Let op: De percolator mag niet in de vaatwasser. Was deze ook niet met sop. Een zacht sponsje of een afwasborstel met heet water volstaat. Zo voorkom je dat de percolator gaat oxideren.
Als de holte niet goed wordt schoongehouden zal de percolator niet goed percoleren wat resulteert in een slappe/lauwe koffie. Na reiniging de holte vervolgens enkele malen met warm water naspoelen en aftappen. Reinig uw percolatorbuis met regelmaat om te voorkomen dat de temperatuurbeveiliging in werking treedt.
Voor de percolator heb je een niet te fijne maling nodig. Maar een percolator vraagt om een zogenaamde mokamaling, percolatormaling of moka koffie. Dit zijn allemaal dezelfde benamingen voor dezelfde maling. Deze maling is dus duidelijk wat grover gemalen dan de espressomaling.
De Italianen consumeren 'slechts' 6 kilo koffie per persoon per jaar, goed voor een negende plaats. Italianen lijken daarmee kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen.
Hoeveel kops
Drink je vaak 1 kopje koffie? Koop dan minimaal een 2-kops Bialetti. De meest verkochte maten zijn 4 en 6-kops.
Het water onder in het waterreservoir wordt verwarmd. Zodra het richting kookpunt gaat stuwt de druk het water via een pijpje naar boven. Boven in de percolator wordt het water over de gemalen koffie gedruppeld. Het water dat door de koffie is gelopen wordt weer vermengd met de rest van het water.
Costadoro. Costadoro staat binnen Italië bekend als de gouden standaard. De koffiebonen van dit familiebedrijf werden in Italië al driemaal uitgeroepen tot de beste van het land.
De Bialetti Easy Timer is de beste elektrische percolator. Met deze percolator kan je gemakkelijk een heerlijk kopje koffie zetten, waarbij je van meerdere handige functies gebruik kunt maken. Belangrijkste voordeel is dat je nagenoeg geen omkijken hebt naar het zetten van 6 kopjes espresso tegelijkertijd; ideaal!
Ja, schoonmaakazijn is een prima middel om oppervlakten, de douchekop, kranen en apparaten te ontkalken. Schoonmaakazijn is zuur en lost daardoor vrij gemakkelijk kalk en vet op. Wanneer u de tijd hebt is schoonmaakazijn een prima manier om bijna hele huis kalkvrij te houden.
Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.
Maak je ontkalker
Voor het maken van je koffiemachineontkalker meng je een halve liter schoonmaakazijn met een halve liter water. Ook zonder azijn kun je een koffiemachine ontkalken. Zo kun je bijvoorbeeld een commercieel product kopen in de supermarkt, of twee eetlepels citroenzuur mengen met een liter warm water.
Een Bialetti Percolator zorgt voor een intense smaak. De Percolators zijn stijlvol en geschikt voor verschillende warmtebronnen. Wij hebben roestvrijstalen percolators, deze zijn ook geschikt voor inductie. De aluminium percolators zijn alleen geschikt voor elektrische-, gas en keramische kookplaten.
Er moet circa 50 gram per liter of 6 gram per 125ml koffie in de percolator. Lees hier alles over onze percolator. Capaciteit is 15 liter voor ongeveer 100 kopjes.
De techniek van de Moka Express - zoals de koffiepot vaak genoemd wordt - is heel simpel. Het water bevindt zich in een afgesloten ruimte en door het toenemen van de warmte wordt het omhoog geduwd via de trechter waar de koffie zich bevindt naar het bovenste reservoir, waar je uiteindelijk de koffie zult aantreffen.
Kopi loewak is de beste koffieboon ter wereld Kopi loewak zijn koffiebonen die worden opgegeten door de civetkat, een katachtige die oorspronkelijk in het wild leefde in Indonesië. De civetkat eet de kers/ bes op omwille van het fruitige vruchtvlees rond de koffieboon.
De echte authentieke Italiaanse espresso is Segafredo koffie kortgezegd het harmonieuze samenspelen van melangeren, branden en bereiden. De beste ruwe groene koffiesoorten, gecombineerd met de traditionele Venetiaanse kunst van het koffiebranden en de modernste bereidingstechnieken.
Zet de percolator aan of op een pitje van het fornuis. Als het begint te pruttelen, dan is het water aan het stijgen en wordt de koffie gefilterd. Het is bijna klaar.
Doe de juiste hoeveelheid gemalen koffie in de filterbak. Gebruik per te zetten kop ongeveer 6 gram koffie (1 pak 250 gram voor 40 koppen). Sluit de filterbak goed af met de filterdeksel. Plaats de stijgbuis met filterbak en -deksel in de ketel en wel zo, dat de voet in de bodemholte rust.
Introductie ouderwets koffie zetten met de hand
Een ouderwetse koffiemolen. Vervolgens werd water gekookt en het water werd met behulp van een filter over de het verse koffiemaalsel gegoten. Even geduld en klaar was de filterkoffie. Tegenwoordig wordt er niet meer zo heel veel met vers gemalen koffie gewerkt.
Een half potje of een andere hoeveelheid zetten werkt niet! Als je een andere hoeveelheid koffie wenst, dan de hoeveelheid waar je moka geschikt voor is, koop dan een grotere of kleinere maat.
De Arabica bonen zorgen voor de wat zoetere tonen en de Robusta bonen juist voor de wat stevigere en bittere tonen. Door de juiste balans te vinden tussen deze twee bonen ontstaat deze heerlijke vertrouwde koffie. Deze bonen kun je gebruiken in bonenmachines, maar zijn ook een goede basis voor filterkoffie.
Het espressopotje wordt ook wel percolator, koffiepotje, caffettiera, Italiaans koffiepotje en Moka Express Bialetti genoemd.