Wat als er geen plaatsbeschrijving is? Als er geen gedetailleerde plaatsbeschrijving opgesteld is, dan gaat men er automatisch van uit dat het pand zich op het einde van de huurperiode in dezelfde staat bevindt als bij het begin.
Het opmaken van een gedetailleerde plaatsbeschrijving bij aanvang van de huur is een verplichting die de huurwet oplegt. De plaatsbeschrijving kan zowel door de partijen zelf als door een deskundige worden opgesteld. Hierover sluiten huurder en verhuurder een akkoord.
Je moet de verhuurder 'in gebreke' stellen.
Dan moet je naar de vrederechter gaan. De rechter beslist of de huurwaarborg voor jou is of niet. Met de beslissing van de vrederechter ga je naar de bank, die de huurwaarborg dan aan jou zal uitbetalen en de rekening sluiten.
Beide partijen staan vrij om een deskundige aan te stellen of om de plaatsbeschrijving bij uittrede zelf na te lopen. Als een van de partijen wel een deskundige aan wilt stellen, maar de andere partij niet, mag dit ook. De kosten zijn dan wel geheel voor de partij die de deskundige aanstelt.
Het voornaamste doel van de plaatsbeschrijving is de partijen te beschermen. De plaatsbeschrijving zorgt ervoor dat we de toestand bij het begin van de huurovereenkomst kunnen vergelijken met de toestand op het einde teneinde eventuele schade aan de huurwoning vast te stellen.
HOE LANG DUURT EEN PLAATSBESCHRIJVING? Dit hangt af van de grootte en de staat van het pand. De plaatsbeschrijver van ADM Expert is gemiddeld anderhalf tot twee uur ter plaatse (gemiddelde tijd bij een standaard appartement). Voor de verwerking van de gegevens rekenen we gemiddeld zeven werkdagen.
Een uittredende plaatsbeschrijving is in principe niet verplicht, maar indien één van de partijen hierom verzoekt, dient ze wel opgemaakt te worden (art. 39, §2 Vlaams Woninghuurdecreet).
Wat als er geen plaatsbeschrijving is? Als er geen gedetailleerde plaatsbeschrijving opgesteld is, dan gaat men er automatisch van uit dat het pand zich op het einde van de huurperiode in dezelfde staat bevindt als bij het begin.
Als jullie de plaatsbeschrijving zelf opstellen is dat volledig gratis. Als 1 van de partijen zich persoonlijk laat bijstaan door een deskundige, betaalt hij/zij die volledig zelf. Als jullie samen een deskundige aanstellen die de plaatsbeschrijving opstelt, delen jullie de kosten. Jullie betalen elk de helft.
Een plaatsbeschrijving is verplicht bij de aanvang van elke verhuurovereenkomst. De huurder en verhuurder kunnen zelf een plaatsbeschrijving opstellen of in onderling akkoord beroep door op een deskundige (deurwaarder, architect, of notaris).
De eerste vraag is natuurlijk of jij de huurwaarborg mag inhouden. Het korte antwoord is: ja, dat mag. Als verhuurder beslis jij wat er met de huurwaarborg gebeurt. Je kan zelfs een extra vergoeding eisen van de huurder als de waarborg de schade niet dekt.
U kunt aan uw huurder de kosten doorrekenen van de door hem gebruikte nutsvoorzieningen, als u die kosten zelf voorschiet. De onroerende voorheffing die u voor uw woning of appartement betaalt, kunt u daarentegen niet ten laste van de huurder leggen.
Zodra u de huur opzegt, krijgt u de borg weer terug als u de woning weer teruggeeft zonder gebreken. Hoe lang het duurt tot u de borg terugkrijgt is wettelijk niet vastgelegd. De termijn waarbinnen u dit bedrag terug kunt krijgen staat meestal in de huurovereenkomst of in de algemene voorwaarden.
Je kan ook zelf een plaatsbeschrijving opmaken. Daarvoor moet je wel enkele regels volgen. Hieronder vind je een overzicht. De plaatsbeschrijving wordt opgemaakt in de loop van de eerste maand dat je de woning huurt.
De rechter kan de verhuurder dwingen om het slechte onderhoud te repareren. Doet de verhuurder dit niet? Dan krijgt de verhuurder een boete van de rechter. U kunt de rechter ook vragen het huurcontract aan te passen.
Bij de start van het huurcontract (ten laatste tijdens de 1e maand van de huurperiode) moet de huurder samen met de verhuurder een gedetailleerde plaatsbeschrijving of inventaris van het pand opmaken, dateren en tekenen.
De huurder en de verhuurder kunnen zelf een plaatsbeschrijving opmaken. Ze mogen ook een beroep doen op een deskundige, zoals een landmeter-expert in onroerende goederen. De landmeter-expert treedt op als onafhankelijk expert en zorgt ervoor dat de plaatsbeschrijving voldoet aan de wettelijke verplichtingen.
Bij het begin van de huur wordt vaak een plaatsbeschrijving opgemaakt. Dit is een document waarin de staat van de woning gedetailleerd en kamer per kamer wordt beschreven.
Gemeenschappelijke kosten zijn kosten voor de gemeenschappelijke ruimtes in een appartementsgebouw. Denk maar aan de onderhoudskosten aan het gebouw (de lift en het water-, gas- en brandstofverbruik), de kosten van de syndicus of het loon van de poetsdienst voor de gemeenschappelijke delen.
Wanneer de schade het gevolg is van een constructieve verandering, een fout of een nalatigheid, moet de huurder wel de schade herstellen of vergoeden. Een wijnvlek op de parket, gaten in de muur, glasschade of waterschade door een lek die niet gemeld werd, valt wel onder huurschade.
Wanneer uw huurcontract afloopt of wanneer u het zelf opzegt, krijgt u uw huurwaarborg terug. Dat is de som ter waarde van 2 maanden huur die op een vaste rekening werd geparkeerd of via een bankwaarborg werd vastgelegd.
Op een getekende huurovereenkomst kunt u dus niet zomaar terugkomen. Dat kan alleen als sprake is van bijzondere omstandigheden, zoals bedrog of dwaling. Daar is niet zo snel sprake van. Als er geen minimale looptijd in het huurcontract staat, kunt u natuurlijk wel de huurovereenkomst zo snel mogelijk opzeggen.
Als uw huurder de plaatsbeschrijving weigert te tekenen, heeft u volgens de huidige rechtspraak geen recht op een vergoeding. Gaat u naar de rechtbank met eenzijdig genomen foto's, facturen en offertes? Dan zal de rechter u in principe geen vergoeding toekennen.
Bij huurcontracten die sinds 1 januari 2019 zijn gesloten, moet de verhuurder binnen het jaar na het einde van de huur naar de rechter stappen. Als de verhuurder de huurwaarborg cash bijhoudt of op een eigen rekening heeft staan, moet hij niet alleen de huurwaarborg teruggeven, maar ook interesten.
Wat is de hoofdregel? De verhuurder hanteert bij de beëindiging van de huurovereenkomst de volgende hoofdregel: voordat u de woning definitief verlaat, dient u de woning geheel ontruimd en schoon op te leveren, in een goede en in de oorspronkelijke staat.