Tijdens het centrifugeren ligt het geluidsniveau van een wasmachine tussen de 70 en 80 dB. Wasmachines met een geluidsniveau van 73 dB of minder tijdens het centrifugeren, worden daarom “stille” wasmachines genoemd.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
De geluidsemissie bij wasmachines varieert van 67 dB – 78 dB. De stilste wasmachine met een geluidsemissie van nét 67 dB is de Haier HW90-B14636N.
Bij het kopen van een wasmachine heb je keuze uit de volgende geluidsniveaus: Extra stil (71 decibel of minder) Stil (72 of 73 decibel) Normaal (74 tot en met 77 decibel)
Met het programma Stille Was wordt het toerental tijdens het centrifugeren omlaag gezet, dit zorgt ervoor dat de wasmchine minder geluid en trillingen produceert.
Gebleken is dat continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten buiten voor de gevel van een woning, in de woning geluidsoverlast gaat veroorzaken. Voor 's avonds is de grens 40 en 's nachts 40 decibel.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Een stille vaatwasser heeft een geluidsniveau van 43 dB of minder. Een vaatwasser met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 44 dB t/m 47 dB. Een luide vaatwasser heeft een geluidsniveau van 48 dB of meer.
Geluidsoverlast kunnen contactgeluiden zoals lopen op een harde vloer, overmatig traplopen of slaan met de deuren zijn. Maar ook luide muziek is een veelvoorkomende ergernis. Doordat je slechter slaapt door al die herrie en vaak de deuren dichthoudt, kun je ook gezondheidsklachten krijgen.
Hinderlijk geluid is lawaai in de werkomgeving dat een werknemer stoort bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden en valt doorgaans niet in de categorie 'schadelijk geluid'. Geluidsniveaus hoger dan 80dB(A) gelden als schadelijk.
Zolang er geen gezondheidskundige richtwaarde is te noemen, kan worden uitgegaan van de WHO-advieswaarden (45 dB Lden en 40 dB Lnight).
Een geluid van 20 dB SPL wordt als ”erg zacht” ervaren, een geluid van zo'n 35 dB SPL als ”zacht”, een geluid van 65 dB als ”normaal” (spraaksterkte) en een geluid van 85 dB als ”hard” en een geluid van 110 a 120 dB SPL zal als ”erg hard” worden ervaren.
Geluid vanaf 35 decibel verstoort de slaap. Een auto die onder je gesloten slaapkamerraam voorbijrijdt, zit ongeveer op dat niveau.
Een stille koelkast heeft een geluidsniveau van 38 dB of minder. Een koelkast met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 39 dB of 40 dB. Een luide koelkast heeft een geluidsniveau van 41 dB of meer.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen.
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.
Dit zijn de normen
's avonds (19.00 – 23.00) 30 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 50 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden. 's nachts (23.00 – 07.00) 25 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 45 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden.
De regels zeggen dat overdag niet eerder dan 07:00 uur begonnen mag worden en dat het klussen om 22:00 uur stopt. Als u zich aan de bovenstaande fatsoensregels houdt kunt u iedereen in de ogen kijken en zeggen dat u rekening met de omgeving houdt.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.
Het meest gangbaar zijn 1200, 1400 en 1600 toeren. Gemiddeld levert een hoger toerental een drogere was op, maar over het algemeen presteren machines met een toerental van 1200 of 1400 ook prima. Let vooral op het energielabel voor het droogresultaat als je een wasmachine koopt, dit is belangrijker dan het toerental.
Het wassen met stoom brengt een hoop voordelen met zich mee. Niet alleen voor je wasgoed, maar ook voor het milieu. Zo gebruikt de wasmachine minder water en bespaar je eveneens water op lange termijn. Voor het opfrissen van delicate kledingstukken hoef je niet meer een heel wasprogramma op te starten.