Een ovenschotel die je ongebakken hebt ingevroren, mag later diepgevroren in de oven (zet de temperatuur wel ietsje lager om te beginnen, zodat het gerecht 10 à 15 minuten zachtjes kan ontdooien, en verhoog de temperatuur daarna zodat je gerecht kan garen en een mooi korstje krijgt), een ovenschotel die je al ...
De ovenschotel weer opwarmen
Begin wel op een lage temperatuur: zo kan de ovenschotel rustig ontdooien en krijgt hij een mooie korst. Na 20 minuten mag je de temperatuur verhogen. Een ovenschotel die al afgebakken was moet altijd eerst een nachtje ontdooien in de koelkast voor je hem in de oven schuift.
Heb je door omstandigheden de ovenschotel toch al volledig in de oven laten garen en wil je ze daarna opnieuw opwarmen? Dek ze dan af met aluminiumfolie en warm ze een halfuurtje op op 160°C. De laatste tien minuten kun je de aluminiumfolie verwijderen zodat het korstje niet wak wordt.”
Het beste aan een ovenschotel zijn de restjes voor de volgende dag, toch? Ikzelf dek de schotel af met aluminiumfolie en warm ze op in de oven, op 160°C. Een halfuurtje is voldoende. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat de ovenschotel niet uitdroogt én dat de kaas niet verbrandt.
Ja, u kunt de ovenschaal in de vriezer leggen tot -18°C.
Gebruik van keramische/stenen bakvormen
Laat bevroren keramiek/steengoed op kamertemperatuur komen voordat u het in de oven of magnetron plaatst .
Steengoed kan over het algemeen hoge temperaturen verdragen, maar het hangt vooral af van het specifieke type dat je hebt. Als er staat dat het geschikt is voor de magnetron maar niet voor de oven, is er waarschijnlijk een goede reden voor.
Verwarm de oven voor op 175°C , een prettige temperatuur waarbij de bovenkant van de ovenschotel niet verbrandt en de ovenschotel niet uitdroogt tijdens het opwarmen.
Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden.
Opwarmen in de oven
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Wanneer u uw bevroren ovenschotel wilt gebruiken, pelt u gewoon de folie eraf en legt u deze in dezelfde pan als waarin u hem oorspronkelijk had ingevroren. Zet hem ongeveer een dag voor het bakken in de koelkast. Een ovenschotel kan worden ingevroren, maar reken op de dubbele tijd om hem te bakken in een oven die is ingesteld op 350 graden Fahrenheit .
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Bakken met boven- en onderwarmte
Dit oventeken herken je aan een vierkantje met een streep aan de onder- en bovenkant. Met deze stand komt de elektrische warmte tegelijk van boven en onder. Deze stand is ideaal voor het bereiden van ovenschotels, taarten en vlees. Ook brood bakken kan uitstekend met deze stand.
Tips voor invriezen en opwarmen
Wikkel stevig in en vries tot 3 maanden in. Hoe u uw bevroren ovenschotel opwarmt zonder te ontdooien: Bak direct bevroren op 350°F, afgedekt, gedurende 50-60 minuten . Haal de afdekking eraf en bak nog eens 15 minuten tot het goudbruin is.
Eten ontdooien gaat nog sneller in de microgolfoven. Doe wat je wilt ontdooien in een bakje dat geschikt is voor de magnetron (ontdooi bijvoorbeeld nooit rechtstreeks in het piepschuimen bakje van de supermarkt!) en verwarm het op de speciale ontdooistand.
Ook een glazen ovenschaal met deksel is goed te gebruiken. Bij het bakken in een combi-magnetron worden de gerechten niet afgedekt, omdat dan geen korstje gevormd kan worden. Alleen geglazuurd serviesgoed, zonder zilveren of gouden versieringen, kunnen in de magnetron gebruikt worden.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Houd er rekening mee dat aluminiumfolie gladder is dan bakpapier en dat het bij heel hoge temperaturen iets makkelijker zou kunnen afbladderen. Gebruik je aluminiumfolie in de oven om op je bakplaat of pan te leggen, dan zorg je er bovendien voor dat je later minder schoonmaakwerk hebt.
Aluminiumfolie gebruiken om uw oven schoon te houden kan verleidelijk zijn, maar een oven bekleden met folie verhoogt de intensiteit van de hitte op ovenoppervlakken, wat kan leiden tot oppervlakteschade zoals krassen of afbrokkeling van de porseleinen afwerking en schade aan verwarmingselementen . Het kan ook voorkomen dat er gelijkmatig wordt gekookt.
Ovenschotels: U kunt een bevroren ovenschotel een nacht in de koelkast laten ontdooien of in de oven zetten terwijl deze nog bevroren is . Een ontdooide ovenschotel kan worden opgewarmd (of verder worden gebakken) volgens de instructies in het recept, terwijl een bevroren ovenschotel extra tijd in de oven nodig heeft.
Bak een ovenschotel altijd in het midden van de oven op de normale ovenstand (boven- en onderwarmte) op 200 graden. Heb je alleen een heteluchtoven, dan zet je de temperatuur op 180 graden.
De tijd die nodig is om een casserole te koken varieert van 2-2½ uur voor chuck, blade en thick flank, tot 4 uur voor shin, leg en neck . Varkensvleesstukken voor braiseren en casseroleren duren normaal gesproken 1½ uur, en lamsvlees vrijwel hetzelfde.
6. Gebruik van een ovenschaal onder gerechten. Wanneer je gerechten zoals pizza of taart in de oven bereidt, is de kans groot dat er ingrediënten of vetdruppels op de bodem van de oven terechtkomen. Een simpele truc om dit te voorkomen is door een extra ovenschaal op de onderste richel te zetten.
Is Stoneware ovenbestendig? Ja, stoneware is ovenbestendig . Daarnaast is het magnetron-, vaatwasser- en vriezerbestendig. U zult deze informatie echter willen bevestigen bij de fabrikant voor gebruik, aangezien deze kenmerken kunnen worden beïnvloed door bepaalde glazuren of verven.
Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen!
Dat wil zeggen: bak vlees of vis (of niet, als je een veggie ovenschotel wilt), gaar de groenten, maak de saus en doe alles in laagjes in een ovenschaal. Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag.