Het materiaal. De reden dat je plastic bakjes niet drogen in de vaatwasser, heeft te maken met het materiaal. Er bestaat hyrdofiel en hydrofoob materiaal. Terwijl hyrdofiel materiaal (zoals glas en keramiek) makkelijk al het water verspreid, is hydrofoob materiaal juist waterafstotend.
Plastic keukenmateriaal
Check voordat je je plastieken materiaal (spatels, plastic bewaarbakjes…) in de vaatwasser stopt of het wel vaatwasser- en hittebestendig is: het zou kunnen verkleuren of vervormen.
Doe een flinke scheut baking soda in je bakje en voeg een klein beetje warm water toe, zodat er een soort papje ontstaat. Pak er een harde schoonmaakborstel bij (of gewoon een oude tandenborstel) en schrobben maar! Even goed afspoelen en je plastic bakje is weer een stuk schoner!
Omdat je pannen en kopjes zo warm worden tijdens hun schrobbeurt, verdampen ze na afloop een heleboel water dat aan ze blijft hangen. Plastic blijft relatief koel. Daardoor verdwijnen de resterende druppels niet in de lucht, maar blijven ze op de oppervlakte liggen.
Conclusie – Wat Mag Niet in de Vaatwasser? Producten die (deels) gemaakt zijn van hout, gietijzer, porselein, emaille, plastic, zilver, aluminium, tin of koper kunnen over het algemeen het beste met de hand afwassen worden. Hetzelfde geldt voor koksmessen, thermosbekers en kristal.
Symbool vaatwasser
Het symbool links betekent dat je servies vaatwasserbestendig is. Soms mag het alleen in het bovenste rek, of op een lage temperatuur in de vaatwasser. Het symbool rechts, met het kruis erdoor, wil zeggen dat het niet in de vaatwasser mag.
Maak een propje van aluminiumfolie en leg deze in het bestekbakje van de vaatwasser. Het propje zorgt voor ervoor dat het bestek geen roestvlekken krijgt. Geen zin om altijd maar dat bakje schoon te maken na het verven?
Onder in de vaatwasser zitten speciale zeolietkorrels. Als het water na het wassen wegspoelt, komt dit bij de korrels terecht die vervolgens opwarmen. De warmte die hier vanaf komt, gaat terug naar de binnenruimte zodat je vaat droogt. Plastic bakjes komen zo helemaal droog uit de vaatwasser.
Zeoliet is een natuurlijk mineraal met een zeer bijzondere eigenschap. Het zeoliet, dat zich in een reservoir in de bodem van de vaatwasser bevindt, heeft tijdens het vaatwasproces een tweeledige werking. Dankzij zijn speciale oppervlak en kristallen structuur neemt het mineraal vocht op en zet het om in energie.
Kunststof kun je gemakkelijk met oxipoeder weer wit maken. Door wat poeder over het oppervlakte te verdelen en dit voorzichtig nat te maken, kun je dit een nachtje in laten trekken. Als je dit er vervolgens af spoelt, is je kunststof weer goed wit.
"Een weekmaker is een vloeistof die wordt toegevoegd aan plastic om het zachter te maken. Het probleem met die stoffen is dat ze na verloop van tijd gaan migreren. Ze komen weer vrij uit het plastic, en daardoor ontstaat dat plakkerige effect."
Want niet al je vieze vaat mag in de vaatwasser. Zo kun je het beter écht laten om houten spatels (of houten schalen of snijplanken van hout) mee te wassen. Niet alleen omdat het hout beschadigt en je je spatel na een paar wasbeurten gewoon weg kan gooien. Het hout kan zelfs krom gaan staan.
Zowel normale kookpannen als pannen met een anti-aanbaklaag mogen, op advies van de fabrikanten zelf, dus in de vaatwasser afgewassen worden. Toch adviseren wij om met name een pan met anti-aanbaklaag (wok, koekenpan, grillpan) met de hand af te wassen.
Alle potten en pannen mogen in de vaatwasser, tenzij anders vermeld door de producent. Enkel vaat vervaardigd uit koper mag niet in de vaatwasser.
Je zet de deur het beste 15-30 minuten na afloop van het programma open. Als je dit direct doet, vervliegt de warmte waarmee de vaat nog kan drogen. Als je hem te laat opent, condenseert het verdampte water weer op de vaat.
Vaatwassers van Bosch, Miele en Siemens komen het vaakst als beste uit de vaatwassertest. De vaatwassers van Miele wassen vaak net iets beter, maar zijn langzamer. Over welk merk vaatwasser zijn consumenten het meest tevreden? Een merk steekt met kop en schouders boven de rest uit.
Een Siemens vaatwasser is altijd een goed wassende, drogende en zuinige vaatwasser. Bij inbouwvaatwassers zijn daarna Miele en AEG de meest verkochte merken. Gemiddeld behalen Miele vaatwassers een heel goed was- en droogresultaat , maar zijn ze iets minder zuinig.
Als de vaat nat blijft na het gebruik van de vaatwasser, kan dit komen doordat zich water ophoopt in uitsparingen tussen het servies en het bestek. Stapel niet te veel en zorg voor voldoende ruimte. 2. Controleer of er voldoende glansspoelmiddel in het reservoir zit en vul dit bij, indien nodig.
Als de vaatwasser niet goed schoon is na gebruik, dan wordt dit meestal veroorzaakt door vetresten of kalk. Je kunt dit probleem echter heel goed verhelpen door gebruik te maken van huishoudsoda, een professioneel ontvettings- of ontkalkingsmiddel of een kop azijn.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Neem een schijfje citroen. Verwijder de pitjes en plaats de verse citroen in de bestekbak of in het bovenste rek. U zult nu merken dat de vaatwasser veel frisser gaat ruiken. Het citroenzuur uit de verse citroen geeft uw vaat en vooral de glazen meer glans.
Simpele scheikunde. Maar hoe werkt dit dan? Het is niet zo dat het propje aluminiumfolie het bestek daadwerkelijk poetst, want het zit vast in het bestekbakje. Daarnaast zou dat juist zorgen voor meer krassen en vlekken.
7. Knoflookpers & rasp. Een knoflookpers en rasp hebben kleine gaatjes en achtergebleven etensresten gaan er in de vaatwasser onmogelijk uit. Er zit dus niets anders op dan dit met de hand te verwijderen en af te wassen.