De snelheid in Frankrijk voor een auto met caravan op de snelweg is voor onder de 3500kg max 130 km/u en boven de 3500kg max 90.
Hoe hard mag je maximaal in Nederland met de caravan? In Nederland geldt een maximale snelheid van 90 kilometer per uur als het gewicht van de caravan (of aanhanger) onder de 3500 kg is. Is het gewicht hoger? Dan mag je 80 km/uur rijden.
De maximum snelheid met aanhanger, caravan of vouwwagen is in de meeste landen van Europa 80 km/u. In sommige landen wijkt de maximum snelheid met aanhanger / caravan / vouwwagen af. Voor de snelheden wordt er geen onderscheid gemaakt tussen geremde en ongeremde aanhangers.
Op autosnelwegen mag je met een camper van minder dan 3.500 kg 130 km/h. Let wel: bij regen of andere neerslag is de maximum snelheid 110 km/h en ook bestuurders die korter dan drie jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs mogen niet harder dan 110 km/h.
Overnachten in je camper in Frankrijk
In Frankrijk mag je op elke plaats overnachten waar ook auto's en bussen mogen parkeren, tenzij anders aangegeven. Dit mag echter niet langer dan 7 dagen. Ook kun je op bepaalde plaatsen, aires, langs de snelweg maximaal 24 uur staan.
De maximumsnelheden in Frankrijk verschillen nogal onder verschillende weersomstandigheden. Zo mag je op de autosnelweg 130 km/u bij droog weer, 110 km/u bij regen. 5. Op wegen buiten de bebouwde kom met middenberm rijd je 110 km/u bij droog weer, 100 km/u bij regen.
In Duitsland is de maximum snelheid van een auto-aanhangwagen (Caravan, aanhangwagen, vouwwagen) combinatie 80 km/u, tenzij u over een 'Tempo 100-ontheffing' beschikt. Door middel van de tempo-100 ontheffing mag u met uw combinatie 100 km/u rijden op de autosnelweg in Duitsland.
In België is de toegestane snelheid 120 km/h. In Frankrijk 130 km/h.
In Nederland mag je met een caravan nooit sneller rijden dan 90 km/u (op een autosnelweg).
De maximum snelheid voor auto's met of zonder caravan, vouwwagen of aanhanger gaat omlaag van 90 kilometer per uur naar 80 kilometer per uur. Deze wijziging wordt ingevoerd per 1 juli 2018 en moet er toe leiden dat het aantal verkeersdoden in Frankrijk naar beneden gaat.
In Frankrijk wil de overheid graag snel haar geld hebben, en wil men daar best iets tegenover stellen. De officiële boete voor een snelheidsovertreding tot en met 20 km/u bedraagt 68 euro. Betaal je die meteen of binnen 15 dagen, dan wordt het 45 euro. Doe je er langer dan 45 dagen over, dan ben je 180 euro kwijt.
Op de meeste autosnelwegen in Frankrijk moet tol betaald worden. Daarnaast zijn er een aantal tunnels en bruggen die je alleen mag passeren als je tol betaalt. Onderweg kom je regelmatig tolpoortjes tegen. Dit wordt vooraf aangegeven met een blauw verkeersbord met daarop péage.
Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhanger, oplegger of caravan achter mijn auto te rijden? U heeft rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger te mogen rijden achter uw auto.
Zoals de autosnelweg heeft een Autobahn ook minimaal 2x2 rijstroken, een middenberm, vluchtstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Het Duitse Autobahn-netwerk is 13.207 kilometer lang (1-1-2021) en het Zwitserse netwerk is 1.646 kilometer lang (1-1-2021).
Heeft u een aanhangwagen of een caravan? Dan is de maximumsnelheid op de snelwegen 90 kilometer per uur als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg blijft. Is het gewicht hoger dan 3500 kg, dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.
Een gemiddelde van 70 km/uur is normaal. Moet je ook niet al teveel oponthoud hebben onderweg, want dan zit je maar zo op 60 km of minder. Probeer het maar eens op te schroeven naar 75 km/uur.
Duitsland
Deze weten we allemaal. In Duitsland is de maximumsnelheid op veel stukken snelweg zo hoog als je auto kan halen. Het is dan ook het enige land ter wereld waar geen snelheidslimiet bestaat op de snelweg.
18 juli 2018 Sinds 1 juli 2018 is in Frankrijk de maximumsnelheid op tweerichtingswegen zonder middenafscheiding (routes nationales en routes départementales) verlaagd van 90 naar 80 km/u.