Hoe weet ik of het te droog is? Doorgaans is de lucht in huis in de winter te droog. De relatieve luchtvochtigheid is ongeveer 30%, terwijl 50 tot 60 procent ideaal is. Wanneer je last krijgt van een droge hoest, droge ogen, hoofdpijn of de andere symptomen is het waarschijnlijk dat de luchtvochtigheid te laag ligt.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Als de vochtigheid veel lager dan dat wordt, dan kan je last krijgen van de droge lucht. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de winter, omdat koude lucht minder vocht kan bevatten. Je slijmvliezen (ogen, neus en mond) drogen uit en gaan geïrriteerd aanvoelen. Ook kan je een hoestje krijgen of een geprikkelde keel oplopen.
Weather Pro vind ik de beste weer app (IOS + Android). Daar staat de luchtvochtigheid bovenaan (Rel. vocht.): Op deze apps zie je de luchtvochtigheid van BUITEN dus.
Tips voor slaapkamers die te vochtig zijn
Je slaapkamer beter ventileren (zet je raam op een kier om goed te luchten). Koop hiervoor bijvoorbeeld een kierstandhouder. Investeren in een luchtontvochtiger voor op je slaapkamer. Zorgen voor katoenen beddengoed dat beter ademt dan zijden of polyester lakens.
Een droge huid, prikkende ogen, hoofdpijn, een hoestje en vermoeid zijn. Je denkt dan al snel aan een verkoudheid, maar deze klachten zouden zomaar eens een heel andere oorzaak kunnen hebben. Droge lucht in huis kan namelijk de boosdoener zijn. En dat heeft alles te maken met het 'klimaat' van je woning.
Zo ontstaat een droge lucht in huis
Een lage luchtvochtigheid, oftewel: een droge lucht, is niets anders dan lucht met te weinig waterdamp. In warme lucht zit meer waterdamp dan in koude lucht. Logisch dus, dat de koude winterlucht een stuk droger aanvoelt.
Droogte treft vooral de ogen, huid en slijmvliezen. Het veroorzaakt klachten zoals brandende ogen, knipperen, wazig zien, jeuk op de huid, eczeem tegen droge huid, bloedneuzen en droge hoest. Ziekten worden overgedragen door verschillende pathogene micro-organismen - vooral virussen, bacteriën en schimmels.
Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is optimaal. Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% zakt, kun je last krijgen van droge en geïrriteerde ogen. Als dit te lang aanhoudt, kun je ook last krijgen van een droge huid, schrale lippen, hoofdpijn, concentratieproblemen en hevige vermoeidheid.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
De ideale vochtigheid ligt rond de 40-50%, zeker in de slaapkamer. De vochtigheidsgraad is er echter vaak veel hoger omwille van de indeling van het huis. Vaak is de slaapkamer direct verbonden met de badkamer of doucheruimte.
Een lage luchtvochtigheid treedt eigenlijk alleen in de wintersituatie op. Die ontstaat omdat koude lucht van buiten aangevoerd en opgewarmd wordt. Koude lucht kan weinig vocht bevatten; de absolute hoeveelheid vocht in de lucht is dus laag. Bij het verwarmen van de lucht kan deze een grotere hoeveelheid vocht opnemen.
Plaats het toestel zo centraal mogelijk.
Niemand zal een luchtbevochtiger snel in het midden van de ruimte plaatsen, maar plaats de luchtbevochtiger niet in een hoekje of achter/onder een ander meubelstuk. Zorg ervoor dat er minstens 20 cm afstand is van de muur of andere objecten.
Zet ventilatieroosters en/of open (klep)raampjes en zorg dat lucht door uw huis kan stromen, via de ruimte onder de binnendeuren of roosters in de binnendeuren. Dit kunt u meten met een hygrometer. De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen de 40-60%.
Droge lucht is op den duur niet gezond. De slijmvliezen drogen uit en het lichaam verliest vocht. Dit leidt uiteindelijk tot hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, omdat de longen minder zuurstof kunnen opnemen.
Veel mensen zetten een bakje water bovenop de verwarming of hebben er zelfs speciale waterbakjes voor die ze aan de verwarming hangen. Dit zou namelijk helpen wanneer de lucht in je huis te droog wordt, bijvoorbeeld door de verwarming.