Aangezien egels de grenzen van hun gebied graag onderzoeken, kan het nuttig zijn de ingang van het huis vlakbij een schutting te plaatsen. Zo zal de egel de opening makkelijker terug vinden. Egels zijn schuwe dieren, probeer daarom de ingang verborgen te houden voor andere dieren.
Zo plaats en onderhoud je het egelhuisje: Zet het op een rustige, beschutte en droge plaats, bv. onder een struik, heg, boom of achter je tuinhuisje. Zorg ook dat de hond er niet bij kan.
De ingang moet 10 x 10 cm zijn om een grote egel door te laten. Het egelhuisje bestaat uit twee delen: een entree van 12 cm die naar een grotere slaapruimte leidt van ongeveer 23 cm breed.
Vul het huisje tot ruim driekwart op met kurk droog blad of een mengsel van hooi en stro. Het hooi stro mengsel maak je door om en om een hand hooi en een hand stro in het huisje te doen.
Qua structuur en samenstelling zijn kattenbrokjes meestal prima geschikt voor egels. Dit geldt zowel voor het droge als het natte kattenvoer. Wanneer je niets anders bij de hand hebt om de egels te voederen, zijn kattenbrokjes dus zeker een goed alternatief.
Zorg er wel voor dat de opening niet naar het noorden of noordoosten wijst. Maak een opening waar een egel doorheen kan in de zijkant van de kartonnen doos. Leg het piepschuim in het egelhuis. Zet de slaapdoos op het stuk piepschuim, met de opening naar de achterwand van het egelhuis.
Naast regenwormen, kevers, slakken en spinnen eet een egel kadavers van vogeltjes en als het de kans krijgt jonge muizen. Ook fruit en zachte zaden worden graag gegeten. Egels leven vooral in struikgewas, in dichtbegroeide tuinen en parken, maar ook bij houtwallen en ongemaaide slootkanten.
Steeds meer mensen houden een egel als huisdier. In Nederland is het toegestaan om één soort egel te houden als huisdier, de Afrikaanse witbuikegel. Deze dieren kun je niet zomaar houden en hij heeft de juiste verzorging nodig.
De egel is een heel leuk en bijzonder diertje waar geen kwaad in zit. De egel herken je aan zijn bruine wildkleur en zijn stekels.
Wanneer men veel struiken in de tuin heeft staan en het is erg beschut en dichtbegroeid, dan kunt u zomaar op een avond of in de nacht een egel in de tuin aantreffen. Ze zoeken graag tussen (dorre) bladeren en in losse grond naar hun voedsel, die ze met hun sterke neus makkelijk kunnen ruiken.
De prijs van een jonge witbuikegel ligt gemiddeld tussen 65 en 125 euro maar duurder kan ook, afhankelijk van de zeldzaamheid van de kleurslag.
– Egels eten in principe geen groente of fruit. – Geef geen meelwormen. Bij het aanbieden van veel meelwormen gaat de gezondheid van een egel juist achteruit in plaats van dat je de egel daarmee helpt. – Biedt geen pinda's of pindasoep aan of brood met pindakaas omdat dat allemaal de gezondheid van de egels schaadt.
De egel heeft voor de mens een hoge aaibaarheidsfactor. Toch houdt het dier niet van aanrakingen. Dan trekt het zijn snuit in en verandert in een 'hondsegel'. Hoe hoger de aaibaarheidsfac-tor, des te meer is de mens bereid iets voor het dier te doen.
Let op: egels kunnen bijten. Plaats de egel in een hoge kartonnen doos, kist of kattenmandje.
Dit kan een zelfgemaakt hol zijn, maar ook een holle boomstam, een konijnenhol ,onder oude stallen of heggen, een houtstapel, compost- of bladhoop maakt hij een nest van blad, takjes en ander materiaal. Als de schuilplaats hem bevalt, kan hij het jaren aanhouden om er overdag te slapen.
Ook de dieren in je tuin hebben water nodig. Je kunt op beschutte plekken waterschalen neerzetten. Zet ze niet in de volle zon want dan drogen ze snel weer op. Voor egels en andere zoogdieren is het belangrijk dat ze goed bij het water kunnen.
Wees voorzichtig met pindakaas. Ze lusten dit graag maar het is veel te vet en te zout voor de egel. Egels lopen er doorheen waardoor ze vies worden en als gevolg hiervan vliegen aantrekken.
Egelhuis maken
De egels zijn gek op kattenvoer. "Dat is hun lievelingsvoer, daarmee lok je ze naar je tuin", zegt De Jong. "Wat je daarna kan doen is een egelhuisje maken en plaatsen. Een gesloten hok met een buis, waar de egel door kan kruipen, maar bijvoorbeeld een kat niet."
Egels kunnen zwemmen, maar tegen steile kanten kunnen zij niet op klimmen.
Jonge egels soms ook overdag actief
"Hij zal af en toe ook overdag zichtbaar zijn om met bladeren te slepen of om nog wat laatste voedsel te zoeken. Dit gedrag is niet helemaal normaal, want de egel is eigenlijk een uitgesproken nachtdier.
Zet in je tuin een platte schaal water (ook fijn voor vogels), zodat de egels kunnen drinken. Het is niet goed een egel melk te geven, al denken veel mensen dat wel. Egels eten bij voorkeur vlees, kattenvoer vinden ze heerlijk. Maar ook pindakaas verdund met water is een feestmaal voor ze.
Het is een nachtdier dat niet zo goed kan zien, maar wel goed kan horen en ruiken. Egels zwerven 's nachts rond en leggen daarbij zo'n 3 á 5 kilometer af. Ze kunnen goed zwemmen en klimmen.
Ons eten bevat van nature erg veel zout, suiker en andere stoffen die schadelijk kunnen zijn voor een egel. Er zijn dan ook een aantal producten die absoluut niet gevoerd mogen worden; je kunt hierbij denken aan melk, brood en andere gezouten voedingsmiddelen. Aan een schoteltje melk kunnen egels zelfs overlijden!