In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren. Je voorbereiding tijdens het semester is hierbij cruciaal. Je hebt immers meer slaagkans door diepgaand te leren en veel en met vaste tussenposes te herhalen dan door op korte termijn te willen blokken.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
Zorg dat je minimaal 2 oude examens per vak maakt. Dat is echt het minimale. Als je echt goed wilt voorbereiden, zorg dan dat je 4-6 oude examens maakt per vak. Aangezien je meerdere vakken volgt en het maken van een oud examen tot wel 3 uur kan duren, moet je ruim van tevoren beginnen.
De belangrijkste examens zitten allemaal in twee weken gepropt. Het is niet verstandig om pas voor het laatste examen te leren nadat het één na laatste examen is afgelopen. Een examen leer je niet twee dagen voor je aan het eindexamen moet gaan beginnen.
Tijdens een hoge activiteitsgraad kan je brein meer en beter informatie opslaan. Volgens de Amerikaanse socioloog Mariah Evans kan je het best studeren tussen de late voormiddag en de avond: tussen 11u en 21u30. Vroeg starten is dus niet persé beter. Als je te moe bent, kan je niet vlot werken en word je gefrustreerd.
Wie zijn brein geen rust gunt, zal ook niets meer onthouden, zo simpel is het. Plan dus elk uur tot maximaal elke twee uur een pauze van ongeveer een kwartier. 's Middags en voor het slapengaan kan je best wat langer afleiding zoeken. Pauzeer niet aan je bureau.
Leer maximaal 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze.
Een korte break helpt om weer fris aan de slag te gaan. Uren achter elkaar leren is dan ook niet zo effectief. Een manier om dit te doen is de Pomodoro techniek.
Het kan gebeuren dat je merkt nog maar één dag hebt om te leren voor een belangrijke toets. Misschien heb je dingen uitgesteld of had je te weinig tijd. Met discipline en focus kun je nog steeds slagen voor je examen, ook al heb je slechts één dag om je voor te bereiden.
De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
9 uur studie per dag is niet maximaal, je kan het dus lang volhouden en in geval van nood ook opvoeren tot 12 uur en zelfs meer.
Hoe dik zijn de boeken die je normaal gesproken leest? 250-300 pagina's is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo'n 40 pagina's per dag (gemiddeld een uur lezen).
Tijdens de blok- en examenperiode zet je alles op alles en zal je meer studeren dan tijdens de lesweken. Je kan 8 à 10u studeren als maatstaf nemen. Vergeet niet om elk uur een korte pauze in te lassen en hier en daar in je planning een vrij moment vast te leggen.
reken dan uit hoeveel dagen je denkt nodig te hebben om alles te leren voor de toets. Stel je moet 3 blokken leren reken dan uit dat je 4 dagen voor de toets begint.
's Avonds. Als je voordat je gaat slapen nog even studeert, verwerken je hersenen de informatie die je hebt geleerd of hebt doorgenomen tijdens het slapen. Je kan de leerstof het beste onthouden door dit telkens te herhalen, omdat je geheugen dan het meest wordt gebruikt.
Toch is het bewezen dat het beter is om 's ochtends zo vroeg mogelijk te beginnen met leren, aangezien je op dit moment van de dag de meeste informatie opneemt. Mocht leren in de avond beter werken voor jou? Geen zorgen, leer dan gewoon in de avond.
Uit onderzoek uitgevoerd door UGent en KULeuven bleek dat studenten die gemiddeld 7 uur per nacht sliepen, betere resultaten halen op hun examens. De verklaring hiervoor is vrij eenvoudig. Tijdens onze slaap wordt alle informatie verwerkt, gekoppeld aan bestaande informatie en opgeslagen in het lange termijngeheugen.
Een student heeft een werkweek van bijna 40 uur. Gemiddeld besteedt een student tussen de 37 en 43 uur aan zijn studie.
Je examenstress neemt niet af. Conclusie: vermijd suikers. Kies daarentegen voor gezonde tussendoortjes zoals noten, fruit, wortelen, radijsjes, kerstomaatjes of paprikareepjes. Die gezonde snacks geven je geleidelijk aan meer energie.