboon zijn ca. 1 cm groot en bestaan uit een gekleurd suikerlaagje met een gel-achtige kern. De hoofdbestanddelen zijn suiker, glucosestroop en gemodificeerd zetmeel (van maïs). Er zijn meer dan 50 verschillende soorten, met ieder een andere kleur en smaak.
- Alle Mentos rollen zijn veganistisch (en daarmee vegetarisch) met uitzondering van alle bedrukte snoepjes (zoals Say Hello en This or That), Mentos Choco en Mentos Choco White. - Mentos pepermuntballen zijn tevens veganistisch (en daarmee vegetarisch).
Haribo Dragibus
Lekker, zoet en ook nog eens vegan! Deze snoepjes vind je in de meeste supermarkten.
Biedt HARIBO ook vegetarische producten aan? HARIBO biedt al jarenlang producten aan die zonder dierlijke gelatine worden gemaakt.